Γερμανία: Eπικίνδυνο το Βερολίνο για κατοίκους και τουρίστες;

Newsroom

«Αστακός» η Γερμανία για πιθανούς ρωσικούς και ουκρανικούς στόχους

Η βία στους δρόμους της πόλης είναι μεν καθημερινή, αλλά σε ορισμένα σημεία της, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Η νέα τοπική κυβέρνηση παίρνει μέτρα.

Έγινε κι αυτό αρχές του καλοκαιριού. Σε ανοιχτές πισίνες, όπου πηγαίνουν συνήθως οικογένειες για μια δροσιστική βουτιά, σημειώθηκαν περιστατικά βίας με αποτέλεσμα μία εξ αυτών να κλείσει.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με επεισόδια κυρίως με άνδρες με μεταναστευτικό υπόβαθρο που πετούσαν πυροτεχνήματα εναντίον πυροσβεστών προκαλώντας υλικές ζημιές.

Και τελευταία η βία μεταφέρθηκε στο πάρκο Γκέρλιτς, στην συνοικία Κρόιτσμπεργκ, με το μαζικό βιασμό γυναίκας από άνδρες, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.

Όλοι τους ήταν 22 χρονών από διάφορες χώρες της Αφρικής.

Σύνοδος κορυφής για την ασφάλεια

Όμως το μόνιμο πρόβλημα του συγκεκριμένου πάρκου είναι οι έμποροι ναρκωτικών, που συναντά κανείς μπροστά στις εισόδους, κατά μήκος των μονοπατιών, ή ανάμεσα στα δένδρα και στους παρακείμενους δρόμους.

Πόσοι είναι; Μπορεί και 100, σχεδόν όλοι τους πρόσφυγες από την Αφρική χωρίς άδεια εργασίας.

Ορισμένοι πλησιάζουν πεζούς και ποδηλάτες, τους μιλούν φιλικά και τους δείχνουν μαριχουάνα και άλλα σκληρότερα ναρκωτικά. “Θέλεις λίγο;” τους ρωτούν.

Οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία και συνεχίζουν, άλλες φορές πηγαίνουν λίγο παραπέρα και γίνεται η “δουλειά”.

Το συγκεκριμένο πάρκο βρισκόταν στα σύνορα με το πρώην ανατολικό Βερολίνο και ήταν γνωστό για την επιθετική συμπεριφορά των διακινητών.

Οι γείτονες ενοχλούνται, οι οδηγοί το καταγγέλλουν. Κάθε τόσο το πρόβλημα γίνεται πρωτοσέλιδο, όταν εκτός από το καθημερινό αλισβερίσι συμβαίνουν και κρούσματα βίας, όπως ο μαζικός βιασμός της γυναίκας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους τουρίστες; Είναι η γερμανική πρωτεύουσα επικίνδυνη, αναρωτιούνται.

Η επίσημη πύλη επισκεπτών Visit Berlin τονίζει ότι η πόλη είναι “βασικά ασφαλής”, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η εγκληματικότητα και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες πτυχές της ασφάλειας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει “να αποφεύγει κανείς σκοτεινά πάρκα και γωνιές τη νύχτα”.

Ο κυβερνών δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ θα διοργανώσει μια “σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια” στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην οποία η βία στα πάρκα θα αποτελέσει επίσης θέμα, γιατί η κατάσταση σε ένα τόσο κεντρικό πάρκο είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Παράλληλα, η κατάσταση ασφάλειας σε ολόκληρο το Βερολίνο θα πρέπει να βελτιωθεί με τη λήψη μέτρων. Εκείνο πάντως που δεν αμφισβητείται είναι ότι στο Βερολίνο, μακράν τη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας με περίπου 4 εκ. κατοίκους, καταγράφονται σε απόλυτους αριθμούς περισσότερα εγκλήματα από ότι στο Αμβούργο ή το Μόναχο.

Αλλά με βάση τον πληθυσμό και σε συγκριτικές στατιστικές εγκληματικότητας σε μεγάλες γερμανικές πόλεις το Βερολίνο έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τη Φρανκφούρτη. Ακολουθούν το Ανόβερο, η Κολωνία και η Βρέμη.

Η πιο ασφαλής πόλη είναι το Μόναχο με μόλις 5.800 περίπου αδικοπραξίες ανά 100.000 κατοίκους. Βέβαια, οι αριθμοί δεν μαρτυρούν πολλά για την επικινδυνότητα μιας πόλης.

Γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται κυρίως για βίαια εγκλήματα, αλλά για κλοπές και απάτες.

