Ιστορία της πρωτεύουσας: Από πού πήρε το Βερολίνο το όνομά του;

Ιστορία της πρωτεύουσας: Από πού πήρε το Βερολίνο το όνομά του;

Βερολίνο – το όνομα της γερμανικής πρωτεύουσας είναι γεμάτο ιστορία και οικείο στους ανθρώπους. Αλλά από πού προέρχεται στην πραγματικότητα;

Έχει το όνομα Βερολίνο κάποια σημασία; Αν αναζητάτε μια απάντηση, θα πρέπει να πάτε πολύ πίσω στο χρόνο.

Διότι η ιστορία του Βερολίνου αρχίζει αρκετά νωρίς, γύρω στις αρχές του όγδοου αιώνα. Δεν είναι γνωστό πώς ονομάζονταν τότε οι οικισμοί στην περιοχή αυτή ή αν είχαν όνομα.

Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι πώς ονομάζονταν οι οικισμοί στο έδαφος του σημερινού Βερολίνου από τα τέλη του 12ου αιώνα και μετά, και ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να έχουν το ίδιο όνομα.

Εκείνη την εποχή, οι οικισμοί προέκυπταν σε ελώδεις περιοχές Στη δεξιά όχθη του Σπρέε προέκυψε ο οικισμός του Βερολίνου, ο οποίος αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο το 1244.

Πριν από αυτό, το Cölln είχε ήδη αναφερθεί το 1237 σε ένα νησί στον Spree. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι πρώτοι οικισμοί στη σημερινή περιοχή της πόλης που έγιναν γνωστοί.

Το Spandau αναφέρθηκε ήδη από το 1197 και το Köpenick το 1209.

Παρεμπιπτόντως, το Βερολίνο ήταν αρχικά μια δίδυμη πόλη, αποτέλεσμα της ένωσης των πόλεων Cölln και Βερολίνου.

Αφού και οι δύο είχαν συγχωνευτεί σε μία πόλη το 1432, η επίσημη ενοποίηση σε μία πόλη με το όνομα Βερολίνο δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι το 1709.

Ιστορία της πρωτεύουσας: Από πού πήρε το Βερολίνο το όνομά του;
Το όνομα Βερολίνο έχει σλαβική προέλευση

Το όνομα Βερολίνο έχει σλαβική προέλευση

Το όνομα Βερολίνο δείχνει τη σλαβική καταγωγή του οικισμού. Κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα, αυτή η εθνοτική ομάδα εγκαταστάθηκε στην περιοχή ανατολικά του Έλβα, μεταξύ άλλων, και κατά συνέπεια διαμόρφωσε και τα τοπωνύμια.

Το όνομα Βερολίνο προέρχεται επίσης από τη σλαβική γλώσσα, πιο συγκεκριμένα από την Παλαιά Πολωνική.

Η ρίζα “*brl” αναφέρεται σε βάλτο ή τέλμα. Η κατάληξη “-in”, η οποία συναντάται και σε άλλα ονόματα πόλεων της Ανατολικής Γερμανίας, όπως το Schwerin ή το Stettin, σημαίνει απλώς “πόλη πάνω” ή “πόλη μέσα”.

Το όνομα της σημερινής γερμανικής πρωτεύουσας αναφερόταν έτσι αρχικά αρκετά ρεαλιστικά σε μια πόλη σε βάλτο ή σε ένα ξηρό μέρος σε βάλτο.

Τα ονόματα πόλεων δεν είναι συνήθως πολύ ποιητικά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μια μάλλον κοινότυπη περιγραφή του τόπου ή του περιβάλλοντος τοπίου.

Το όνομα “Βερολίνο” συναντάται μόνο μία φορά στη Γερμανία, αλλά δεν είναι μοναδικό παγκοσμίως.

Για παράδειγμα, τόσο το Βερολίνο όσο και το Νέο Βερολίνο υπάρχουν στις ΗΠΑ, και τα δύο μάλιστα αρκετές φορές σε διαφορετικές πολιτείες.

Στην Αυστραλία, υπήρχε ένα μέρος που ονομαζόταν Βερολίνο στη Βικτώρια μέχρι το 1875.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης