Γερμανική πόλη μηνύει την Πολωνία για το περιβάλλον

Μια γερμανική πόλη θέλει να κινηθεί νομικά εναντίον της πολωνικής κυβέρνησης, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Ζιτάου σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο.

Η υπόθεση αφορά το μεγαλεπήβολο υπαίθριο ορυχείο Turow στο συνοριακό τρίγωνο μεταξύ Πολωνίας, Γερμανίας και Τσεχίας.

Απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το Zittau και τα ίχνη του είναι ήδη ορατά στην πόλη.

Μια γεωλογική έκθεση βλέπει, μεταξύ άλλων, μια σύνδεση μεταξύ της μείωσης των υπόγειων υδάτων στο ανοιχτό ορυχείο και της καθίζησης του εδάφους στο Zittau – η οποία οδήγησε σε πολυάριθμες ρωγμές σε σπίτια.

Όμως, η εξόρυξη λιγνίτη έχει παραταθεί από το πολωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι το 2044, παρόλο που η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων γι’ αυτήν δεν έχει ακόμη καταστεί νομικά δεσμευτική.

“Από τη σκοπιά των άμεσα θιγόμενων, η άδεια εξόρυξης που χορηγήθηκε εκδόθηκε για άλλη μια φορά κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ”, λέει ο δήμαρχος του Ζίταου Τόμας Ζένκερ εξηγώντας τον λόγο για την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Επιπλέον, τα συμφέροντα του Zittau “εξετάστηκαν και ελήφθησαν υπόψη εντελώς ανεπαρκώς”.

Αισθανόμαστε ότι μας άφησαν μόνους το κρατίδιο της Σαξονίας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση”, αναφέρει το δημαρχείο του Zittau.

Αυτή είναι η δεύτερη μήνυση του Zittau, η πρώτη είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ο Henry Smala, ο οποίος ζει σε ένα σπίτι με ρωγμές, δήλωσε στη BILD: “Έχω ήδη προσχωρήσει στη μήνυση κατά της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων το φθινόπωρο. Νομίζω ότι είναι καλό που η πόλη συνεχίζει να κάνει κάτι για το Turow”.

Τώρα ένα δικαστήριο της Βαρσοβίας θα πρέπει να ασχοληθεί με την προσφυγή της μικρής γερμανικής πόλης (24.500 κάτοικοι).

“Το Turow έχει ευρωπαϊκή διάσταση λόγω της συνοριακής του θέσης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο θα έπρεπε να κάνουν πολύ περισσότερα και να μην αφήνουν το Ζιτάου έτσι στην τύχη του”, λέει η Antonia Mertsching μέλος του κοινοβουλίου του κρατιδίου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης