Πόσα χρήματα επιπλέον θα πληρώσουν τα νοικοκυριά στη Γερμανία;

Πόσα χρήματα επιπλέον θα πληρώσουν τα νοικοκυριά στη Γερμανία με το νέο πρόσθετο τέλος φυσικού αερίου;

Με μια νέα εισφορά φυσικού αερίου που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο, οι ειδικοί εξετάζουν πόσο περισσότερο θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες – ακόμη και αν έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια.

Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις να συνεισφέρουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των πελατών που δεν είναι πελάτες φυσικού αερίου.

Τι συμβαίνει;

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Local, η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη θέσπιση μιας “Gasumlage” – ή εισφοράς – για να στηρίξει τους προμηθευτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, επιτρέποντάς τους να μετακυλήσουν σχεδόν όλο το επιπλέον κόστος της εκτίναξης των τιμών εισαγωγής φυσικού αερίου στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η εισφορά αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως την 1η Απριλίου 2024. Δεν είναι σαφές αν το κόστος θα φθάσει στους καταναλωτές άμεσα, αλλά οι λογαριασμοί θα αυξηθούν σημαντικά ως αποτέλεσμα της εισφοράς.

Ποιος επηρεάζεται;

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανση του σπιτιού ή της επιχείρησής τους επηρεάζονται από τη νέα εισφορά.

Η επιβάρυνση ισχύει ακόμη και όταν οι πελάτες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις στις οποίες έχει συμφωνηθεί σταθερή μηνιαία πληρωμή.

Περίπου τα μισά από όλα τα σπίτια στη Γερμανία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση ή/και ζεστό νερό χρήσης.

Άρα οι απλοί πολίτες θα πρέπει τώρα να πληρώνουν για τα προβλήματα παροχής φυσικού αερίου;

Βασικά – ναι. Καθώς η Ρωσία έχει μειώσει τις προμήθειες, η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι η εισφορά είναι απαραίτητη για να μοιραστεί το πρόσθετο κόστος για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια, το 90 τοις εκατό του πρόσθετου κόστους αγοράς για την εξασφάλιση του φυσικού αερίου θα μετακυλιστεί σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο.

Εάν, για παράδειγμα, η Uniper – ο μεγαλύτερος έμπορος φυσικού αερίου στη χώρα – δεν λαμβάνει πλέον αρκετό φυσικό αέριο και, ως εκ τούτου, πρέπει να αγοράζει σε καθημερινή βάση και να πληρώνει τρεις φορές περισσότερο για αυτόν τον πόρο, τότε όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου στη Γερμανία θα επωμιστούν το 90 τοις εκατό αυτού του κόστους.

Τι αυξήσεις κόστους θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι πελάτες φυσικού αερίου στη Γερμανία;

Ο “φόρος” θα καταστήσει ακριβότερες τις τιμές του φυσικού αερίου, αν και, δεν θα γνωρίζουμε το ακριβές ποσό της εισφοράς μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Αυγούστου.

Ωστόσο, έχουμε μια ιδέα για το πόσο θα είναι η αύξηση του κόστους. Ο υπουργός Ενέργειας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εισφορά θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Για πολλούς καταναλωτές στη Γερμανία, αυτό θα είναι σίγουρα μια τεράστια πρόκληση

Σύμφωνα με υπολογισμούς της διαδικτυακής πύλης Check24, ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από ένα άτομο με ετήσια κατανάλωση περίπου 5.000 κιλοβατώρες θα πρέπει να πληρώνει από 89 έως 298 ευρώ ετησίως μόνο για την εισφορά, ενώ μια οικογένεια με κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρες θα πρέπει να υπολογίζει πρόσθετο κόστος από 357 έως 1.190 ευρώ.

Πολλοί καταναλωτές που έχουν εγγύηση τιμής στα συμβόλαιά τους μπορεί να πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν την εισφορά – αλλά κάνουν λάθος, προειδοποιεί ο Udo Sieverding, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εγγύηση αυτή δεν προστατεύει από κρατικές προσαυξήσεις ή εισφορές. “Όλοι πρέπει να πληρώσουν”, λέει ο συνήγορος καταναλωτών, ανεξάρτητα από τη σύμβαση ή τη συμφωνία τους με έναν προμηθευτή.

Είναι άδικο να πληρώνουν την εισφορά οι καταναλωτές φυσικού αερίου – και όχι όλα τα νοικοκυριά;

Η αύξηση των τιμών επηρεάζει μόνο τους πελάτες φυσικού αερίου στη Γερμανία. Έτσι, οι άνθρωποι των οποίων η θέρμανση ή το ζεστό νερό χρήσης προέρχεται από άλλες πηγές – όπως αντλίες θερμότητας ή ηλεκτρισμό – δεν θα πρέπει να την πληρώσουν.

Ωστόσο, οι πελάτες φυσικού αερίου έχουν ήδη αντιμετωπίσει εξαιρετικά υψηλές τιμές σε νέα συμβόλαια πρόσφατα. Από τον περασμένο Ιούλιο, οι τιμές για ένα οικογενειακό νοικοκυριό έχουν αυξηθεί από 1.300 ευρώ σε 3.415 ευρώ ετησίως.

Συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς των πέντε λεπτών ανά κιλοβατώρα, ένα νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 4.605 ευρώ – 254% περισσότερο από ό,τι τον Ιούλιο του 2021.

Ο Sieverding, του Κέντρου Συμβουλευτικής Καταναλωτών, πιστεύει ότι αυτό δεν είναι δίκαιο – και ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει τη θέσπιση αυξήσεων φόρων αντί να βάλει απλώς τους καταναλωτές φυσικού αερίου να πληρώσουν.

“Πρόκειται για αλληλεγγύη για το σύνολο της κοινωνίας και οι αυξήσεις φόρων θα είχαν περισσότερο νόημα από μια εισφορά”, δήλωσε. Φοβάται επίσης ότι όλο και περισσότεροι θερμαντήρες θα μπαίνουν στις πρίζες το χειμώνα, επιβαρύνοντας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιατί πρέπει να πληρώσουν μόνο οι πελάτες φυσικού αερίου;

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το φυσικό αέριο είναι το πιο σπάνιο αγαθό μεταξύ των πηγών ενέργειας και η πρακτική εφαρμογή της μετακύλισης του κόστους στους καταναλωτές φυσικού αερίου είναι πολύ πιο εύκολη από την επιβολή ενός γενικού φόρου σε όλους.

Επιπλέον: μια εισφορά που αφορά όλους είναι μια σοβαρή παρέμβαση που πρέπει να είναι αναλογική και νομικά ασφαλής.

Η Γερμανία δεν θα έπρεπε πρέπει να αποφορτίζει τους απλούς πολίτες;

Ναι. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τα χτυπήματα από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και την επακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού.

Έχει λάβει μέτρα όπως την καθιέρωση του εισιτηρίου των 9 ευρώ και τη μείωση του φόρου καυσίμων για τρεις μήνες, τη χορήγηση ενός Kinderbonus για τα παιδιά τον Ιούλιο και πρόκειται να δώσει μια πληρωμή 300 ευρώ στους εργαζόμενους από τον Σεπτέμβριο – και ακόμη και να απαλλαγεί από την εισφορά EEG στην ηλεκτρική ενέργεια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Φαίνεται λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι στην πραγματικότητα εισάγει μια νέα εισφορά. Ωστόσο, αντικατοπτρίζει τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Γερμανία.

Έχοντας στηριχθεί στις φθηνότερες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για δεκαετίες, τώρα η χώρα πρέπει να ψάχνει να βρει άλλες πηγές – και τα συνηθισμένα νοικοκυριά πληρώνουν το τίμημα των πολιτικών αποφάσεων και των ενεργειών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.