Καλά νέα: Ο πληθωρισμός στη Γερμανία πέφτει στο 6,1%!

Newsroom

Γερμανία: Η μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών μισθών από το 2008

Ο πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο στο 6,1%. Τον Ιούλιο, ήταν ακόμη 6,2%. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ελαφρώς από τον Ιούλιο στον Αύγουστο. Τα τρόφιμα και η ενέργεια παραμένουν ακριβότερα από πέρυσι. Οι ειδικοί αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες. Μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσαν να επιτευχθούν τιμές γύρω στο 4%.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο. Όπως υπολογίστηκε από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία με βάση προκαταρκτικά στοιχεία, οι τιμές καταναλωτή ήταν 6,1 τοις εκατό πάνω από το επίπεδο του ίδιου μήνα πέρυσι.

Τον Ιούλιο, το ποσοστό πληθωρισμού είχε ακόμη διαμορφωθεί στο 6,2%.

Το φθινόπωρο του 2022, ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε το 8,8%, το υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση.

Μέχρι τον Μάιο του 2023 είχε πέσει στο 6,1%, αλλά αυξήθηκε και πάλι στο 6,4% τον Ιούνιο του 2023.

Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,2%.

Οι υψηλές τιμές καταναλωτή επιβραδύνουν την κατανάλωση

Εδώ και μήνες, οι υψηλές τιμές συγκρατούν την ιδιωτική κατανάλωση.

Από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, οι τιμές καταναλωτή πιθανότατα αυξήθηκαν συνολικά κατά 0,3%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα τρόφιμα και η ενέργεια ήταν σημαντικά ακριβότερα τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, η ανοδική τάση των τιμών των τροφίμων συνέχισε να εξασθενεί.

Ενώ οι τιμές τον Ιούλιο ήταν ακόμη 11% υψηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος, τον Αύγουστο ήταν μόνο 9,0% υψηλότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αντίθετα, η ανοδική τάση στις τιμές της ενέργειας επιταχύνθηκε και πάλι: Τον Αύγουστο, οι τιμές της ενέργειας ήταν 8,3% υψηλότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Ιούλιο, ήταν 5,7%.

Παρά τα φρένα στις τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και της τηλεθέρμανσης, ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού χωρίς τρόφιμα και ενέργεια παρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο στο 5,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι ειδικοί: Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται στη Γερμανία…

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Dekabank Ulrich Kater, τα “απογοητευτικά” στοιχεία του Αυγούστου δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν.

“Στα προκαταρκτικά στάδια των τιμών καταναλωτή, δηλ. για τους παραγωγούς και τις εισαγωγές, οι τιμές μειώνονται τώρα στην πραγματικότητα.

Αυτή η χαλάρωση της πίεσης των τιμών θα αποτυπωθεί και στις τιμές καταναλωτή από τον Σεπτέμβριο και μετά”, δήλωσε ο Kater.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jörg Krämer, προβλέπει: “Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα κατ’ εκτίμηση, επειδή η επίδραση του εισιτηρίου των 9 ευρώ και της έκπτωσης στη βενζίνη θα εξαλειφθεί τότε από την ετήσια σύγκριση”.

Εξαιτίας αυτού του λεγόμενου αποτελέσματος βάσης, οι οικονομολόγοι της Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) προβλέπουν επίσης μια “σημαντική μείωση” του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο και μετά: “Προς το τέλος του έτους, τιμές γύρω στο τέσσερα τοις εκατό θα πρέπει να είναι δυνατές”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης