Ειδήσεις

Γερμανία: Οι πόλεις με τα φθηνότερα και ακριβότερα ντονέρ κεμπάπ

Photo of author

By Γεώργιος Σαμαρίδης

Ένας μοιραίος συνδυασμός υψηλού κόστους και νέας μισθολογικής νομοθεσίας σημαίνει ότι το κάποτε ταπεινό Döner έχει γίνει σχεδόν προϊόν πολυτελείας. Αλλά πού μπορείτε ακόμα να βρείτε το αγαπημένο γρήγορο φαγητό της Γερμανίας σε τιμές ευκαιρίας – και πού δεν θα πάρετε πολλά ρέστα πληρώνοντας με ένα δεκάρικο;

Στο σημερινό Βερολίνο, όπου οι τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις και τα πολυτελή διαμερίσματα είναι δεκάδες, υπάρχει πάντα αρκετή νοσταλγία για τις παλιές καλές μέρες.

Για κάποιους, αυτή η περίοδος ήταν η όμορφη εποχή που μπορούσες να αποκτήσεις ένα διαμέρισμα Altbau τριών υπνοδωματίων στο Prenzlauer Berg με 200€ ζεστό ενοίκιο, για άλλους είναι η εποχή των 24ωρων Eckkneipen με τη βαρελίσια μπύρας των 2€, και για πολλούς είναι εκείνη η χαμένη εποχή που μπορούσες να βρεις σίγουρα ένα Döner με 3€ ή λιγότερο.

Αυτό που ξεχωρίζει αυτές τις νοσταλγικές φαντασιώσεις είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το μυθικό διαμέρισμα Prenzlauer Berg, ο θρύλος του κεμπάπ Döner των 3€ είναι στην πραγματικότητα στη ζωντανή μνήμη των περισσότερων Βερολινέζων.

Είναι η επιτομή μιας απλούστερης εποχής, πριν ο εξευγενισμός ολοκληρώσει τον κύκλο του, όταν δεν είχε σημασία αν το διαμέρισμα στο οποίο μετακόμιζες δεν είχε κουζίνα, επειδή το φαγητό έξω ήταν σχεδόν εξίσου φθηνό με το μαγείρεμα στο σπίτι.

Και, όχι πολύ καιρό πριν, αυτό ήταν μια πραγματικότητα.

Ενώ οι τιμές των κεμπάπ στην “πρωτεύουσα του Döner” ανέβαιναν σταθερά εδώ και χρόνια, τον τελευταίο χρόνο περίπου, οι αυξήσεις των τιμών ήταν δραματικές.

Σήμερα δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να πληρώσεις τουλάχιστον 6 ή 7 ευρώ για το κεμπάπ σου – ακόμη και στα συνοικιακά μαγαζιά που ήταν γνωστά για τη φτήνια τους.

Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο Βερολίνο.

Όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας delivery Lieferando, η πιο δημοφιλής επιλογή fast food της Γερμανίας ανεβάζει στα ύψη τις τιμές σε όλη τη χώρα.

Γιατί τα Döners είναι τόσο ακριβά αυτές τις μέρες;

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων Döner αντιμετωπίζουν μια τέλεια καταιγίδα αυτή τη στιγμή, με πολύ υψηλότερα κόστη μισθών, ενέργειας και τροφίμων.

Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesschau, ο Ömer Gülec, ο οποίος διατηρεί ένα κατάστημα κεμπάπ στη Φρανκφούρτη, δήλωσε ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να καλύψει τα έξοδά του από την πώληση κεμπάπ.

“Αν θέλαμε να πουλήσουμε κεμπάπ για να καλύψουμε τα έξοδα, θα έπρεπε να αυξήσουμε τις τιμές σε τουλάχιστον εννέα ευρώ”, είπε. Αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει χωρίς να απομακρυνθούν οι πελάτες.

“Για ορισμένους πελάτες, το döner kebab είναι ένα βασικό φαγητό που δεν θα έπρεπε να κοστίζει πάνω από έξι ευρώ”, εξήγησε ο Gülec.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η αγορά τροφίμων έχει γίνει απίστευτα ακριβή, με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας να δείχνουν αύξηση 24,3% στην τιμή των δημητριακών και των προϊόντων ψωμιού σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, τα λαχανικά κοστίζουν περίπου 20 τοις εκατό περισσότερο και το μοσχαρίσιο κρέας έχει αυξηθεί στην τιμή του κατά περίπου 18 τοις εκατό.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας ήταν το άλμα του κατώτατου μισθού τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος πλέον διαμορφώνεται στα 12 ευρώ την ώρα, και η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Σε κάθε κεμπαπτζίδικο σε όλη τη Γερμανία, η σούβλα με το κρέας γυρίζει όλη μέρα, φέρνοντας τους ιδιοκτήτες αντιμέτωπους με δυσθεώρητους λογαριασμούς.

Αν συνδυάσετε και τα τρία, είναι σχεδόν αδύνατο να χρεώσετε κάτι λιγότερο από 6 ευρώ – πόσο μάλλον 3 ευρώ.

Ποιες πόλεις είναι οι φθηνότερες – και ποιες οι ακριβότερες στη Γερμανία;

Η “Döner-Vergleich” (σύγκριση Döner) της Lieferando διαπίστωσε αρκετά σημαντικές περιφερειακές διαφορές στο πόσο χρεώνονται οι άνθρωποι για το κεμπάπ τους – αλλά η μελέτη δείχνει επίσης ότι ένα Döner κάτω από 6 ευρώ έχει γίνει κάτι που δύσκολα θα βρείτε οπουδήποτε.

Η Δρέσδη και η Βρέμη διατήρησαν τους προηγούμενους τίτλους τους ως τα πιο προσιτά μέρη της χώρας για να απολαύσετε ένα κεμπάπ, με τους πελάτες στην πρωτεύουσα της Σαξονίας να πληρώνουν κατά μέσο όρο 6,40 ευρώ και εκείνους στη βόρεια πόλη-κράτος να πληρώνουν 6,17 ευρώ.

Αλλά μια ματιά σε προηγούμενη έρευνα της Lieferando δείχνει πόσο πολύ έχουν ανέβει οι τιμές τον τελευταίο χρόνο. Πίσω στο 2022, η μέση τιμή ενός Döner στη Βρέμη ήταν μόλις 4,67 ευρώ και στη Δρέσδη 4,96 ευρώ.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι κάτοικοι της Φρανκφούρτης αγοράζουν το κεμπάπ τους από μια μέση τιμή 7,80 ευρώ και στο ακριβό Μόναχο, τα 7,98 ευρώ είναι ο νέος κανόνας.

Αυτό συγκρίνεται με την πολύ πιο προσιτή τιμή των 5,47 € στη Φρανκφούρτη και των 5,67 € στο Μόναχο κατά την τελευταία έρευνα.

Και τι γίνεται με το Βερολίνο, την πόλη που έχει αναμφισβήτητα την ισχυρότερη σχέση αγάπης με το κεμπάπ;

Λοιπόν, οι πελάτες εδώ πρέπει επίσης να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη: πληρώνουν κατά μέσο όρο 7,08 ευρώ για ένα Döner, σε σύγκριση με περίπου 5,40 ευρώ πέρυσι.

Θα μπορούσε το κεμπάπ στη Γερμανία να φτάσει στα 10 ευρώ;

Όταν πρόκειται για θέματα που είναι πιθανό να ξεσηκώσουν τον γερμανικό πληθυσμό, λίγα έχουν την ίδια δύναμη με τις τιμές του Döner.

Τον Οκτώβριο, ένα βίντεο με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD) να έρχεται αντιμέτωπος με έναν εξαγριωμένο πελάτη Döner έγινε viral στο διαδίκτυο.

Η ακρίβεια του Döner έχει γίνει τόσο συναισθηματικό θέμα που πρόσφατα υπήρξαν εκκλήσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για ένα “Dönerpreisbremse” – ή ανώτατο όριο τιμών Döner – που θα ακολουθήσει το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της κυβέρνησης.

Οι εκκλήσεις απέκτησαν τέτοια δυναμική που προκάλεσαν ακόμη και επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση.

“Με τα φρένα στις τιμές της ενέργειας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βοηθά επίσης τους μικρούς επιχειρηματίες, όπως ο πωλητής κεμπάπ”, είπαν. “Θα κάνει τα κεμπάπ φθηνότερα; Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ακόμη”.

Αλλά σύμφωνα με τον Ömer Gülec στη Φρανκφούρτη, οι χαρούμενες μέρες των κεμπάπ των 3 ευρώ μάλλον έχουν μείνει οριστικά πίσω μας.

“Αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο έντονα για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη, τότε οι τιμές του κεμπάπ θα αγγίξουν παντού το όριο των 10 ευρώ”, δήλωσε στην Tagesschau.

Σύντομα, ένα Döner με λιγότερα από πέντε ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να βρεθεί.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Αφιερωμένο στην 25η Μαρτίου το σημερινό doodle της Google

Το Βερολίνο αναδείχθηκε πρωτεύουσα και της κοκαΐνης στη Γερμανία