«Ηλεκτροσόκ» στη Γερμανία: Ξεπέρασε και τα €1.000 η τιμή του ρεύματος

Newsroom

Διχάζει τη Γερμανία ο φόρος στα υπερκέρδη της ενέργειας

Ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ κατέρριψε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς τα συμβόλαια στη Γερμανία ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 1.000 ευρώ.

Η σημερινή εξέλιξη επέρχεται ως συνέχεια της χαοτικής κατάστασης που προκλήθηκε την Παρασκευή, όταν οι τιμές σε Γερμανία και Γαλλία εκτοξεύθηκαν κατά τουλάχιστον 25%.

Αιτία αποτέλεσε η νέα μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία προχώρησε σε τριήμερο κλείσιμο του Nord Stream 1, επικαλούμενη λόγους συντήρησης του αγωγού.

Η Γαλλία, η οποία καλείται να διαχειριστεί και τη μειωμένη παραγωγή από τα πυρηνικά εργοστάσια (λόγω των αναγκαίων εργασιών συντήρησης), είχε δει την τιμή του ρεύματος να εκτινάσσεται άνω των 1.000 ευρώ από την Παρασκευή.

Σήμερα ήταν η σειρά της Γερμανίας να την ακολουθήσει, με τα συμβόλαια του 2023 να αυξάνονται κατά 6,6% και να φθάνουν τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου κινείται αντίρροπα, υποχωρώντας κατά 16% στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, χάρη στην είδηση ότι η Γερμανία «γεμίζει» τις αποθήκες του χειμώνα με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο στόχος για «γέμισμα» των αποθηκών αερίου κατά 85% αναμένεται να επιτευχθεί από τον Οκτώβριο, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Και πάλι, βέβαια, καταναλωτές και επιχειρήσεις εξακολουθούν να βλέπουν την τιμή του φυσικού αερίου να διαπραγματεύεται σε επίπεδα έξι φορές υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Ευρώπη γνωρίζει ότι (παρά το «φουλάρισμα» των αποθηκών) δεν μπορεί να «βγάλει» όλο τον χειμώνα σε περίπτωση ενός ρωσικού μπλόκο στις ροές.

Ο κίνδυνος, επομένως, δεν έχει παρέλθει, με την Ευρωζώνη να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, τον πληθωρισμό να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν τον δρόμο της δημοσιονομικής στήριξης, παρέχοντας μέχρι στιγμής 280 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγή: newmoney

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.