Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα στη Γερμανία

Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφάσισαν ομοσπονδία και κρατίδια στη Γερμανία, συμφωνώντας ότι οι ισχύοντες κανόνες έχουν συμβάλει στη μέχρι τώρα αποφυγή υπερφόρτωσης του συστήματος Υγείας από το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον».

Ενδεχόμενη χαλάρωση των περιορισμών θα υπάρξει μόνο μετά την “Όμικρον” και μόνο εφόσον είναι βέβαιο ότι το σύστημα Υγείας δεν κινδυνεύει με υπερφόρτωση, επισημαίνεται στο κείμενο των αποφάσεων.

«Αυτά τα μέτρα συνέβαλαν στο να βλέπουμε μόλις τώρα, πολύ αργότερα από τις περισσότερες χώρες, τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων που είχαν προβλεφθεί για το τέλος του προηγούμενου μήνα», δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έπειτα από την διάρκειας οκτώ ωρών διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι παρόλα αυτά πολύ υψηλός και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί – θα παραμείνουμε σε αυτή την πορεία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων προσφέρει μια ρεαλιστική πιθανότητα η Γερμανία να περάσει με καλό αποτέλεσμα από το κύμα της “Όμικρον”».

Πότε αναμένεται η χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία

Στη διάσκεψη του Καγκελάριου με τους πρωθυπουργούς διατυπώθηκε ακόμη η ελπίδα για χαλάρωση των μέτρων μετά το τρέχον κύμα της πανδημίας και μόνο όταν θα μπορεί να αποκλειστεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας.

Ο κ. Σολτς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών και προανήγγειλε διαφημιστική καμπάνια προσέλκυσης των πολιτών, ενώ τάχθηκε και πάλι υπέρ της εισαγωγής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έχει, όπως επισήμανε ο Καγκελάριος, προειδοποιήσει για το «μεγάλο κενό ανοσίας στον πληθυσμό» και για «κυκλικά ανανεούμενα ισχυρά κύματα κρουσμάτων».

Η διάσκεψη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα παράπονα των Πρωθυπουργών προς τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, τόσο για την ανεπάρκεια μοριακών τεστ PCR, τα οποία ωστόσο είναι απαραίτητα προκειμένου να διακόψει κανείς την καραντίνα, όσο και για την χωρίς προειδοποίηση μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού ίασης από τους έξι στους τρεις μήνες.

Στη σημερινή απόφαση διευκρινίζεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια αύξησης των δυνατοτήτων διενέργειας μοριακών τεστ, αλλά στο μεταξύ θα δίδεται προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και στο υγειονομικό προσωπικό και οι υπόλοιποι θα μπορούν να βγουν από την καραντίνα με «γρήγορο» τεστ αντιγόνου.

Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό ίασης, η αλλαγή έγινε αιφνιδιαστικά, λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Λάουτερμπαχ είχε δεσμευθεί στους κρατιδιακούς υπουργούς Υγείας ότι θα προηγείτο συνεννόηση μαζί τους.

Ο υπουργός ζήτησε σήμερα συγγνώμη και ανέφερε ότι και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», ενώ διαβεβαίωσε ότι στο εξής θα υπάρχει διαβούλευση για τα μέτρα και αιτιολόγησή τους.

Πηγή: iefimerida

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης