Γερμανία: Έως τον Μάρτιο οι αποφάσεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού

Το SPD και οι Πράσινοι αμβλύνουν τις προσδοκίες για γρήγορο υποχρεωτικό εμβολιασμό, σύμφωνα με το spiegel.de, την ώρα που η Bundestag πρόκειται σύντομα να συζητήσει το γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμπαν (FDP) ζητά μια γρήγορη απόφαση.

Από την πλευρά τους, όμως, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα.

Γερμανία: Με όπλα τα τεστ και τις μάσκες επαναλειτουργούν τα σχολεία

Οι εμβολιασμοί είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Spiegel.

Στη Γερμανία, όμως, το ποσοστό εμβολιασμού εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός θα μπορούσε να βοηθήσει, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα. Ωστόσο, σε σχέση το χρονοδιάγραμμα υπάρχει διαφωνία στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού SPD-Πρασίνων-FDP.

Πολιτικοί από το SPD και τους Πράσινους έχουν , πλέον, μετριάσει τις προσδοκίες για μια γρήγορη απόφαση της Bundestag σχετικά με ένα γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ντιρκ Βίζε, δήλωσε στο “Tagesspiegel” του Βερολίνου πως “πρέπει να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις στην Bundestag το πρώτο τρίμηνο”.

Αυτό ήταν ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Ενόψει πιθανών καθυστερήσεων, ο Βίζε είπε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν έχει ούτως ή άλλως βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, αλλά είναι “προληπτικά μια προφύλαξη για το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα”.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Bundestag, Μπρίτα Χάσελμαν, δήλωσε πως “δεν είναι εύκολη απόφαση”, καθώς “αποτελεί μία βαθιά παρέμβαση”.

Στις κοινοβουλευτικές ομάδες πρέπει πρώτα να συζητηθούν ποιες ιδέες υπάρχουν, σημείωσε.

“Και τότε μπορούμε να κάνουμε τη δημόσια συζήτηση στη Bundestag στα τέλη Ιανουαρίου”, είπε η Χάσελμαν στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Το ερώτημα είναι “τόσο επίκαιρο και εκτενές” που χρειάζεται “σωστή και πολύ προσεκτική συμβουλή”. Η ίδια πάντως η Χάσελμπαν τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP), ζητά μια γρήγορη απόφαση.

“Η Bundestag θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα εάν θα πρέπει να εισαχθεί εμβολιασμός. Και αν ναι, για ποιον “, λέει ο Μπούσμαν στην “Bild am Sonntag “.

Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει επίσης να αφιερώσουν χρόνο για να εξετάσουν προσεκτικά αυτό το δύσκολο ζήτημα.

Η Bundestag θα πρέπει να ψηφίσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό χωρίς ομαδικές προδιαγραφές. Ωστόσο, είναι απίθανο να υπάρξει μια γρήγορη απόφαση. Αρχικά, συζητείται μια “συζήτηση προσανατολισμού” τον Ιανουάριο.

Το SPD στοχεύει να ολοκληρωθεί μια νομοθετική διαδικασία “το πρώτο τρίμηνο”, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η επόμενη τακτική συνεδρίαση της Bundesrat θα γίνει στις 8 Απριλίου.

Η Γερμανική Ένωση Δήμων υποστηρίζει τα σχέδια για την εισαγωγή ενός γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού και βασίζεται σε μια γρήγορη απόφαση.

“Για να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, πρέπει να εμβολιαστούμε ως επί το πλείστον, μπορούμε πιθανώς να το κάνουμε μόνο με ένα γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό”, δήλωσε ο Μάρκους Λέβε, Πρόεδρος της Ένωσης των Δήμων.

Προειδοποίησε: “Η Bundestag πρέπει να διεξαγάγει γρήγορα την απαραίτητη συζήτηση και να αποφασίσει. Τότε θα ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι για το πέμπτο κύμα”.

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Θόρστεν Φράι κάλεσε τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD) να είναι πιο ενεργός για το θέμα.

“Ο Καγκελάριος δεν μπορεί να περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια για να δει αν θα υπάρξουν προτάσεις από τη Βουλή ή όχι.

Εκεί χάνεται πολύτιμος χρόνος. Αυτό είναι το αντίθετο της ηγεσίας, αυτό είναι η άρνηση να εργαστείς!” είπε ο πολιτικός του CDU στην “Bild am Sonntag”.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.