Νέα μέτρα Covid στη Γερμανία: 2 στάδια το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Μετά από αρκετές εβδομάδες συζητήσεων, ο νέος νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις είναι πλέον σε ισχύ, με τον οποίο η Γερμανία πρόκειται να περάσει το φθινόπωρο όσο το δυνατόν καλύτερα και ασφαλέστερα. Η κυβέρνηση βασίζεται κυρίως στην υποχρεωτική χρήση μασκών – με εξαιρέσεις.

Μια επισκόπηση – Νέα μέτρα Covid στη Γερμανία

Η παραλλαγή Omicron BA.5 κυριαρχεί επί του παρόντος – το μερίδιό της στις νέες λοιμώξεις ανέρχεται πλέον στο 95 τοις εκατό. Το πρόβλημα είναι ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach φοβάται ένα σοβαρό κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον νέο νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, εξήγησε επομένως ότι ο στόχος είναι πάνω απ’ όλα να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια και να αποτρέψουμε πολλούς θανάτους.

Ποιος είναι ο στόχος για το φθινόπωρο και το χειμώνα στη Γερμανία;

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν κατέστησε επίσης σαφές στη συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία δεν βρίσκεται πλέον σε μια κατάσταση όπου κάθε μόλυνση πρέπει να προλαμβάνεται.

Αντίθετα, είπε, ο στόχος είναι να αποτραπεί μια δυναμική επίπτωση της λοίμωξης, ώστε να είναι δυνατή “μια μικρή κανονικότητα” για όλους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αφήσει αυτό το θέμα κυρίως στα ομόσπονδα κρατίδια. Αυτό σημαίνει ότι το νομικό πλαίσιο γι’ αυτό καθορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά τα κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους πώς θα αντιδράσουν στο επερχόμενο κύμα.

FFP2 στην κυκλοφορία μεγάλων αποστάσεων και σε αεροπλάνα

Ένας κανόνας, ωστόσο, θα εισαχθεί σε εθνικό επίπεδο: Από την 1η Οκτωβρίου, η μάσκα FFP2 πρέπει να φοριέται σε υπεραστικά και αεροπορικά ταξίδια.

Σύμφωνα με τον Lauterbach, η χειρουργική μάσκα δεν αρκεί πλέον, επειδή η Omicron BA.5 είναι τόσο μεταδοτική. Το ίδιο ισχύει και για τις ιατρικές εγκαταστάσεις, όπως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία. Εδώ, απαιτείται πρόσθετο τεστ για την καλύτερη δυνατή προστασία των ευπαθών ομάδων.

Οι κανονισμοί που ισχύουν πέραν αυτού μπορούν να εισαχθούν από τα ίδια τα ομόσπονδα κρατίδια, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θέσει τη νομική βάση για αυτές τις επιλογές. Η κυβέρνηση προβλέπει ένα σχέδιο δύο σταδίων για το σκοπό αυτό.

Τι σημαίνει το στάδιο 1 για την Γερμανία;

Το στάδιο 1 μπορεί κατ’ αρχήν να εφαρμοστεί από τα ομόσπονδα κρατίδια από την 1η Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια ή μπαρ.

Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση: όσοι υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα. Το τεστ είναι τότε η εναλλακτική λύση στη μάσκα.

Επιπλέον, τα κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν εάν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα και έχουν αναρρώσει μπορούν επίσης να μην φορούν τη μάσκα.

Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, ο τελευταίος εμβολιασμός ή η τελευταία ανάρρωση πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το πολύ πριν από τρεις μήνες.

Αυτό πρέπει να ελέγχεται από την προειδοποιητική εφαρμογή που δείχνει πράσινο χρώμα εάν κάποιος εμπίπτει στην εξαίρεση δοκιμής.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων μπορούν να ορίσουν ότι όλοι οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από τεστ, ώστε κανείς να μη χρειάζεται να φοράει μάσκα.

Τι σημαίνει το στάδιο 2 στη Γερμανία;

Το στάδιο 2 μπορεί να τεθεί σε ισχύ εάν η πανδημία το καταστήσει αναγκαίο. Δηλαδή, αν υπάρχει ένα δυναμικό μοτίβο μόλυνσης, υπάρχουν πολλά σοβαρά περιστατικά και θάνατοι και κινδυνεύουν κρίσιμες υποδομές.

Και εδώ, επίσης, τα κρατίδια αποφασίζουν μόνα τους. Με το στάδιο 2, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για όλους τους εσωτερικούς χώρους, μπορούν να θεσπιστούν απαγορεύσεις απόστασης και ανώτερα όρια για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να ισχύει μόνο για εκδηλώσεις όπου δεν υπάρχει αρκετή απόσταση, όχι, για παράδειγμα, σε εμπορικούς δρόμους. Οι περιορισμοί πρόσβασης όπως 2G ή 3G δεν θα υφίστανται πλέον.

Όχι σε lockdown και όχι κλείσιμο σχολείων στη Γερμανία

Τόσο ο Lauterbach όσο και ο Buschmann υπογράμμισαν ότι δεν προβλέπονται ούτε lockdown ούτε κλείσιμο σχολείων για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς οι μαθητές έχουν υποφέρει περισσότερο από την πανδημία. Ο νέος νόμος περί προστασίας από τις λοιμώξεις δεν έχει νομική βάση για κάτι τέτοιο.

Τα κρατίδια αποφασίζουν εάν οι μάσκες είναι υποχρεωτικές από την 5η τάξη και μετά – για παράδειγμα, εάν διαφορετικά δεν μπορεί να διατηρηθεί πλέον η δια ζώσης διδασκαλία.

Τα τεστ είναι επίσης δυνατά για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ένα μεμονωμένο σχολείο ή μια επιχείρηση μπορεί να κλείσει – αλλά αυτό ίσχυε και πριν από την πανδημία.

Τα γρήγορα τεστ εξακολουθούν να κοστίζουν τρία ευρώ στη Γερμανία

Τα γρήγορα τεστ κορωνοϊού θα συνεχίσουν να κοστίζουν τρία ευρώ ανά άτομο, δηλαδή δεν θα γίνουν και πάλι δωρεάν. Οι εξαιρέσεις για τα δωρεάν τεστ, ωστόσο, θα παραμείνουν.

Ωστόσο, υπάρχει μια αλλαγή στα υποχρεωτικά τεστ για τους επαγγελματίες υγείας που έχουν αναρρώσει πρόσφατα ή έχουν εμβολιαστεί.

Και αυτά πρέπει τώρα να ελέγχονται τακτικά και πάλι. Αυτό γίνεται για την προστασία των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας από μεγάλες επιδημίες, οι οποίες έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.

Ο Lauterbach απορρίπτει την κριτική

“Λιγότεροι κανόνες, αλλά ταχύτεροι και ευκολότεροι στην εφαρμογή”, συνοψίζει ο Lauterbach τον νέο νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις. Ο ίδιος δήλωσε ότι, λόγω της αύξησης των αριθμών των λοιμώξεων, υποθέτει ότι τα περισσότερα κρατίδια θα εφαρμόσουν τους ίδιους κανόνες – ιδίως όσον αφορά το επίπεδο 1.

Για το στάδιο 2, η κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει σε στενή ανταλλαγή απόψεων με τα κρατίδια για να διασφαλίσει την ομοιομορφία – στο μέτρο του δυνατού.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό τα ομόσπονδα κρατίδια θα κάνουν χρήση του σταδίου 2. Σύμφωνα με τον Lauterbach, αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι σύντομα πρόκειται να εισαχθούν νέα εμβόλια, τα οποία, στην περίπτωση των παραλλαγών, θα πρέπει όχι μόνο να προστατεύουν από μια σοβαρή εξέλιξη της νόσου, αλλά και να παρέχουν καλή προστασία από τη μόλυνση.

Εν ολίγοις: Εάν ένα κρατίδιο αποφασίσει να εισαγάγει υποχρεωτικές μάσκες, η μόνη “εξαίρεση” γι’ αυτό είναι ένα καθημερινό αρνητικό τεστ. Επιπλέον, οι εστιάτορες μπορούν να ορίσουν ότι οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν μόνο με μάσκα ή μόνο με τεστ.

Επιπλέον, τα κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν να απαλλάξουν τα πρόσφατα εμβολιασμένα και τα πρόσφατα αναρρωμένα άτομα από την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ο Lauterbach αντικρούει την κριτική ότι τα τεστ δεν ανταποκρίνονται πάντα καλά στις λοιμώξεις. Με την παραλλαγή Omikron BA.5, τα γρήγορα τεστ θα λειτουργούσαν επίσης πολύ καλά εάν κάποιος είναι μολυσματικός.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι η διαδικασία μόλυνσης είναι διαφορετική για τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Τα εμβολιασμένα άτομα εμφανίζουν πρώτα συμπτώματα, αλλά δεν είναι ακόμη μεταδοτικά, επειδή το ιικό φορτίο αυξάνεται μόνο στη συνέχεια.

Στους ανεμβολίαστους, το ιικό φορτίο είναι αρχικά πολύ υψηλό, οπότε είναι ήδη μεταδοτικοί πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.