Γιατί η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2023;

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, αναμένεται να αποφύγει την ύφεση και να αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος χάρη στη μείωση των τιμών της ενέργειας μεταξύ άλλων παραγόντων, σύμφωνα με κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα.

“Η οικονομική υποχώρηση στο χειμερινό εξάμηνο 2022/2023 είναι πιθανό να ήταν λιγότερο σοβαρή από ό,τι αρχικά αναμενόταν”, δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser από το ινστιτούτο Ifo.

“Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η μικρότερη απώλεια αγοραστικής δύναμης ως αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης των τιμών της ενέργειας”.

Ο πληθωρισμός, ωστόσο, θα υποχωρήσει μόνο ελαφρώς στο έξι τοις εκατό, από 6,9% το 2022.

Στην προηγούμενη πρόβλεψή τους το περασμένο φθινόπωρο, οι ερευνητές ανέμεναν ακόμη ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,4%, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλε το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων στα ύψη.

Όμως ένα κυβερνητικό πακέτο ανακούφισης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα και τις προσπάθειες διαφοροποίησης των προμηθειών φυσικού αερίου βοήθησαν την οικονομία της Γερμανίας να ανταπεξέλθει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Η χαλάρωση των συμφορήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και η χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με το Covid από την Κίνα έχουν επίσης ενισχύσει την οικονομία της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η πρόβλεψη — που παρουσιάστηκε από το ινστιτούτο Ifo, το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Halle και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών RWI Leibniz — είναι πιο αισιόδοξη από τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης.

Το Βερολίνο, το οποίο είχε επίσης αρχικά προβλέψει ύφεση για το 2023, αναθεώρησε πιο πρόσφατα την πρόβλεψή του σε ανάπτυξη 0,2%.

Οι καλύτερες προοπτικές ήταν εμφανείς στα ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Destatis την Τετάρτη, τα οποία έδειξαν ένα αιφνιδιαστικό άλμα στις νέες εργοστασιακές παραγγελίες τον Φεβρουάριο.

Οι νέες παραγγελίες, που θεωρούνται δείκτης της μελλοντικής βιομηχανικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα χάρη στην ισχυρή εγχώρια και ευρωζωνική ζήτηση.

Επίμονος πληθωρισμός

Αν και ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 7,4% τον Μάρτιο, αφού έφτασε στο μέγιστο 8,8% στα τέλη του 2022, οι τιμές καταναλωτή θα παραμείνουν πεισματικά υψηλές φέτος.

Τα κυβερνητικά μέτρα ελάφρυνσης και οι αναμενόμενες υψηλές αυξήσεις των μισθών “ενισχύουν την εγχώρια ζήτηση και διατηρούν τον εγχώριο πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα”, αναφέρουν οι δεξαμενές σκέψης στην ανακοίνωσή τους.

“Μόνο το επόμενο έτος θα χαλαρώσει και αυτή η πτυχή της πληθωριστικής πίεσης, μειώνοντας αισθητά το ποσοστό πληθωρισμού στο 2,4%”.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί “πιο έντονα” το 2024, αναπτυσσόμενη κατά 1,5%, προσθέτουν οι ερευνητές.

Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι ενώ οι πρόσφατοι θετικοί δείκτες και οι αισιόδοξες έρευνες για τις επιχειρήσεις δίνουν λόγο για αισιοδοξία σχετικά με τη γερμανική οικονομία, πολλές αβεβαιότητες παραμένουν.

Η ετυμηγορία δεν είχε ακόμη αποφανθεί αν η αύξηση των εργοστασιακών παραγγελιών της Τετάρτης, για παράδειγμα, σηματοδοτούσε “την έναρξη μιας βιομηχανικής αναζωογόνησης”, δήλωσε ο οικονομολόγος της τράπεζας ING, Carsten Brzeski.

“Η αναμενόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, οι επιπτώσεις από την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ευρύτερος αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής” θα μπορούσαν ακόμη να “χαλάσουν το πάρτι”, προειδοποίησε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης