Γερμανική πόλη δίνει λύση στο χάος των ηλεκτρικών σκούτερ

Παρόλο που έχουν φέρει επανάσταση στην κινητικότητα στις πόλεις, εξακολουθούν να αποτελούν ενόχληση. Απρόσεκτα παρκαρισμένα ηλεκτρονικά σκούτερ. Η Νυρεμβέργη λαμβάνει τώρα μέτρα εναντίον τους.

Ιδιαίτερα τα πρωινά των Σαββατοκύριακων: ηλεκτρονικά σκούτερ που οι επισκέπτες των πάρτι αφήνουν απρόσεκτα στον επόμενο φράχτη μετά τη βόλτα τους ή απλά τα αφήνουν στη μέση του πεζοδρομίου και μπροστά από εισόδους σπιτιών.

“Τα e-scooters δεν έχουν βελτιώσει την κινητικότητα, αλλά εμποδίζουν και θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους”, διαμαρτύρεται ο Roland Stimpel από το λόμπι των πεζών Fuss e.V.

“Οδηγούνται στα πεζοδρόμια ενάντια στους κανόνες και σταθμεύουν απερίσκεπτα”.

Πολλές πόλεις έχουν πλέον κηρύξει τον “πόλεμο” στο χάος της στάθμευσης, άλλες εργάζονται επί του παρόντος για μια λύση.

Μερικά παραδείγματα:

Στη Νυρεμβέργη κυκλοφορούν περίπου 6.000 ηλεκτρικά σκούτερ από πέντε προμηθευτές – και μπορούν να σταθμεύσουν κάπου στον προορισμό τους μετά τη βόλτα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βαυαρίας βάζει τώρα ένα τέλος σε αυτό, δημιουργώντας περίπου 290 θέσεις στάθμευσης, απαγορεύοντας τη στάθμευση στο κέντρο της πόλης και περιορίζοντας τον αριθμό των ηλεκτρονικών σκούτερ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία κινητικότητας, το Μόναχο είχε ήδη δημιουργήσει 43 θέσεις στάθμευσης για τα e-scooters την περασμένη άνοιξη. Η πόλη του Άουγκσμπουργκ επεξεργάζεται μια παρόμοια ιδέα.

Η Νυρεμβέργη προχωρά ένα βήμα παραπέρα: σύμφωνα με το γραφείο κυκλοφοριακού σχεδιασμού, οι εταιρείες ενοικίασης θα χρειάζονται στο μέλλον ειδική άδεια χρήσης.

Στην άδεια αυτή, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα απομακρύνουν τα εσφαλμένα σταθμευμένα οχήματα εντός έξι ωρών.

Πρέπει επίσης να πληρώνουν τέλη – και να χρηματοδοτούν έτσι τους χώρους στάθμευσης.

Πόλεις όπως η Λειψία, η Φρανκφούρτη και το Μύνστερ βασίζονται επίσης σε ειδικές άδειες χρήσης.

Στο Münster, για παράδειγμα, οι πωλητές θα πρέπει να πληρώνουν ένα τέλος για κάθε σκούτερ και θα λαμβάνουν κλήση στάθμευσης για τα λανθασμένα σταθμευμένα οχήματα, εξηγεί ο Ordnungsamtsleiter Norbert Vechtel.

“Από την άνοιξη του 2022 είχαμε μια δραματική βελτίωση της κατάστασης”.

Ο Δήμος της Φρανκφούρτης κάνει επίσης λόγο για επιτυχίες, αλλά εξακολουθεί να θέλει να γίνουν τεχνικές βελτιώσεις.

Νομικά και τεχνικά ζητήματα ηλεκτρικών σκούτερ στη Γερμανία

Η Γερμανική Ένωση Πόλεων (Deutscher Städtetag) βλέπει περισσότερες προκλήσεις για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων.

“Χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Helmut Dedy.

Για το σκοπό αυτό, όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα πρέπει να δώσουν στις πόλεις τη δυνατότητα να απαιτούν ειδική άδεια χρήσης για τα e-scooters σε δημόσιους χώρους.

Χωρίς αυτό, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για τις πόλεις να αμφισβητήσουν οι πάροχοι την ειδική χρήση στα δικαστήρια.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόσει τους κανονισμούς οδικής κυκλοφορίας και το διάταγμα για τα πολύ μικρά ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με τον Dedy, οι εταιρείες ενοικίασης πρέπει να ελέγχουν καλύτερα τους οδηγούς.

“Οι εταιρείες ενοικίασης μπορούν συνήθως να καθορίσουν τη θέση στάθμευσης των σκούτερ τους με μεγάλη ακρίβεια”, λέει.

Με τεχνικά μέσα, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη στάθμευση ενός σκούτερ σε σημείο που απαγορεύεται.

Θα μπορούσαν ακόμη και να μειώσουν αυτόματα την ταχύτητά τους σε πάρκα και πεζόδρομους – συμβάλλοντας έτσι στην οδική ασφάλεια.

Ατυχήματα ηλεκτρικών σκούτερ στη Γερμανία

Τα ηλεκτρικά σκούτερ μπορεί να γίνουν μεγάλος κίνδυνος σκοντάμματος, ιδίως για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.

Από την έγκρισή τους το 2019, έχουν σημειωθεί πολυάριθμα ατυχήματα, επικρίνει η Γερμανική Ένωση Τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης.

Αλλά είναι επίσης επιρρεπή σε ατυχήματα κατά την οδήγηση. Πέρυσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σημειώθηκαν σχεδόν 7800 ατυχήματα με ηλεκτρονικά σκούτερ από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, στα οποία τραυματίστηκαν άνθρωποι. Εννέα μάλιστα έχασαν τη ζωή τους.

Συγκριτικά: Σε ολόκληρο το έτος 2021, σημειώθηκαν περίπου 5500 ατυχήματα με σωματικές βλάβες.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους σε ατυχήματα έτειναν να είναι νεότεροι, είχαν συχνά καταναλώσει αλκοόλ και οδηγούσαν με λάθος τρόπο σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Οι κανονισμοί ηλεκτρικών πατινιών στη Γερμανία

Οποιοσδήποτε είναι τουλάχιστον 14 ετών επιτρέπεται να οδηγεί ένα ηλεκτρονικό σκούτερ. Δεν απαιτείται άδεια οδήγησης, καθώς η μέγιστη ταχύτητα είναι 20 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ποδηλατόδρομοι πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα. Όπου δεν υπάρχουν, πρέπει να χρησιμοποιείται το οδόστρωμα.

Το πεζοδρόμιο απαγορεύεται. Μόνο ένα άτομο κάθε φορά μπορεί να οδηγεί ένα e-scooter. Ισχύουν τα ίδια όρια αλκοόλ όπως και για την οδήγηση αυτοκινήτου.

Εταιρείες ενοικίασης σκούτερ στη Γερμανία

Οι εταιρείες ενοικίασης θέλουν επίσης να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Για παράδειγμα, υπενθυμίζουν στους ανθρώπους τους ισχύοντες κανόνες μέσω της εφαρμογής, σύμφωνα με την πλατφόρμα Shared Mobility, στην οποία έχουν ενωθεί τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι.

Σε πολλές πόλεις, οι αναβάτες πρέπει να περάσουν ένα τεστ αντίδρασης στο αλκοόλ από αργά το βράδυ προτού μπορέσουν να νοικιάσουν ένα ηλεκτρονικό σκούτερ – και να αποδείξουν με μια φωτογραφία μετά τη βόλτα ότι το σκούτερ είναι σταθμευμένο σωστά.

Επιπλέον, οι πάροχοι έχουν δημιουργήσει ένα κεντρικό σημείο επικοινωνίας για τα παράπονα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.