Γερμανία: Φόρος 90% στις εταιρείες «πράσινης» ενέργειας

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αφαιρέσει κέρδη άνω των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ηλιακή, αιολική και πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο- Έντονες αντιδράσεις

Η Γερμανία παρουσίασε το σχέδιό της να ανακτήσει το 90% των κερδών από ορισμένες εταιρείες παραγωγής καθαρής ενέργειας καθώς η κυβέρνηση αναζητά χρηματοδότηση για το πακέτο βοήθειας των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει να αφαιρέσει κέρδη άνω των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ηλιακή, αιολική και πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με ένα σχέδιο νόμου που επικαλείται το Bloomberg News.

Οι πολιτικοί προσπαθούν να ανακτήσουν μερικά από τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που αποκομίζουν εταιρείες όπως η RWE AG από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Αυτός ο «απροσδόκητος» φόρος θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα καύσιμα που χρησιμοποιούν.

Οι λιγνιτικές μονάδες θα φορολογούνται για κέρδη άνω των 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι πετρελαϊκές μονάδες άνω των 280 ευρώ.

Τα μέτρα θα ισχύουν για 10 μήνες, με αναδρομική εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, έως τα τέλη Ιουνίου 2023 και θα μπορούσαν να παραταθούν έως τα τέλη του 2024.

Η Γερμανία στις 22 Νοεμβρίου καθόρισε ένα πακέτο 54 δισ. ευρώ που θέτει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά από το επόμενο έτος.

Η στήριξη αυτή για λογαριασμούς θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον απροσδόκητο φόρο, από τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει να συγκεντρώσει ένα διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους.

Το προτεινόμενο επίπεδο είναι χαμηλότερο από εκείνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο, οι εταιρείες ΑΠΕ στη Γερμανία έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια εισφορά θα αποτρέψει τις επενδύσεις που απαιτούνται για να μπορέσει η χώρα να απομακρυνθεί από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Η πρόταση νόμου των 200 σελίδων, η οποία θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα Παρασκευή, έχει ήδη προκαλέσει έντονη κριτική από ομάδες ενεργειακών λόμπι.

Ο Αντρέας Γιουνγκ, βουλευτής από τους αντιπολιτευόμενους Χριστιανοδημοκράτες, δήλωσε ότι η εισφορά θα «πνίξει» τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επειδή έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στη νέα τεχνολογία.

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να περάσει από την Άνω Βουλή στις 16 Δεκεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή: NEWMONEY

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.