Γερμανία: Τα πρώτα μέτρα ζωντανά στη συνέντευξη Τύπου

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

Ο εθνικός δείκτης επίπτωσης στη Γερμανία φτάνει το 263

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τα αναμνηστικά εμβόλια είναι σημαντικά, λέει η καγκελάριος Μέρκελ.

Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος έως ότου γίνει αυτός ο αναμνηστικός εμβολιασμός για να θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος – “έτσι ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να ανανεώσουν το καθεστώς εμβολιασμού τους”.

Ο κανονισμός 2G θα ισχύει στο μέλλον σε εκδηλώσεις αναψυχής και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται επιπλέον τεστ (2G plus).

Τα κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα κλείνουν τους εσωτερικούς χώρους το αργότερο όταν ο δείκτης φτάνει το 350.

Η Μέρκελ αναφέρει ορισμένα αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στα σχολεία. Θα επιβληθεί αυστηρός έλεγχος των κανόνων.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία (02.21)

Όλες οι συμφωνίες αποτελούν “ελάχιστα πρότυπα”, τα κρατίδια μπορούν να θεσπίσουν ακόμη αυστηρότερους κανονισμούς. “Μπορείτε να δείτε από τις αποφάσεις που έχουμε λάβει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”, λέει η Μέρκελ.

Η καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι έρχονται αυστηροί περιορισμοί, μίλησε μάλιστα για χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο lockdown για τους ανεμβολίαστους. Οι κανόνες 2G (πρόσβαση για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες) θα επεκταθούν και στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Ο μελλοντικός καγκελάριος Scholz κάνει λόγο για μια “πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση” όσον αφορά την πανδημία. “Ο αναμνηστικός εμβολιασμός είναι τώρα μια από τις πολύ, πολύ μεγάλες προκλήσεις.

Γι’ αυτό υπάρχει μια νέα ομάδα κρίσης. 30 εκατομμύρια εμβολιασμοί πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους” – αλλά γνωρίζει: “Αυτό είναι μια μεγάλη υλικοτεχνική πρόκληση”. Επιπλέον, το 2G στον τομέα του λιανικού εμπορίου είναι “σωστό και αναγκαίο”.

Έτσι, σύμφωνα με τον Scholz, θα ισχύουν αυστηροί κανόνες σε ιδιωτικούς χώρους όταν παρευρίσκονται ανεμβολίαστοι άνθρωποι.

Η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για μια “πράξη εθνικής αλληλεγγύης” που απαιτείται τώρα για τη μείωση των λοιμώξεων και την ανακούφιση της κατάστασης στα νοσοκομεία.

Ο Olaf Scholz είναι βέβαιος ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ανοικτή ψηφοφορία. Χαίρεται που “σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η αλληλεγγύη λειτουργεί” και που η κομματική πολιτική περνά σε δεύτερη μοίρα.

Νέοι περιορισμοί για ιδιωτικές γιορτές: Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε νέους περιορισμούς για ιδιωτικά πάρτι και συγκεντρώσεις: Σε εσωτερικούς χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε 50 εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 200 άτομα – και πάλι σύμφωνα με τον κανονισμό 2G.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν στην απαγόρευση των πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Πέρυσι, η πώληση πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε ήδη απαγορευτεί σε ολόκληρη τη Γερμανία λόγω της πανδημίας. Στόχος ήταν να προστατευθούν τα νοσοκομεία από τη συμφόρηση – μεταξύ άλλων, με την πρόληψη τραυματισμών κατά την πυροδότηση πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο Hendrik Wüst από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καλεί τους πολίτες να επωφεληθούν από όλες τις προσφορές εμβολιασμού: “Όχι κάποια στιγμή, αλλά τώρα, θα σώσετε ζωές με αυτό”. Οι επαφές θα πρέπει να μειωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Και: “Ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από αυτή τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας”. Ο Wüst επιβεβαιώνει ότι η απαγόρευση των πυροτεχνημάτων θα εφαρμοστεί και φέτος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στη συνέχεια ευχαριστεί την καγκελάριο Μέρκελ για το έργο της τα τελευταία χρόνια. Εξαίρει επίσης την αλληλεγγύη με τα ομόσπονδα κρατίδια.

“Αυτός ο χειμώνας θα μπορούσε να είναι πιο σκληρός από οτιδήποτε έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα στην πανδημία”, λέει ο Michael Müller από το SPD. Ο κανονισμός 2G δεν είναι μια εύκολη κατάσταση για τους λιανοπωλητές: “Το γνωρίζω αυτό”, λέει ο Müller. “Βιώνουμε όμως και τις αντιδράσεις των πελατών”, εξηγεί, οι οποίοι αισθάνονται καλύτερα με μια τέτοια ρύθμιση για λόγους ασφαλείας. Λέει ότι υπάρχει πλέον ανάγκη να ανταποκριθούμε στο γεγονός ότι η πλειοψηφία, που είναι λογική, έχει επιλογές που οι άλλοι δεν έχουν. “Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα σημερινά μας ψηφίσματα”.

Η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία. Το τέταρτο κύμα πρέπει να σπάσει, δήλωσε η Μέρκελ. Είπε ότι στόχος των νέων μέτρων που θεσπίστηκαν είναι να χαλαρώσει η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας. “Για να γίνει αυτό, πρέπει να σπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας”.

Παρά τα ψηφίσματα, ο Michael Müller απευθύνει έκκληση στην προσωπική ευθύνη του καθενός – συμπεριλαμβανομένων των συλλόγων που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα οι ίδιοι. Εκπλήσσεται επίσης από τη συζήτηση ότι οι έλεγχοι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκετά καλά.

Γιατί και αλλού, επίσης, όλοι τηρούν κανόνες χωρίς έλεγχο: “Όλοι σταματάμε στο κόκκινο φανάρι”, λέει ο Müller. Αν και όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει παντού αστυνομικός. Επειδή οι άνθρωποι έχουν μάθει ότι το να σταματούν είναι ασφαλέστερο. “Γιατί αυτό δεν είναι τόσο αυτονόητο μετά τα τελευταία 1,5 χρόνια της πανδημίας;”

Η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία. Είπε: “Λόγω της κατάστασης αυτής, είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθεί ο εν λόγω υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αν ήμουν στο κοινοβούλιο, θα μπορούσα να πω ότι θα το ψήφιζα.

Όλοι ελπίζαμε ότι ο εθελοντισμός θα γινόταν καλύτερα αποδεκτός”. Δήλωσε επίσης: “Έχουμε κάνει εκστρατεία, πραγματικά σε όλα τα κανάλια, για να εμβολιαστούν οι άνθρωποι – και πρέπει ακόμα να δούμε ότι υπάρχει ένα κενό στον εμβολιασμό που οδηγεί στο να περιορίζονται περαιτέρω όσοι έχουν εμβολιαστεί. Και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της υπερφόρτωσης”.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΔΕΙΤΕ lIVE


 

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ | Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και μάθε πρώτος όλες τις πληροφορίες

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Δείτε επίσης