Γερμανία: Υποχρεωτικός ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς

Θεωρείται έργο-πρότυπο στο γερμανικό σύστημα υγείας και όμως δεν σημειώνει καμία πρόοδο: ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Ο υπουργός Υγείας Lauterbach δίνει τώρα τον ρυθμό. Ο φάκελος θα γίνει υποχρεωτικός το 2024, εκτός αν υπάρχει ρητή αντίρρηση…

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) θέλει να επιτύχει επιτέλους μια σημαντική πρόοδο με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς το επόμενο έτος.

“Στο τέλος του επόμενου έτους, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θα είναι δεσμευτικός για όλους”, δήλωσε στην “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”.

“Όλοι όσοι δεν αντιδρούν ρητά θα συμπεριληφθούν αυτόματα”.

Κατά συνέπεια, ο ΥΠ.ΥΓ της Γερμανίας θα παρουσιάσει την πρότασή του στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα. Θέλει επίσης να καταστήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση υποχρεωτική το 2024.

Σχέδιο βιτρίνα – λίγα έχουν συμβεί σε 20 χρόνια

Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θεωρείται έργο ψηφιακής βιτρίνας στο γερμανικό σύστημα υγείας. Κατ’ αρχήν, είχε ήδη αποφασιστεί πριν από 20 χρόνια.

Από τις αρχές του 2021, οι ασφαλισμένοι μπορούν να τον χρησιμοποιούν σε εθελοντική βάση σε ένα πρώτο στάδιο επέκτασης, δηλαδή μέσω εφαρμογής για smartphone.

Τα σκαναρισμένα πορίσματα των γιατρών, για παράδειγμα, αποθηκεύονται σε αυτό και μπορούν να δοθούν για προβολή σε άλλα ιατρεία.

Αλλά λιγότερο από το 1% των ασθενών χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα αυτή την εφαρμογή, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας – το έργο βιτρίνας παραπαίει.

Το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς με το πάτημα ενός “κουμπιού”

Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς (ePA) υποτίθεται ότι θα καταστήσει περιττές, για παράδειγμα, τις ακτινογραφίες σε CD, τους χάρτινους φακέλους και φαξ. Μπορούν στη συνέχεια να προβάλλονται μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή.

Οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, οι νοσηλευτές και οι μαίες θα πρέπει να είναι σε θέση να σχηματίσουν μια εικόνα της κατάστασης της υγείας των ασθενών τους με μερικά μόνο κλικ ή να δουν ένα ιατρικό ιστορικό χωρίς κενά.

“Είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά”, ανακοίνωσε την Κυριακή ο γερμανικός Εθνικός Σύνδεσμος Νόμιμης Ασφάλισης Υγείας.

“Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς έχει τη δυνατότητα να γίνει το επίκεντρο ενός εκσυγχρονισμένου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης”.

Προστασία δεδομένων: “Η σιωπή δεν είναι συναίνεση”

Υπάρχουν επίσης καθυστερήσεις στη δικτύωση των ιατρείων. Μια διαμάχη σχετικά με την προστασία των δεδομένων σιγοκαίει σε διάφορα ζητήματα.

Ο Ομοσπονδιακός Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Ούλριχ Κέλμπερ, για παράδειγμα, έχει ασκήσει κριτική στην προβλεπόμενη διαδικασία να διατεθεί ο φάκελος μόνο εάν ο ασθενής αντιδράσει ενεργά.

“Ένας φάκελος ασθενούς είναι σημαντικός”, αναφέρει επίσης το Γερμανικό Ίδρυμα για την Προστασία των Ασθενών. “Αλλά η σιωπή δεν είναι συναίνεση”.

Μια λύση για τους ασθενείς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία είναι επίσης απαραίτητη, λέει.

“Ο Karl Lauterbach πρέπει να προβεί σε βελτιώσεις, διαφορετικά ο νόμος του θα αποτύχει και ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου”.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρόκειται επίσης να έρθει

Σύμφωνα με τον Lauterbach, ταυτόχρονα με τον φάκελο θα πρέπει να γίνει δεσμευτική και η ηλεκτρονική συνταγή.

Το σχέδιο αυτό βρίσκεται επίσης στα σκαριά εδώ και πολύ καιρό, η έναρξη έχει αναβληθεί αρκετές φορές.

Το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε διάφορες περιοχές, στο οποίο δοκιμάζεται η έκδοση της ηλεκτρονικής συνταγής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Λάουτερμπαχ θέλει να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά του στον τομέα της ψηφιοποίησης στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο Schloss Meseberg.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.