Ως πρωτεύουσα με πολλούς τουρίστες και λόγω της θέσης του το Βερολίνο προσελκύει πολλούς πορτοφολάδες και οργανωμένους κλέφτες αυτοκινήτων από την Ανατολική Ευρώπη, κι αυτό ανεβάζει ψηλά τους αριθμούς.

Ο γυναίκες τα περισσότερα θύματα

Μια άλλη παράμετρος είναι για ποιους ακριβώς ενδέχεται το Βερολίνο να παρουσιάζει κινδύνους. Αυτό εξαρτάται από τη συνοικία, την ώρα της ημέρας και την ένταξη των ανθρώπων σε ομάδες πχ. φύλου.

Κι αν θέλουμε να ξεκινήσουμε από το κέντρο της πόλης, προβληματική για την ασφάλεια είναι η εντατική νυχτερινή ζωή με τα κέντρα, ντίσκο και παμπ να μένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα, τα ανοιχτά περίπτερα που πουλούν αλκοολούχα ποτά όλο το 24ωρο, αλλά και η ανοχή απέναντι στη χρήση ουσιών.

Μεθυσμένοι ή υπό την επήρεια ναρκωτικών συναντούνται στους κεντρικούς σταθμούς και τότε η βία δεν έχει όρια με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει η αστυνομία.

Αλλά απλά και μόνο η παρουσία των ντίλερ στο δρόμο και η εικόνα τοξικομανών σε άθλια κατάσταση συμβάλλει στο αίσθημα ανασφάλειας των περαστικών.

Από την πλευρά τους οι γυναίκες καταγγέλλουν ότι πέφτουν θύματα παρενοχλήσεων, προσβολών, σεξουαλικών επιθέσεων όχι μόνο στο πυκνοκατοικημένο κέντρο του Βερολίνου.

“Πρέπει να πηγαίνεις γρήγορα στον προορισμό σου χωρίς να κοιτάς δεξιά κι αριστερά”, λένε δύο νεαρές γυναίκες σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ραδιοφώνου RBB που ζουν στο Βαϊσενζέε, στα βόρεια, και κατεβαίνουν με τον υπόγειο στο κέντρο.

“Δεν είναι πρόβλημα των πάρκων, είναι πρόβλημα παντού: σε κάθε στάση, σε κάθε δρόμο”.

Η αστυνομία έχει καταγράψει περισσότερες επιθέσεις σε ανοιχτό χώρο εναντίον γυναικών.

Από το 2019 έως το 2022 ο αριθμός των γυναικών θυμάτων επιθέσεων, απειλών, σεξουαλικών εγκλημάτων και ληστειών σε δρόμους και πάρκα τη νύχτα αυξήθηκε από περίπου 3000 σε 4210 περιστατικά.

Τα περισσότερα έγιναν στις περιοχές με μπαρ στην περιοχή Μίτε και Κρόιτσεμπεργκ.

Οι διαδικτυακές ταξιδιωτικές πύλες συμβουλεύουν τα γκέι και λεσβιακά ζευγάρια ή τους Εβραίους να αποφεύγουν τη νύχτα ορισμένα σημεία που μπορεί να αναγνωριστούν από τη συμπεριφορά τους ή από σήματα, όπως το αστέρι του Δαβίδ.

Ο κωμικός ηθοποιός Χάπε Κέρκελινγκ ανέφερε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ότι μετακόμισε με τον σύζυγό του για αυτόν τον λόγο από το Βερολίνο στην Κολωνία.

“Η ατμόσφαιρα έχει γίνει σαφώς πιο ομοφοβική κι έτσι αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε το Βερολίνο με βαριά καρδιά και να επιστρέψουμε στην Κολωνία, κάτι που δεν έχουμε μετανιώσει μέχρι στιγμής”.

Επί του πρακτέου τώρα οι αρχές του Βερολίνου μετά τα έκτροπα της Πρωτοχρονιάς κάλεσαν σε σύνοδο κορυφής για τη νεολαία υποσχόμενες περισσότερα χρήματα για κοινωνική εργασία.

Στα ανοιχτά κολυμβητήρια με τους ελέγχους ταυτοτήτων και τις βιντεοκάμερες το πρόβλημα τέθηκε υπό έλεγχο, βοηθούντος και του κακού καιρού.

Το εμπόριο ναρκωτικών στο πάρκο Γκέρλιτς καλά κρατεί. Και Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και αστυνομία ζητούν να κλείσει τη νύχτα. Ίδωμεν.

Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου | DW

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης