Έρευνα: Αυτή είναι η πιο όμορφη διάλεκτος στη Γερμανία

Βόρεια, νότια, ανατολική, δυτική διάλεκτος: πού έχουν οι άνθρωποι την πιο όμορφη γλώσσα στη Γερμανία; Μια αποκλειστική έρευνα μας εξηγεί…

Με Spatzl και Spezi στο μπαρ; Ή μήπως προτιμάτε να πάτε στον πάγκο με τα ψάρια για μια κουβέντα;

Το t-online, σε συνεργασία με το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Civey, ρώτησε ανθρώπους σε όλη τη Γερμανία σε ποια μεγάλη γερμανική πόλη ομιλείται η πιο όμορφη διάλεκτος.

Μάθετε για τη Γερμανική γλώσσα και διαλέκτους στη Γερμανία

Τελικά, ήταν ένας στενός διαγωνισμός μεταξύ των βόρειων και των νότιων Γερμανών. Το Αμβούργο και το Μόναχο ήταν σχεδόν ισόπαλες στην προτίμηση των συμμετεχόντων.

Όμως το Αμβούργο και η διάλεκτος που ομιλείται της βγήκε πρώτη με μικρή διαφορά. Κέρδισαν την κούρσα με 26 προς 23 τοις εκατό.

Πίσω τους, η Κολωνία, το Βερολίνο, η Στουτγάρδη και η Λειψία ήταν ισόπαλες στη μέση της κατάταξης. Πιο πίσω βρίσκονται η Φρανκφούρτη και το Ντίσελντορφ.

Η Λειψία είναι πιο δημοφιλής στους νεότερους, η Κολωνία στους ηλικιωμένους

Είναι όμως ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ανάλογα με το ποια πληθυσμιακή ομάδα ερωτάται, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Η διάλεκτος του Αμβούργου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40 έως 49 ετών (32%).

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των 18 έως 29 ετών, το Μόναχο παίρνει τον τίτλο με 22% – και η Λειψία έρχεται δεύτερη με 18%, ακόμη και μπροστά από το Αμβούργο (17%).

Παρεμπιπτόντως, το “όσο πιο νέος, τόσο πιο δημοφιλής” ισχύει και για τη Στουτγάρδη. Στην Κολωνία, συμβαίνει το αντίστροφο: στην ηλικιακή ομάδα 50+, η δημοτικότητα της διαλέκτου του Ρήνου είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με τους νέους 18 έως 39 ετών.

Δυτικά ή ανατολικά;

Με μια σημαντική εξαίρεση, έχει επίσης σημασία αν οι ερωτηθέντες προέρχονται από την ανατολική ή τη δυτική Γερμανία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δυτικές πόλεις Κολωνία, Φρανκφούρτη, Μόναχο και Στουτγάρδη είναι πιο δημοφιλείς στους δυτικούς Γερμανούς, ενώ αντίθετα οι ανατολικές πόλεις Λειψία και Βερολίνο σημειώνουν πολύ υψηλότερα ποσοστά στους ανατολικούς Γερμανούς.

Διάλεκτοι της Γερμανικής γλώσσας: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Δύο άλλα αποτελέσματα προκαλούν μεγαλύτερη έκπληξη. Πρώτον, οι Δυτικογερμανοί είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν σε μια σαφή αγαπημένη διάλεκτο από ό,τι οι Ανατολικογερμανοί, μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων παραμένει αναποφάσιστο.

Και δεύτερον, υπάρχει μια δυτική διάλεκτος που είναι ακόμη πιο δημοφιλής στην Ανατολή από τις τοπικές διαλέκτους: η διάλεκτος του Αμβούργου έχει σχεδόν ακριβώς τον ίδιο αριθμό φίλων σε Ανατολή και Δύση – και έτσι έχει κερδίσει τη νίκη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης