Γιατί οι τιμές των παγωτών είναι τόσο υψηλές στη Γερμανία;

Η άνοιξη είναι ακόμη διστακτική – αλλά η σεζόν του 2023 για τα παγωτά έχει παρ’ όλα αυτά ξεκινήσει προ πολλού. Φέτος, οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια μπάλα παγωτό από ό,τι πριν από ένα χρόνο…

Ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτό;

Δεν είναι μόνο τα βασικά τρόφιμα που γίνονται όλο και πιο ακριβά – οι αυξημένες τιμές είναι επίσης σαφώς ορατές στα παγωτατζίδικα της Γερμανίας.

Το παγωτό με γάλα ή φρούτα γίνεται όλο και πιο ακριβό εδώ και χρόνια. Οι μέρες που μια μπάλα παγωτού κόστιζε λιγότερο από ένα ευρώ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ανάλογα με την περιοχή, οι τιμές που κυμαίνονται από 1,80 έως πάνω από δύο ευρώ δεν είναι πλέον ασυνήθιστες.

Η απότομη αύξηση των τιμών του παγωτού δεν έχει ωστόσο καμία σχέση με την τοκογλυφία, αλλά σχετίζεται με τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Υψηλό λειτουργικό κόστος για τα παγωτατζίδικα της Γερμανίας

Η τιμή για μια μπάλα παγωτού δεν καθορίζεται αυθαίρετα από τα παγωτατζίδικα, τονίζει η “Ένωση Ιταλών Παραγωγών Παγωτού” (Uniteis e.V.).

Σε δελτίο τύπου, η ένωση εξηγεί τους παράγοντες που καθορίζουν την τιμή μιας μπάλας παγωτού στην αρχή κάθε σεζόν.

Οι καθοριστικοί παράγοντες είναι η τοποθεσία και το μέγεθος του παγωτατζίδικου.

Ένα μικρό παγωτατζίδικο στην επαρχία με λίγο προσωπικό έχει φυσικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα, όπως ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, μισθούς και ασφάλιση, από ένα παγωτατζίδικο στο κέντρο του Μονάχου.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν επίσης το τίμημά τους.

Τα παγωτατζίδικα είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις επειδή η ψύξη των προϊόντων και ο τεχνικός εξοπλισμός για την παρασκευή του παγωτού απαιτούν πολύ ηλεκτρική ενέργεια.

Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί επίσης προβλήματα για τα παγωτατζίδικα.

Εάν δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι, το ωράριο λειτουργίας πρέπει να περιοριστεί, γεγονός που με τη σειρά του έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό των μερίδων παγωτού που πωλούνται, σύμφωνα με την ένωση.

Το απλό συμπέρασμα: αν πωλούνται λιγότερα παγωτά στον πάγκο, η τιμή πρέπει επίσης να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω.

Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί

Ανάλογα με τον τύπο, το παγωτό παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, φρούτα και άλλα συστατικά, όπως βανίλια ή ξηρούς καρπούς.

Ειδικά οι τιμές της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν αυξηθεί απότομα από το 2020.

Σύμφωνα με έρευνες της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές για τη ζάχαρη έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 80,1% από το 2020 και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 47,4%.

Εάν τα παγωτατζίδικα δίνουν επίσης προσοχή στην ποιότητα και χρησιμοποιούν περιφερειακά προϊόντα, αυτό γίνεται γρήγορα αντιληπτό στον πίνακα τιμών.

Προκειμένου να είναι πιο ελκυστικές για τον ανταγωνισμό, πολλές επιχειρήσεις έχουν διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναφέρει η Ένωση Παραγωγών Παγωτού.

Όμως αυτός ο υπολογισμός δεν βγαίνει για τις περισσότερες επιχειρήσεις – ακόμη περισσότεροι πελάτες δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους.

Ως αποτέλεσμα, πολλά παγωτατζίδικα αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της μείωσης των πωλήσεων. Κατά συνέπεια, η αύξηση των τιμών για τα παγωτατζίδικα είναι συχνά ζήτημα εξασφάλισης της ύπαρξής τους, υποστηρίζει η Uniteis.

Τέλος, η ένωση επικαλείται επίσης την κατανόηση των πελατών για την τιμή του χειροποίητου παγωτού.

Εξάλλου, στη Γερμανία η μπάλα εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε δημοφιλείς χώρες διακοπών όπως η Ισπανία, η Γαλλία ή ακόμη και στην πατρίδα του “gelato”, την Ιταλία, το παγωτό κοστίζει ήδη μεταξύ τριών και 4,50 ευρώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης