Γερμανία: Μισή αλήθεια για τιμές των σπιτιών και των διαμερισμάτων

Οι τιμές των σπιτιών και των διαμερισμάτων πέφτουν – λένε. Στην πραγματικότητα, όμως, η μεγάλη αναμονή στην αγορά ακινήτων έχει αρχίσει. Για τους ανθρώπους που αναζητούν τώρα επειγόντως ένα σπίτι, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι πιο φτηνά

Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, λένε τα μέσα ενημέρωσης όλο και πιο συχνά αυτές τις μέρες. Ειδικά οι τιμές για την οικοδομήσιμη γη.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια: στην πραγματικότητα, ορισμένοι ιδιώτες πωλητές αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές τους. Για τους αγοραστές, ωστόσο, οι τιμές παραμένουν συνολικά υψηλές, έστω και μόνο λόγω των αυξημένων επιτοκίων των δανείων.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα από την αγορά ακινήτων: Οι τιμές των διαμερισμάτων και των κατοικιών δεν αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω προς το παρόν, σύμφωνα με τον Stephan Kippes της Immobilienverband Deutschland (IVD) Süd.

Οι επενδύσεις χρειάζονται σταθερή βάση στη Γερμανία

Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν στάσιμες σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Ως εκ τούτου, παραμένει βασική προϋπόθεση για όλους τους υποψήφιους ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν μια σταθερή ιδέα χρηματοδότησης.

“Σταθερή σημαίνει ότι ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η ζωή παραμένει προσιτή, ώστε να μην πέσει κανείς στην παγίδα του χρέους”, λέει ο κτηματομεσίτης Didem Kiziltan.

Τρεις συμβουλές για υποψήφιους αγοραστές ακινήτων στη Γερμανία

Ο Kiziltan δραστηριοποιείται στο Άουγκσμπουργκ και το Μόναχο εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή δημιουργεί τη δική του επιχείρηση. Για τους ανθρώπους που αναζητούν αυτή τη στιγμή ένα ακίνητο, ο Kiziltan έχει τρεις συγκεκριμένες συμβουλές:

Οι ιδιωτικές πωλήσεις είναι προς το παρόν καλές για διαπραγμάτευση προς τα κάτω. “Παρατηρούμε ότι σε ορισμένες περιοχές οι τιμές έχουν διορθωθεί προς τα κάτω κατά περίπου 6 τοις εκατό”, αναφέρει.

Επί του παρόντος, ο αριθμός των αναγκαστικών εκποιήσεων στη Βαυαρία αυξάνεται επειδή ορισμένοι άνθρωποι έχουν υπερεκτιμήσει τη χρηματοδότησή τους και τώρα θέλουν να πουλήσουν γρήγορα λόγω πληθωρισμού.

Σε τέτοιες διαδικασίες υποβολής προσφορών, μπορούν να επιτευχθούν τιμές που δεν φτάνουν ή υπερβαίνουν απαραίτητα τα προσωπικά οικονομικά όρια.

Τα ακίνητα μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική. Ο Kiziltan συμβουλεύει να αγοράσετε πρώτα ένα μικρό διαμέρισμα, να το νοικιάσετε και να πάτε στην τράπεζα με το ακίνητο μερικώς εξοφλημένο σε λίγα χρόνια για να το καταθέσετε ως εγγύηση για ένα δάνειο: “Οι τράπεζες αγαπούν τις εγγυήσεις”, λέει ο Kiziltan. “Και αν το έχετε αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε μεγαλύτερα ακίνητα”.

Τα επιτόκια των δανείων κάνουν τους υποψήφιους αγοραστές να διστάζουν

Η εξοικονόμηση στην κατασκευή είναι η μόνη επιλογή. Ο μόνος τρόπος για να πάρετε το σπίτι φθηνότερα τώρα θα ήταν να εξοικονομήσετε χρήματα για την κατασκευή. Μια επιλογή είναι να μην κατασκευάσετε ακόμη τη σοφίτα, αλλά να την αφήσετε ως μελλοντικό έργο.

Ωστόσο, αυτό θα εξοικονομούσε μόνο περίπου 30.000 ευρώ από το κόστος κατασκευής. Με μια τιμή αγοράς εκατομμυρίων, αυτό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση αναμονής, λέει ο κτηματομεσίτης Kiziltan: “Πέρυσι δεν θα χρειαζόταν να διαφημίσουμε ένα τέτοιο ακίνητο στο διαδίκτυο. Αντίθετα, θα επιλέγαμε τους αγοραστές. Αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ τώρα”.

Ο αριθμός των διαφημίσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα

Αυτό ισχύει για πολλά μεσιτικά γραφεία και εξηγεί επίσης τον αυξημένο αριθμό ηλεκτρονικών διαφημίσεων στους σχετικούς ιστότοπους ακινήτων.

Στην Immowelt, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπήρξαν σχεδόν 50 τοις εκατό περισσότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος. Τελικά, όμως, όλα αυτά είναι μόνο μια διόρθωση: οι τιμές που χρεώνονταν μέχρι τις αρχές του έτους δεν μπορούσαν πλέον να δικαιολογηθούν οικονομικά.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.