Γερμανία: Περισσότερα ψηφιακά πιστοποιητικά από εμβολιασμούς

Υπάρχουν πολύ περισσότερα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού από εμβολιασμούς στη Γερμανία: Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα μέσων ενημέρωσης, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας δεν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί απόδειξη για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή για εκατομμύρια εμβολιασμούς που δεν έχουν δηλωθεί.

Στη Γερμανία, έχουν εκδοθεί 42,6 εκατομμύρια περισσότερα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τις δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού που χορηγήθηκαν από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού πριν από 13 μήνες.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, είχαν εκδοθεί 204,7 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά ολοκληρωμένων εμβολιασμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας σε απάντηση σε ερώτηση της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι αυτή τη Δευτέρα είχαν χορηγηθεί “μόνο” 162,1 εκατομμύρια δόσεις για τον πρώτο, δεύτερο και τρίτο εμβολιασμό, δηλαδή 42,6 εκατομμύρια λιγότερες.

Υπουργείο Υγείας: “Διάφοροι λόγοι”

Σύμφωνα με την έκθεση, το υπουργείο δεν βλέπει στη διαφορά ούτε ένδειξη πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ούτε εκατομμύρια εμβολιασμούς που δεν έχουν δηλωθεί. Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε “διάφορους λόγους”.

Αφενός, “ειδικά στην αρχή της εφαρμογής, πολλά πιστοποιητικά δημιουργήθηκαν αυτόματα από τα κέντρα εμβολιασμού και στάλθηκαν στους εμβολιαζόμενους”, ενώ συχνά οι ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη λάβει πιστοποιητικό σε φαρμακείο.

Επιπλέον, τα πιστοποιητικά “θα μπορούσαν επίσης να εκδοθούν περισσότερες από μία φορές, για παράδειγμα εάν ένα άτομο χάσει το πιστοποιητικό του”.

Ωστόσο, η διαφορά έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου είχαν εκδοθεί 162.397.255 ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), είχαν χορηγηθεί 136.641.993 δόσεις εμβολιασμού.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το “πλεόνασμα” των πιστοποιητικών ήταν “μόνο” 26 εκατομμύρια, έναντι του σημερινού αριθμού που ξεπερνά τα 42 εκατομμύρια.

Οι εμβολιασμοί των εγγεγραμμένων ιατρών οργανώνονται από την Εθνική Ένωση Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων (KBV). Η τελευταία δεν μπορεί να εξηγήσει την τεράστια απόκλιση.

“Υποθέτουμε, με βάση τα στοιχεία τιμολόγησης των διαπιστευμένων από τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, ότι δεν υπάρχει γενικά υποδήλωση από την ψηφιακή παρακολούθηση του ποσοστού εμβολιασμού (DIM) και συνεπώς δεν μπορεί να εξηγήσει το κενό που παρουσιάζεται”, δήλωσε εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Για να εξηγηθεί το κενό αυτό, είναι απαραίτητες σε βάθος αναλύσεις των στοιχείων έκδοσης πιστοποιητικών, τις οποίες προς το παρόν μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο το Ινστιτούτο Robert Koch”.

Το RKI παραπέμπει στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας

Το RKI δεν θέλησε να σχολιάσει και παρέπεμψε στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας. Η κριτική ήρθε από την αντιπολίτευση. Η Kathrin Vogler, εκπρόσωπος για την πολιτική υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Αριστερού Κόμματος, δήλωσε: “Αυτό απαιτεί περαιτέρω διευκρινίσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να εξασφαλίσει σαφήνεια”.

Η Vogler επεσήμανε ότι πιθανότατα δεν είχαν όλοι όσοι είχαν εμβολιαστεί και ψηφιακό πιστοποιητικό, ιδίως οι πολύ ηλικιωμένοι. “Τότε κάτι έχει πάει στραβά με έναν στους τέσσερις εμβολιασμούς”.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD δηλώνει επίσης ενοχλημένη. “Η τεράστια απόκλιση μεταξύ των στοιχείων εμβολιασμού του RKI και των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού δείχνει για άλλη μια φορά το χάος των δεδομένων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, René Springer.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.