Γερμανία: Η μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών μισθών από το 2008

Καθώς οι μισθοί στη Γερμανία αυξάνονται, κατατρώγονται από τον πληθωρισμό: τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) έδειξαν ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός απαξιώνει ολοένα και περισσότερο τους μισθούς των ανθρώπων, με αποτέλεσμα την απώλεια πραγματικών μισθών.

Ο πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς στη Γερμανία

Οι αυξήσεις των μισθών στη Γερμανία δεν μπορούν πλέον να συμβαδίσουν με το ταχέως αυξανόμενο κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών.

Όπως ανακοίνωσε η Destatis σε δελτίο Τύπου αυτή την εβδομάδα, τα εισοδήματα το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν ονομαστικά 2,3% υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να συμβαδίσουν με την αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 8,4%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των στατιστικολόγων, όταν οι αυξανόμενοι μισθοί προσαρμοστούν στις εξελίξεις των τιμών – το ελικοειδές κόστος των πάντων, από τα τρόφιμα και την ενέργεια μέχρι τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα ενοίκια – η Γερμανία αντιμετωπίζει μια πραγματική απώλεια μισθών της τάξης του 5,7%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τότε που η Destatis άρχισε να μετρά τις εξελίξεις των πραγματικών μισθών μετά την οικονομική κρίση του 2008.

“Ο πληθωρισμός υπερκάλυψε έτσι την αύξηση των ονομαστικών μισθών το τρίτο τρίμηνο του 2022”, έγραψε η Destatis στην ανακοίνωσή της.

Τέταρτη τριμηνιαία μείωση των πραγματικών μισθών στη σειρά

Αυτή η τελευταία απώλεια πραγματικών μισθών ακολουθεί τις περαιτέρω απώλειες των τελευταίων τριών τριμήνων: -1,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, -1,8% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και -4,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μια τόσο παρατεταμένη περίοδος απωλειών πραγματικών μισθών από την Destatis και περιγράφεται από τους στατιστικολόγους ως η “ισχυρότερη και μακροβιότερη πτώση των πραγματικών μισθών” από το 2008.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.