Η Γερμανία ανακοινώνει συμφωνίες μετανάστευσης με 6 νέες χώρες

Μετανάστευση από το εξωτερικό στη Γερμανία: Τι θα πρέπει να προσέξετε

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συνάψει συμφωνίες μετανάστευσης με έξι νέες χώρες, προκειμένου να συμβάλει στην κάλυψη της έλλειψης εργαζομένων σε παγγερμανικό επίπεδο και στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης…

Η Γερμανία έχει στα σκαριά έξι νέες συμφωνίες μετανάστευσης

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει επί του παρόντος να συνάψει ή βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με έξι χώρες, με τις οποίες ελπίζει να υπογράψει νέες μεταναστευτικές συμφωνίες που θα βοηθήσουν να μην διογκωθεί περαιτέρω η παγγερμανική έλλειψη εργαζομένων και να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποιήθηκαν στην Tagesspiegel, πρόκειται για τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, την Κένυα και το Μαρόκο.

Οι συμφωνίες αυτές θα εισαχθούν συμπληρωματικά με τους νέους μεταναστευτικούς νόμους της Γερμανίας, με τους οποίους η χώρα θα υιοθετήσει ένα σύστημα μετανάστευσης με βάση τα σημεία, το οποίο θα διευκολύνει τους υπηκόους τρίτων χωρών να έρχονται και να αναζητούν μακροχρόνια εργασία.

Και οι δύο πολιτικές πρόκειται να εισαχθούν με την ελπίδα ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι θα βοηθήσουν να καλυφθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού που καταγράφει ρεκόρ στη χώρα.

Η διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, Andrea Nahles, έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι “Ακόμη και αν [η Γερμανία] αξιοποιήσει όλο το εγχώριο δυναμικό, αυτό δεν θα είναι δυνατό [να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις] χωρίς περαιτέρω μετανάστευση, επίσης για δημογραφικούς λόγους. Χρειαζόμαστε τόσο εργάτες όσο και ειδικευμένους εργαζόμενους”.

Με το ποσοστό γεννήσεων σε χαμηλό 10ετίας, τη γήρανση του πληθυσμού και την αποχώρηση πολλών ανθρώπων από τη Γερμανία, η οικονομολόγος Monika Schnitzer υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να στοχεύει στην υποδοχή 1,5 εκατομμυρίου νέων μεταναστών κάθε χρόνο, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις να διαθέτουν αρκετό προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Οι συμφωνίες με τη Γεωργία και τη Μολδαβία αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα

Μιλώντας στην Tagesspiegel, ο υπουργός για τις συμφωνίες μετανάστευσης του FDP Γιόαχιμ Σταμπ δήλωσε ότι οι υποψήφιες χώρες-μέλη της ΕΕ, η Γεωργία και η Μολδαβία, έχουν ύψιστη προτεραιότητα όσον αφορά την υπογραφή των νέων συμφωνιών.

“Για μένα, η Γεωργία και η Μολδαβία έχουν την υψηλότερη προτεραιότητα, διότι η παράτυπη μετανάστευση μπορεί να μειωθεί άμεσα και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης”, δήλωσε ο Σταμπ, “[…] πάνω από το 10% των απορριφθέντων αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία προέρχονται μόνο από αυτές τις δύο χώρες”, εξήγησε.

Με τη δημιουργία περισσότερων νόμιμων οδών για τους ανθρώπους από τη Γεωργία και τη Μολδαβία για να έρθουν και να ζήσουν και να εργαστούν στη Γερμανία ο Σταμπ ελπίζει επίσης να μειώσει την επιβάρυνση των δήμων και των δικαστηρίων της χώρας, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διεκπεραίωση υποθέσεων παράνομης μετανάστευσης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης