Ισότητα ανδρών-γυναικών: Η Γερμανία μένει αρκετά πίσω

Περισσότερες από τις μισές εταιρείες του γερμανικού χρηματιστηρίου εξακολουθούν να μην έχουν ούτε μία γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο. Όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο πιο δύσκολο γίνεται – επειδή οι γυναίκες προσελκύουν τις γυναίκες.

Μπορείτε να εξετάσετε αυτά τα στοιχεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από τη θετική πλευρά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι: ο ανταγωνισμός για γυναίκες μέλη διοικητικών συμβουλίων αυξάνεται, ιδίως οι μεγάλες εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες και ξοδεύουν ακόμη και χρήματα για να προσλάβουν κορυφαίες γυναίκες διευθυντές από το εξωτερικό ή να τις προωθήσουν στις υψηλότερες θέσεις στις δικές τους εταιρείες.

Κάθε πέμπτη θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Dax καταλαμβάνεται πλέον από γυναίκα, όπως καταμετράται από το γερμανοσουηδικό ίδρυμα Allbright, το οποίο ειδικεύεται στην προώθηση γυναικών σε θέσεις διοικητικών συμβουλίων.

Για πρώτη φορά, υπάρχουν χρηματιστηριακές εταιρείες στις οποίες η εξουσία κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Από την αρνητική πλευρά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι περισσότερες από τις μισές από τις 160 εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δεν έχουν ακόμη ούτε μία γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο.

Θέλουν και αυτοί να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε γυναίκες, αλλά δεν θεωρούν απαραίτητο να τις βάλουν στην ανώτατη διοίκηση.

Το ποσοστό των γυναικών στα 160 διοικητικά συμβούλια σημείωσε μόνο μια πενιχρή αύξηση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι, και την 1η Σεπτεμβρίου 2022 ήταν 14,2%.

Έτσι, πάνω από το 85 τοις εκατό των μελών του διοικητικού συμβουλίου εξακολουθούν να είναι: άνδρες.

Όσοι έχουν ήδη μείνει πίσω κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς, προειδοποιεί η Wiebke Ankersen, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Allbright.

“Οι γυναίκες προτιμούν να πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχουν ήδη άλλες γυναίκες. Εκεί, η πιθανότητα να βρουν ομάδες που έχουν εξασκηθεί στην ποικιλόμορφη συνεργασία είναι απλά πολύ μεγαλύτερη”.

Το να είσαι η μόνη γυναίκα σε μια πολύ ομοιογενή ομάδα διοικητικών συμβουλίων ανάμεσα σε έξι ή επτά άνδρες είναι μια προσπάθεια που κάποιος θέλει να γλιτώσει αν είναι δυνατόν, λέει η ίδια.

“Και αυτό είναι εφικτό σήμερα, επειδή υπάρχουν όλο και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις”.

Είναι ευκολότερο να διοριστείς ως γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο της Fresenius Medical Care, το οποίο αποτελείται ήδη από τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες και διευθύνεται από μια γυναίκα, παρά στη Hello Fresh ή στη Munich Re, όπου θα είσαι μόνη σου ανάμεσα σε άνδρες με γραβάτες.

62 από τις 99 Γερμανίδες μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι μόνες γυναίκες στο διοικητικό τους συμβούλιο.

Σε διεθνές επίπεδο, η Γερμανία μένει πίσω

Αν συγκρίνει κανείς τις 40 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες των χωρών μεταξύ τους, δηλαδή στη Γερμανία πρόκειται για τους ομίλους Dax, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προηγούνται σαφώς, όπου το 31% των θέσεων κατέχουν γυναίκες.

Ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 27,9% και η Σουηδία με 26,5%. Με μερίδιο 20,2%, η Γερμανία υπολείπεται κατά πολύ- μόνο η Πολωνία ήταν σε χειρότερη θέση την 1η Σεπτεμβρίου 2022 με 16,1%.

Επτά εταιρείες της Dax δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βάλουν ούτε μία γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο: Hello Fresh, Linde, MTU, Munich Re, Porsche Automobil Holding, Sartorius και Symrise.

Ωστόσο, οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να καλύψουν το χαμένο έδαφος: κάθε χρόνο, περίπου 100 νέες θέσεις εκτελεστικών συμβουλίων συμπληρώνονται στις 160 εισηγμένες εταιρείες.

Ωστόσο, με το μέσο ρυθμό μεταβολής των τελευταίων πέντε ετών, θα χρειαστούν άλλα 26 χρόνια για να φτάσουμε στο 50% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των 160 εισηγμένων εταιρειών.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.