Γερμανία: Νέο κρατικό πακέτο βοήθειας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μετά τις δηλώσεις του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, οι οποίες προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία σχετικά με τον κίνδυνο πτώχευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ επανέρχεται με νέες εξαγγελίες.

Την Πέμπτη το απόγευμα από το βήμα της γερμανικής βουλής ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να μην υποκύψουν στους ενεργειακούς κλυδωνισμούς του φετινού χειμώνα.

«Θα προστατεύσουμε τις γερμανικές επιχειρήσεις» ανέφερε, ανακοινώνοντας την επέκταση του προγράμματος που ισχύει ήδη για τη βιομηχανία, πλέον και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα σε νέα συνέντευξή του στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας έκανε λόγο για την δημιουργία μιας κρατικής «ασπίδας προστασίας», όπως την χαρακτηρίζει, για το φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών.

«Υπάρχει κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων και πρέπει να τον αποφύγουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βραχυχρόνιο πρόγραμμα στήριξης

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμού του ενεργειακού κόστους για ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι περιορισμένη και άλλος ένας σημαντικός στόχος είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας τους έναντι άλλων επιχειρήσεων του εξωτερικού.

Συγχρόνως από αρχές Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ και το πρόγραμμα «Gas for Money», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης εταιρειών που μειώνουν το ενεργειακό κόστος.

Στο μεταξύ κορυφαίοι οικονομολόγοι, όπως ο Μαρσέλ Φράτσερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, στηρίζουν τον αντικαγκελάριο Χάμπεκ ως προς τις δηλώσεις του περί κίνδυνου χρεοκοπιών. Όπως γράφει στο Twitter: «Δεν καταλαβαίνω την κριτική στον υπουργό Χάμπεκ γιατί οι δηλώσεις περί πτωχεύσεων είναι σωστές.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων BDI προειδοποιεί ότι μία στις τρεις γερμανικές επιχειρήσεις ανησυχεί πλέον για την οικονομική του επιβίωση.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της, το 58% των γερμανικών επιχειρήσεων βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, ενώ το 34% αντιμετωπίζει ουσιαστικό «υπαρξιακό» πρόβλημα, με άλλα λόγια κίνδυνο πτώχευσης.

Μια στις δέκα επιχειρήσεις έχει ήδη περικόψει ή ακόμη και διακόψει την παραγωγή της. Ο δε επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη στήριξη από τη γερμανική συγκυβέρνηση.

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.