Νέος κανονισμός για τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων;

Ο εμπειρογνώμονας εξηγεί: Νέος κανονισμός για τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στη Γερμανία; Τι πρέπει τώρα να προσέξετε…

Τίποτα δεν λειτουργεί στη γερμανική οδική κυκλοφορία χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας – ο νόμος ορίζει αυστηρούς κανόνες.

Οι νέοι κανόνες φαίνεται να ισχύουν τώρα και για τον τρόπο τοποθέτησης. Ένας δικηγόρος της Νυρεμβέργης εξηγεί τι σημαίνει αυτό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα βίντεο της Gesellschaft für Technische Überwachung (GTÜ) προκάλεσε νευρικότητα σε πολλούς οδηγούς στη Γερμανία, ενώ έκτοτε έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και σε φόρουμ για τα αυτοκίνητα: Στο βίντεο, δύο επιθεωρητές της GTÜ μιλούν για έναν νέο κανονισμό για την τοποθέτηση πινακίδων στα αυτοκίνητα.

Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν ποτέ σαφείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησης μιας πινακίδας κυκλοφορίας σε ένα αυτοκίνητο.

Επομένως, όλο και περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούσαν απλές μεθόδους όπως Velcro, βεντούζες ή μαγνήτες.

Αυτό καθιστούσε δυνατή τη γρήγορη αφαίρεση των πινακίδων αριθμού για καθαρισμό ή φύλαξη. Ωστόσο, αυτό πρόκειται τώρα να τελειώσει.

Από τον Φεβρουάριο του 2023 οι σταθερές πινακίδες κυκλοφορίας είναι υποχρεωτικές.

Το νομικό κείμενο στο τμήμα 10 παράγραφος 5 του διατάγματος για την ταξινόμηση οχημάτων (FZV) ανέφερε ήδη: “Οι πινακίδες κυκλοφορίας πρέπει να υπάρχουν και να είναι σταθερά στερεωμένες στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του μηχανοκίνητου οχήματος”.

Ωστόσο, το τι ακριβώς σημαίνει “σταθερή στερέωση” δεν είχε ρυθμιστεί με σαφήνεια.

Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας νέας ανακοίνωσης για το Φύλλο Κυκλοφορίας αριθ. 3-2023 της 15ης Φεβρουαρίου 2023, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών (BMDV) επικαιροποίησε και κατοχύρωσε πλέον νομοθετικά τις απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω παράγραφο.

“Ο νόμος εξακολουθεί να μην έχει γίνει σαφέστερος, αλλά το ερμηνευτικό δελτίο παρέχει πλέον οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής του κανονισμού”, εξηγεί ο δικηγόρος Tobias Kantz.

Σταθερά τοποθετημένες: Τι σημαίνει αυτό;

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει πλέον για όλους τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων: Η στερέωση επιτρέπεται πλέον μόνο εάν η πινακίδα κυκλοφορίας μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με “μεγάλη μηχανική προσπάθεια” ή με “πρόσθετα εργαλεία”.

“Είναι σημαντικό η πινακίδα κυκλοφορίας να κρατάει μόνιμα”, τονίζει ο δικηγόρος.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να είναι βιδωμένη, αλλά πρέπει να είναι δυνατή η αφαίρεσή της μόνο με μεγάλη προσπάθεια ή με εργαλεία”.

Παλαιότερα, αυτό αποτελούσε μια νομική γκρίζα ζώνη, αλλά τώρα “δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο για κάθε είδους μαστορέματα με Velcro, σύρμα ή κάτι παρόμοιο”, εξηγεί περαιτέρω ο δικηγόρος της Νυρεμβέργης.

Ποιες ποινές πρέπει να περιμένω;

Σκοπός της ρύθμισης είναι, αφενός, να αποτραπεί η κατάχρηση, αλλά και να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια – διότι “αν οι πινακίδες κυκλοφορίας βρίσκονται πεταμένες στον αυτοκινητόδρομο, αυτό αποτελεί φυσικά κίνδυνο για την ασφάλεια”, λέει ο Kantz.

Όποιος παραβιάζει τους νέους κανόνες πρέπει να αναμένει πρόστιμο δέκα ευρώ. “Σε περίπτωση πρόθεσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται, αλλά αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί”, διευκρινίζει ο νομικός της Νυρεμβέργης.

Από την άλλη πλευρά, όποιος οδηγεί εντελώς χωρίς πινακίδα ή την τοποθετεί σε λάθος σημείο, για παράδειγμα πίσω από το παρμπρίζ, πρέπει να αναμένει ακόμη και πρόστιμο 60 ευρώ.

Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Σημαντικό: Οι πινακίδες κυκλοφορίας μικρής διάρκειας υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς με τις πινακίδες κυκλοφορίας μεγάλης διάρκειας.

Έτσι, ακόμη και για τη σύντομη διαδρομή προς το γραφείο ταξινόμησης, η πινακίδα κυκλοφορίας πρέπει να είναι σταθερά στερεωμένη.

Σύμφωνα με τον Kantz, ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση: “Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, μπορείτε να ζητήσετε μια γενική άδεια λειτουργίας, τη λεγόμενη ABE, για προσαρτήσεις πινακίδων κυκλοφορίας που μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς εργαλεία.

Αυτό όμως γίνεται πάντα σε σχέση με ένα συγκεκριμένο όχημα και είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, τονίζει ο Kantz.

Και ακόμη και με την έγκριση, εξακολουθεί να είναι σημαντικό για την ασφάλεια να αντέχει η πινακίδα κυκλοφορίας στις καθημερινές δοκιμασίες, όπως οι λακκούβες ή τα πλυντήρια αυτοκινήτων.

Η Verkehrsblatt δεν διευκρινίζει ποιες μέθοδοι στερέωσης είναι αποδεκτές- και ποιες όχι.

“Υπάρχει επίσης ακόμη ανάγκη για αποσαφήνιση στη νομολογία”, παραδέχεται ο Kantz.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Νυρεμβέργης, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι υποθέσεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις θα διαφανεί στο μέλλον μόνο όταν τα δικαστήρια ασχοληθούν με αυτές.

Μέχρι στιγμής πρόκειται για ένα “πολύ θεωρητικό πρόβλημα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης