Τι αλλάζει από σήμερα στη Γερμανία; (1η Ιανουαρίου 2022)

Τι αλλάζει από σήμερα στη Γερμανία; Νέα χρονιά, νέοι κανόνες, που ως συνήθως τίθενται σε ισχύ κάθε χρόνο την 1η Ιανουαρίου στη Γερμανία.

Ελάχιστος μισθός στη Γερμανία: περισσότερα χρήματα

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από 9,60 ευρώ σε 9,82 ευρώ την ώρα από την 1η Ιανουαρίου. Την 1η Ιουλίου 2022, θα αυξηθεί κατά άλλα 63 λεπτά στα 10,45 ευρώ ανά ώρα, εξηγεί η οργάνωση καταναλωτών Verbraucherzentrale NRW. Ο νέος κατώτατος μισθός ισχύει και για τα λεγόμενα Minijob.

Σημαντικό: Οι αποδοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 450 ευρώ μηνιαίως. Εάν η απασχόληση πρόκειται να συνεχιστεί ως ελάχιστη απασχόληση, οι ώρες εργασίας ενδέχεται να πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου. Διαφορετικά, η σχέση εργασίας υπόκειται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Σύνταξη γήρατος στη Γερμανία

Οι δαπάνες συντάξεων γήρατος θα εκπίπτουν περισσότερο από το 2022. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Φορολογουμένων, το 2022 θα εκπίπτει μέγιστο ποσό 25.639 ευρώ.

Το μέγιστο 94% του ποσού αυτού μπορεί να αφαιρεθεί το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι οι άγαμοι μπορούν να διεκδικήσουν 24.101 ευρώ και τα παντρεμένα ζευγάρια 48.202 ευρώ.

Λήγει το μπόνους κορωνοϊού στη Γερμανία

Οι εργοδότες μπορούν να καταβάλουν στους εργαζομένους ένα μπόνους έως 1.500 ευρώ αφορολόγητο και ελεύθερο από ασφαλιστικές κρατήσεις ή να το χορηγούν ως παροχή σε είδος.

Καλύπτονται οι ειδικές παροχές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 31ης Μαρτίου 2022, εξηγεί η Ένωση Φορολογουμένων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι η ειδική πληρωμή γίνεται επιπλέον του μισθού που ούτως ή άλλως οφείλεται. Εάν προβλέπεται πρόσθετο επίδομα για τους εργαζομένους, θα πρέπει επομένως να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατό, διότι οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να καταβληθούν και πάλι γι’ αυτό από τον Απρίλιο του 2022.

Τι αλλάζει από σήμερα στη Γερμανία;

Ταχυδρομικά τέλη στη Γερμανία

Λόγω της αύξησης των μισθών και του κόστους, η Deutsche Post σχεδιάζει υψηλότερα ταχυδρομικά τέλη από την 1η Ιανουαρίου. Για παράδειγμα, 85 αντί των 80 λεπτών που ισχύει σήμερα θα χρεώνονται για μια απλή επιστολή και 70 αντί των 60 λεπτών για μια καρτ ποστάλ.

Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα εταιριών στη Γερμανία

Όποιος έχει συνάψει εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα από το 2019 και μετά, θα λάβει επιδότηση 15% από τον εργοδότη του. Από το 2022, η επιδότηση αυτή πρέπει να καταβάλεται και για τις παλαιές συμβάσεις, εξηγεί η Stiftung Warentest.

Η πλήρης επιδότηση καταβάλλεται σε όσους οι αποδοχές τους είναι κάτω από το εισοδηματικό όριο για τη νόμιμη ασφάλιση υγείας – το οποίο είναι 58.050 ευρώ μεικτά το 2022. Η επιδότηση μπορεί να μειωθεί σε υψηλότερες αποδοχές.

Ταξίδια με το τρένο στη Γερμανία

Από την 1η Ιανουαρίου, τα άτομα που θα ταξιδεύουν βραχυπρόθεσμα ή αυθόρμητα δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν χάρτινα εισιτήρια στα τρένα της Deutsche Bahn από τον ελεγκτή.

Η εναλλακτική λύση: ένα ψηφιακό εισιτήριο που μπορεί να κλείσει έως και δέκα λεπτά μετά την αναχώρηση στο bahn.de ή μέσω της εφαρμογής.

Τέλος της σκληρότητας προς τα ζώα στη Γερμανία

Η θανάτωση εκατομμυρίων νεοσσών στην εκτροφή ορνίθων ωοπαραγωγής θα τερματιστεί το νέο έτος. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 45 εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί θανατώνονται ετησίως στα γερμανικά εκκολαπτήρια, καθώς δεν είναι χρήσιμα ούτε για την παραγωγή αυγών ούτε ως κοτόπουλα.

Τον Μάιο, το Bundesrat έδωσε το πράσινο φως για την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να απαγορεύσει τη θανάτωση νεοσσών.

Υποχρέωση καταβολής εγγύησης σε φιάλες στη Γερμανία

Την 1η Ιανουαρίου παρατείνεται η υποχρεωτική καταβολή εγγύησης για τα ποτά σε πλαστικά μπουκάλια. Ενώ οι χυμοί φρούτων και λαχανικών εξαιρούνταν προηγουμένως από το εφάπαξ παράβολο των 25 λεπτών, τώρα θα υπόκεινται και αυτοί σε αυτό. Τα κουτάκια ποτών θα υπόκεινται επίσης στη ρύθμιση χωρίς εξαίρεση.

Περισσότερα για τις φιάλες στη Γερμανία: Κανόνας για τις επιστρεφόμενες φιάλες από 01.01.22

Υψηλότερο αφορολόγητο ποσό στη Γερμανία

Το 2022, οι φορολογούμενοι θα έχουν λίγο περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους αφορολόγητα, επειδή το βασικό αφορολόγητο ποσό θα αυξηθεί κατά 204 ευρώ.

Αυτό αποσκοπεί στο να καταστήσει το ελάχιστο όριο διαβίωσης για τους ενήλικες αφορολόγητο, εξηγεί η Ένωση Φορολογουμένων στο Βερολίνο.

Αυτό σημαίνει ότι για έναν άγαμο, ο φόρος εισοδήματος θα οφείλεται μόνο από φορολογητέο εισόδημα άνω των 9.948 ευρώ ετησίως. Για τα παντρεμένα ζευγάρια το ποσό διπλασιάζεται σε 19.896 ευρώ.

Το τέλος ορισμένων πλαστικών σακουλών στη Γερμανία

Από την 1η Ιανουαρίου, οι πλαστικές σακούλες για ψώνια δεν θα μπορούν πλέον να πωλούνται στα γερμανικά ταμεία. Πρόκειται για τις ελαφριές πλαστικές σακούλες.

Εξαιρούνται, ωστόσο, οι ιδιαίτερα ανθεκτικές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και οι λεπτές πλαστικές σακούλες που συναντά κανείς σε περίπτερα με φρούτα και λαχανικά.

Μπόνους τέκνων στη Γερμανία: Τέσσερα ευρώ επιπλέον ανά μήνα

Το μπόνους τέκνων, ένα επίδομα επιπλέον του επιδόματος τέκνων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, θα αυξηθεί ελαφρώς: κατά τέσσερα ευρώ από 205 ευρώ σε έως και 209 ευρώ μηνιαίως ανά παιδί.

Επίσης νέο: Σύμφωνα με την “Düsseldorfer Tabelle”, τα χωρισμένα παιδιά δικαιούνται ελάχιστη περισσότερη διατροφή από το νέο έτος. Από την 1η Ιανουαρίου, το ελάχιστο ποσό διατροφής για τα παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών θα ανέρχεται σε 396 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή θα αυξηθεί κατά τρία ευρώ.

Για παιδιά από έξι έως έντεκα ετών, είναι 455 ευρώ και συνεπώς τέσσερα ευρώ περισσότερα. Για παιδιά ηλικίας δώδεκα έως 17 ετών, είναι πέντε ευρώ περισσότερα (533 ευρώ).

Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στις συντάξεις στη Γερμανία

Όσον αφορά τη φορολόγηση των συντάξεων, το φορολογητέο τμήμα των συντάξεων θα αυξηθεί από 81% σε 82% από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 18% της πρώτης πλήρους ακαθάριστης ετήσιας σύνταξης θα παραμείνει αφορολόγητο, εξηγεί η Ένωση Φορολογουμένων.

Για τις υφιστάμενες συντάξεις, θα παραμείνει το σταθερό αφορολόγητο ποσό σύνταξης. Από το 2005, οι συνταξιούχοι έπρεπε να πληρώνουν φόρο για μέρος των παροχών γήρατος. Από τότε το αφορολόγητο ποσό μειώνεται ετησίως.

Δίκαιο αγοραπωλησιών στη Γερμανία

Ένας νέος κανόνας για το βάρος της απόδειξης ισχύει για όλες τις συμβάσεις αγοράς που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, εξηγεί το κέντρο συμβουλών καταναλωτών NRW.

Μέχρι τώρα, σε περίπτωση βλαβών ή ελαττωμάτων εντός έξι μηνών από την αγορά, θεωρούνταν ότι το ελάττωμα υπήρχε ήδη κατά τη στιγμή της αγοράς. Η περίοδος αυτή παρατείνεται τώρα σε δώδεκα μήνες.

Αυτό έχει το πλεονέκτημα για τους πελάτες ότι κατά το πρώτο έτος μετά την παραλαβή των αγαθών, τεκμαίρεται ότι ένα εμφανιζόμενο ελάττωμα είναι αρχικό υλικό ελάττωμα και συνεπώς μπορούν να διεκδικηθούν δικαιώματα εγγύησης.

Φόρος καπνού στη Γερμανία: το κάπνισμα θα γίνει πιο ακριβό

Την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξει αύξηση του φόρου καπνού στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Ο φόρος σε ένα πακέτο των 20 τσιγάρων θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά δέκα λεπτά το νέο έτος.

Το 2023 θα προστεθούν άλλα δέκα λεπτά και το 2025 και το 2026 θα προστεθούν άλλα 15 λεπτά ανά συσκευασία. Ο φόρος στα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα αυξηθεί επίσης – αλλά μόνο από την 1η Ιουλίου 2022.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει από σήμερα στη Γερμανία
Τι αλλάζει από σήμερα στη Γερμανία;

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.