Σημαντική αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία από την 1η Ιουλίου

Από αυτό το καλοκαίρι, οι συνταξιούχοι στη Γερμανία θα λάβουν περισσότερα χρήματα. Οι συνταξιούχοι στα ανατολικά της χώρας θα λάβουν 1,47% μεγαλύτερη αύξηση από εκείνους στα δυτικά.

Οι συνταξιούχοι στη Γερμανία θα λάβουν περισσότερα χρήματα από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Τη Δευτέρα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 4,39% στη δυτική Γερμανία και κατά 5,86% στην ανατολική Γερμανία.

“Αυτές οι αυξήσεις είναι δυνατές επειδή η αγορά εργασίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση και οι μισθοί αυξάνονται”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ.

Πρόσθεσε ότι το επίπεδο ασφάλειας θα παραμείνει σταθερό σε ποσοστό άνω του 48%.

“Θέλω να σταθεροποιήσω τη νόμιμη σύνταξη μακροπρόθεσμα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται σε μια καλή παροχή γήρατος στο μέλλον”, πρόσθεσε ο Heil.

Για έναν μέσο μισθωτό με 45 χρόνια εισφορών, οι αυξήσεις των συντάξεων θα ανέλθουν σε περίπου 71 ευρώ περισσότερα μηνιαίως στα δυτικά και 93 ευρώ περισσότερα στα ανατολικά της χώρας.

Ένα μεγάλο μέρος των περισσότερων από 21 εκατομμύρια συνταξιούχων, ωστόσο, θα μπορούσε ακόμη να αντιμετωπίσει απώλεια αγοραστικής δύναμης παρά τις αυξήσεις, καθώς τα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών προέβλεψαν πρόσφατα πληθωρισμό μεταξύ 5,4% και 6,2% για το τρέχον έτος.

Πέρυσι, παρά την αύξηση-ρεκόρ των συντάξεων κατά 5,35 τοις εκατό στα δυτικά και 6,12 τοις εκατό στα ανατολικά, η αναπροσαρμογή των συντάξεων παρέμεινε κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Αυτό ανήλθε σε 6,9 τοις εκατό για ολόκληρο το 2022, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας, τα τελευταία δέκα χρόνια, η αξία της σύνταξης σε ετήσιο μέσο όρο στα δυτικά ήταν συνολικά 26 τοις εκατό και στα ανατολικά ακόμη και 40 τοις εκατό.

Την ίδια περίοδο, οι τιμές αυξήθηκαν μόνο κατά 20 τοις εκατό.

Επομένως, με σύνταξη 1.000 ευρώ, η αναπροσαρμογή της σύνταξης κατά την περίοδο αυτή ανήλθε στα 63 ευρώ στη Δυτική Γερμανία και κατά 198 ευρώ στην Ανατολική πάνω από τον πληθωρισμό.

“Οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί σήμερα προβλέπουν αρκετά σημαντικές αυξήσεις μισθών. Αυτές θα αποτυπωθούν στη συνέχεια στην αναπροσαρμογή των συντάξεων την 1η Ιουλίου 2024”, δήλωσε το Υπουργείο Εργασίας.

“Η αρχή ότι οι συντάξεις ακολουθούν τους μισθούς έχει αποδειχθεί όσον αφορά την εξέλιξη του εισοδήματος των συνταξιούχων”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης