Γερμανία: Ομοφυλόφιλοι Ουκρανοί βρίσκουν καταφύγιο σε ενορία

Δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες από την Ουκρανία ένιωθαν να απειλούνται στην πατρίδα τους και ήθελαν να φύγουν. Να μπορούν να ζουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι και να παντρεύονται. Χωρίς φόβο, χωρίς διακρίσεις.

Φόβος απέλασης στην Τσεχική Δημοκρατία

Και οι δύο γύρω στα 20, έφτασαν στη Βαυαρία μήνες πριν από τον πόλεμο της 24ης Φεβρουαρίου – και μέχρι πρόσφατα είχαν να φοβούνται την απέλασή τους στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η χώρα στην οποία έφτασαν για πρώτη φορά στην ΕΕ. Ο Stephan Theo Reichel από την ένωση Matteo e.V. της Νυρεμβέργης περιέγραψε αυτό στην AZ στις αρχές Αυγούστου.

Είναι υπεύθυνος για το εκκλησιαστικό άσυλο στη Βαυαρία εκ μέρους της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας.

Η νομική κατάσταση στη Βαυαρία

Τώρα, σύμφωνα με το βαυαρικό υπουργείο Εσωτερικών, η νομική κατάσταση είχε ως εξής: οι Ουκρανοί δικαιούνται προσωρινή προστασία εάν εκδιώχθηκαν από την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ή μετά τις 24 Φεβρουαρίου ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

Αυτό δήλωσε μια εκπρόσωπος στην AZ.

Επέκταση της προστασίας

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών επέκτεινε επίσης την προστασία σε άτομα που εγκατέλειψαν την Ουκρανία λίγο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου ή που παρέμειναν στο έδαφος της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα λίγο πριν, για παράδειγμα για διακοπές ή για λόγους εργασίας, και δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Αρνητική απόφαση της Bamf

Η ουσία του θέματος είναι ότι το μέγιστο χρονικό διάστημα είναι 90 ημέρες πριν. Αυτό δεν ισχύει για το ζευγάρι ομοφυλοφίλων, που βρισκόταν ήδη στην ΕΕ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, δεν είναι υπεύθυνη γι’ αυτούς η Γερμανία, αλλά η Τσεχική Δημοκρατία. Απόφαση της Bamf: αρνητική.

Μικρή κατανόηση της απόφασης

Ο Ράιχελ δεν μπορούσε να κατανοήσει την απειλή της απέλασης στην Τσεχική Δημοκρατία, από την εμπειρία του μια χώρα που μερικές φορές αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες βάναυσα.

“Είχαμε αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που πήγαν στη φυλακή εκεί”. Από αυτή την άποψη, είπε, η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται “σε καλή παρέα” με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία ή ακόμη και τη Ρουμανία.

“Το μεγάλο σκάνδαλο είναι στην πραγματικότητα ότι η Γερμανία απελαύνει σε αυτές τις χώρες, παρόλο που γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει εκεί”.

Ο Rothe οργανώνει την προστασία της εκκλησίας γι’ αυτούς

Ο Ράιχελ απηύθυνε έκκληση στους ιερείς. Ζητώντας εκκλησιαστικό άσυλο για τους δύο. Πρόκειται για μια προσπάθεια των χριστιανών να δημιουργήσουν περισσότερο χρόνο για τους μετανάστες ώστε να περάσουν από λεπτομερείς νομικές διαδικασίες σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Σε ένα ψηφιακό ενημερωτικό φυλλάδιο, η Pro Asyl εξηγεί τη νομική κατάσταση: “Η διαδικασία του Δουβλίνου ορίζει ορισμένες προθεσμίες για την υλοποίηση της απέλασης στο υπεύθυνο κράτος (προθεσμία μεταφοράς).

Εάν η προθεσμία παρέλθει χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η απέλαση, η ευθύνη μεταφέρεται στη Γερμανία.”

Πάστορας του Μονάχου υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων

Ο καθολικός ιερέας Wolfgang Rothe από το Μόναχο. Είναι δηλωμένος μαχητής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και έχει επίσης εκδώσει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες διαφόρων ανθρώπων σχετικά με την ομοφυλοφιλία στην Καθολική Εκκλησία.

Εκκλησιαστικό άσυλο στη δική του ενορία

Μέσα σε μία μόνο ημέρα, ο εφημέριος της ενορίας έκανε 74 τηλεφωνήματα για το θέμα, έκανε έρευνες, ρώτησε τριγύρω και στη συνέχεια – εκπληκτικά ακόμη και γι’ αυτόν – κατάφερε να εξασφαλίσει εκκλησιαστικό άσυλο στην ίδια του την ενορία.

Ένα διαμέρισμα ενός δωματίου που είχε γίνει διαθέσιμο εκεί έγινε η τελευταία άγκυρα στη Γερμανία για τους δύο άνδρες.

Έπρεπε να αντέξουν για μήνες

Έπρεπε να παραμείνουν εκεί από τον Αύγουστο μέχρι να λήξει η προθεσμία. Αυτό τώρα τελείωσε.

“Οι δύο έχουν λάβει τώρα ειδοποιήσεις από το Bamf ότι η διαδικασία ασύλου θα διεξαχθεί στη Γερμανία”, λέει ο Rothe. “Όλα λειτούργησαν θαυμάσια, ήταν σούπερ αγόρια, πολύ τακτοποιημένοι”, λέει ο Rothe στην AZ.

Κατ’ οίκον περιορισμός

Μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία, δεν τους επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τον χώρο της Εκκλησίας (ο Rothe έκανε τις δουλειές τους) – προσπαθούσαν να μελετήσουν μέσω του διαδικτύου, για να απασχοληθούν.

Κάποια στιγμή, σοβάς από το ταβάνι είχε πέσει στα κεφάλια τους. “Ήταν δύσκολο, δύο νέοι άνθρωποι στην ακμή τους, κλειδωμένοι μέσα”.

Μετακόμιση σε χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

Την περασμένη εβδομάδα επρόκειτο να μετακομίσουν σε καταλύματα για αιτούντες άσυλο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ασύλου.

Ένα σημαντικό βήμα, αν και με ανάμεικτα συναισθήματα: Στο κοινόχρηστο κατάλυμα θα έπρεπε τώρα να ζουν με ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε περιορισμένο χώρο, φοβούνταν επίσης την ομοφοβία, δήλωσε ο Rothe.

“Ήμουν αρκετά συντετριμμένος όταν είδα τους δυο τους να φεύγουν με τις βαλίτσες τους – σε ένα αβέβαιο μέλλον. Γνωρίζοντας ότι δεν έχουν σπίτι πουθενά στον κόσμο. Αυτό πραγματικά με επηρέασε”.

“Ευχαριστώ το Καθολικό Γραφείο της Βαυαρίας και το κράτος”

Ο Rothe, για τον οποίο το εκκλησιαστικό άσυλο ήταν προηγουμένως άγνωστο, είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που έλαβε:

“Είμαι πολύ ευγνώμων τόσο στο Καθολικό Γραφείο της Βαυαρίας για την υποστήριξη όσο και στο βαυαρικό κρατίδιο για την αποδοχή του. Νομίζω ότι είναι σπουδαίο που το κράτος μας (κρατίδιο), το οποίο είναι συνταγματικό, αφήνει περιθώρια για έλεος”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.