Η Γερμανία βοηθά να ανοίξουν θέσεις εργασίας στην Αφρική

Το μέλλον της Αφρικής είναι νέο και γυναικείο. Πρέπει να δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας – και η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Πώς μοιάζει η νέα στρατηγική του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την Αφρική.

Ο πληθυσμός της Αφρικής είναι νέος και αυξάνεται. Ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτυχθεί η ήπειρος θα διαμορφώσει τον 21ο αιώνα, λέει η ομοσπονδιακή υπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze. Και επομένως και το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης.

“Πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Αφρική”, λέει η πολιτικός του SPD. “Κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια. Βοηθώντας στην αύξηση της οικονομικής δύναμης εκεί – αυτό είναι πολύ σημαντικό”.

Η μεγαλύτερη γενιά νέων που υπήρξε ποτέ

Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μεγαλύτερη γενιά νέων που υπήρξε ποτέ αποτελεί το επίκεντρο της νέας στρατηγικής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την Αφρική.

Μαζί με τους Αφρικανούς εταίρους, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλές θέσεις εργασίας – συγκεκριμένα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της προστασίας του κλίματος, της βιώσιμης γεωργίας ή της υγείας.

Η Bettina Ide από την Welthungerhilfe τονίζει την εστίαση στις γυναίκες και τα κορίτσια σε συνέντευξή της στο ARD-Hauptstadtstudio.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη στρατηγική για την Αφρική, λέει, είναι εντυπωσιακό “ότι η εστίαση στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και η ένταξή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αναφέρεται πρακτικά ως θέμα σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι καινούργιο”.

Δεν θα πετύχει χωρίς γυναίκες

Χωρίς ισχυρές γυναίκες, η Αφρική δεν θα πετύχει στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας, είναι πεπεισμένη γι’ αυτό και η Denyse Uwera.

“Οι γυναίκες είναι οι ηγέτες, η κινητήρια δύναμη πίσω από τα πάντα στο σπίτι”, λέει η νεαρή γυναίκα από τη Ρουάντα.

Αν η αναπτυξιακή συνεργασία επικεντρωθεί σε αυτές, είναι πολύ εύκολο να αλλάξει ολόκληρη η δομή της οικογένειας.

Η 33χρονη εργάζεται στην πατρίδα της, την Ανατολική Αφρική, ως γραφίστρια για έναν γυναικείο συνεταιρισμό που καλλιεργεί καφέ.

Οι γυναίκες καλλιεργήτριες καφέ εκεί κερδίζουν ένα δίκαιο μισθό και έχουν λόγο στην επιχείρηση.

Στην Πράσινη Εβδομάδα στο Βερολίνο, ο Uwera παρουσιάζει το έργο, το οποίο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, και θέλει να ενθαρρύνει τους νέους Αφρικανούς να παραμείνουν στις χώρες τους και να χτίσουν κάτι εκεί, αντί να μεταβούν παράνομα στην Ευρώπη.

“Όσο περισσότερες θετικές ιστορίες λέμε από την Αφρική για το πώς να ζει και να εργάζεται κανείς εκεί, τόσο πιο εύκολο θα είναι για αυτούς να μην επιλέξουν να φύγουν”, λέει η Uwera.

“Καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας με την Αφρική “

Η ομοσπονδιακός υπουργός Ανάπτυξης Schulze ανησυχεί επίσης για τις δυνατότητες. Η Αφρική είναι εταίρος και όχι απλώς μια ήπειρος που χρειάζεται βοήθεια, λέει η πολιτικός του SPD. Η Γερμανία χρειάζεται επίσης εργαζόμενους.

Νέοι άνθρωποι ήδη μεταφέρονται σε γερμανικές επιχειρήσεις για κατάρτιση.

Ο στόχος είναι να επεκταθούν τα έργα αυτά, λέει η υπουργός Schulze. Ωστόσο, χωρίς μόνιμη λαθροθηρία των καλύτερων ανθρώπων από την Αφρική.

Αφήνοντας πίσω μορφές αποικιακής εκμετάλλευσης

Η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται επίσης για πρώτες ύλες από την Αφρική – αλλά χωρίς περιβαλλοντική καταστροφή και με δίκαιες συνθήκες εργασίας για τους ντόπιους, τονίζει η υπουργός Ανάπτυξης.

“Η Κίνα, για παράδειγμα, επεκτείνει τις αφρικανικές υποδομές σε μεγάλη κλίμακα, όπως κάνει στο Κονγκό. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα λαμβάνει σημαντικές πρώτες ύλες για την παραγωγή smartphones.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω της τέτοιες μορφές αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης.

Ενόψει της αυξανόμενης επιρροής της Αφρικής, μια στάση σεβασμού και καλής γειτονίας δεν είναι μόνο ηθικά ορθή, αλλά και προς το συμφέρον της Γερμανίας, λέει η Schulze.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.