Γερμανία: Τέλος στα συμβατικά συστήματα θέρμανσης από το 2024

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, όλα τα συστήματα θέρμανσης που θα εγκατασταθούν σε νέες οικοδομές ή και σε παλαιά σπίτια θα πρέπει να βασίζονται σε ποσοστό έως και 65% σε ΑΠΕ. Βασικό κριτήριο η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και η επίτευξη των κλιματικών στόχων

Στην έγκριση του νομοσχεδίου που απαγορεύει τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης από το 2024 προχώρησε το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατόρθωσε να ξεπεράσει την κόντρα που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε Πράσινους και Φιλελευθέρους.

Το νομοσχέδιο ορίζει πως τα συστήματα θέρμανσης που θα εγκατασταθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 είτε σε νέες οικοδομές είτε σε παλαιά σπίτια θα πρέπει να βασίζονται σε ποσοστό έως και 65% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποκλείοντας ουσιαστικά τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διπλός στόχος

Το μέτρο έχει σχεδιαστεί με στόχο την επίτευξη των πράσινων στόχων που έχει θέσει η χώρα, μαζί με την ενίσχυση της χρήσης ΑΠΕ εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.

Όμως, οι επικριτές του διαμαρτύρονται ότι η μετάβαση θα είναι λίαν δαπανηρή για τα φτωχότερα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν στοχευμένες εξαιρέσεις για τις ευάλωτες ομάδες.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους ή να μειώσει δραστικά την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα δίχως μια ταχεία όσο και δυναμική αλλαγή στη θέρμανση των κτιρίων της» αναφέρει το νομοσχέδιο.

Το Βερολίνο έχει θέσει σαν στόχο να φτάσει σε μηδενικό αποτύπωμα ρύπων μέχρι το 2045.

Υπολογίζεται ότι τα κτίρια της χώρας ευθύνονται για την παραγωγή 112 εκατ. τόνων ρύπων ετησίως, ήτοι δηλαδή σχεδόν το 15% των συνολικών εκπομπών της Γερμανίας.

Επίσης εκτιμάται ότι τα συστήματα θέρμανσης αναλογούν στο ένα τρίτο της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας, με το 80% να αφορά σήμερα τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Περίπου τα μισά από τα 41 εκατ. νοικοκυριά της Γερμανίας χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους και ένα 25% πετρέλαιο.

Επομένως με τη στροφή σε αντλίες θερμότητας, ηλιακά θερμικά συστήματα και μπόιλερ υδρογόνου εκτιμάται πως η παραγωγή των ρύπων θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε ένα διάστημα που η επάρκεια και οι τιμές τους αποτελούν σημαντικό πρόβλημα.

Αγκάθι το κόστος

Πάντως, οι διαμαρτυρίες για το κόστος της μετάβασης που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει ετησίως τα 9 δισ. ευρώ δεν έχουν καταλαγιάσει.

Για τους Πράσινους το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική πολιτική επιτυχία, όμως το FDP έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επανέλθει στο αίτημα του για τροποποιήσεις του σχεδίου, όταν αυτό έρθει προς συζήτηση στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση κλειδί θα αποδειχτούν οι πολύ υψηλές επιδοτήσεις που σκοπεύει να δώσει το κράτος για να βοηθήσει την κοινωνία στη μετάβαση αυτή.

Έως και το 30% του κόστους για κάθε νοικοκυριό από την εγκατάσταση νέων θερμικών συστημάτων θα καλυφθεί από τα κρατικά ταμεία, ενώ θα δοθεί ένα επιπλέον μπόνους ύψους 10% για τους ιδιοκτήτες που θα θελήσουν εθελοντικά να κάνουν τη μετάβαση πριν το χρονικό τελεσίγραφο.

Σημειωτέον πως από το 2045, έχει ήδη «κλειδώσει» η αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 100% για όλα τα συστήματα θέρμανσης στα κτίρια της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης