Ηλεκτρονική τιμολόγηση στη Γερμανία από το 2025

Από το 2025 (δεν είναι καθορισμένη ακόμη η ακριβής ημερομηνία), όλες οι εταιρείες στη Γερμανία θα υποχρεούνται να στέλνουν και να λαμβάνουν μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ViDA για τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση του συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ.

Επί του παρόντος ένα προσχέδιο του ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών έχει σταλεί σε όλες τις επιχειρηματικές ενώσεις προκειμένου να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους έως τις 8 Μαΐου 2023.

Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία ή η Πολωνία, δεν θα υπάρχει «μοντέλο εκκαθάρισης» στο οποίο τα ηλεκτρονικά τιμολόγια πρέπει να διαβιβάζονται αρχικά στις φορολογικές διοικήσεις για έλεγχο και στην συνέχεια στον λήπτη.

Αντίθετα, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης που επιλέγεται από τον εκδότη του τιμολογίου θα πραγματοποιεί τα ακόλουθα βήματα:

  • Έλεγχοι περιεχομένου (π.χ. για την παρουσία όλων των υποχρεωτικών πληροφοριών)
  • Μετατροπή μορφής και δοκιμή (δομή και σύνταξη σύμφωνα με το πρότυπο CEN 16931)
  • Εξαγωγή στοιχείων αναφοράς από το ηλεκτρονικό τιμολόγιο
  • Διαβίβαση δεδομένων αναφοράς στην κρατική πλατφόρμα (φορολογική διοίκηση)  και
  • Παράλληλα με αυτό: Διαβίβαση του ηλεκτρονικού τιμολογίου στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού τιμολογίου του παραλήπτη

Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι τα στοιχεία αναφοράς αποστέλλονται στην φορολογική αρχή  και το πραγματικό έγγραφο τιμολογίου αποστέλλεται στον παραλήπτη ταυτόχρονα.

Πηγή: taxheaven

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης