Κάπνισμα στο αυτοκίνητο; Σε αυτές τις χώρες απαγορεύεται

Το κάπνισμα στα αυτοκίνητα απαγορεύεται στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι παραβάσεις τιμωρούνται ενίοτε με αυστηρά πρόστιμα.

  • Η απαγόρευση του καπνίσματος εξυπηρετεί την προστασία των ανηλίκων
  • Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις για τα μετατρέψιμα αυτοκίνητα
  • Μια αντίστοιχη απαγόρευση συζητείται επίσης στη Γερμανία.

Σε ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, καθώς και στις Κάτω Χώρες και την Πολωνία, συζητείται η θέσπιση απαγόρευσης του καπνίσματος στα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα των δικηγόρων της ADAC, δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένες ρυθμίσεις στις χώρες αυτές.

Απαγορεύσεις καπνίσματος σε αυτοκίνητα με παιδιά υπάρχουν και εκτός Ευρώπης, π.χ. σε μεμονωμένες πολιτείες των ΗΠΑ, επαρχίες του Καναδά, καθώς και στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.

Στο τέλος του άρθρου ακολουθούν οι νόμοι για Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία.

Οι ακόλουθες χώρες απαγορεύουν το κάπνισμα στα αυτοκίνητα

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, το κάπνισμα απαγορεύεται στα οχήματα, εάν υπάρχουν άτομα κάτω των 18 ετών. Οι παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμα που ξεκινούν από 130 ευρώ. Μια εξαίρεση ισχύει για τα μετατρέψιμα αυτοκίνητα.

Αγγλία και Ουαλία

Στην Αγγλία και την Ουαλία, το κάπνισμα απαγορεύεται στα οχήματα εάν υπάρχουν επιβάτες κάτω των 18 ετών στο αυτοκίνητο. Οι παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο 50 λιρών (περίπου 60 ευρώ). Μια εξαίρεση ισχύει για τα μετατρέψιμα αυτοκίνητα.

Φινλανδία

Στη Φινλανδία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο αυτοκίνητο εάν υπάρχουν παιδιά κάτω των 15 ετών στο αυτοκίνητο.

Γαλλία

Στη Γαλλία απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα στα αυτοκίνητα παρουσία παιδιών κάτω των 18 ετών. Οι παραβάσεις της απαγόρευσης εμπίπτουν στην κατηγορία προστίμου 4 και συνήθως τιμωρούνται με 135 ευρώ.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία δεν επιτρέπεται πλέον το κάπνισμα σε επιβατικό αυτοκίνητο εάν στο όχημα βρίσκεται άτομο κάτω των 18 ετών. Οι παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο που ξεκινά από 100 ευρώ.

Ιταλία

Στην Ιταλία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο αυτοκίνητο εάν στο όχημα βρίσκονται έγκυες γυναίκες ή ανήλικοι. Το πρόστιμο κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ εάν στο όχημα βρίσκονται έγκυες γυναίκες ή παιδιά κάτω των 12 ετών. Εάν επιβάτες είναι παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, το εύρος των προστίμων κυμαίνεται από 25 έως 250 ευρώ.

Λουξεμβούργο

Απαγορεύεται το κάπνισμα σε ιδιωτικά αυτοκίνητα όταν στο όχημα βρίσκονται παιδιά κάτω των 12 ετών. Οι παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμα μεταξύ 25 και 250 ευρώ.

Αυστρία

Στην Αυστρία, υπάρχει απαγόρευση του καπνίσματος στα οχήματα, εάν σε αυτά υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Οι παραβάσεις τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο έως 100 ευρώ, σε περίπτωση υποτροπής έως 1000 ευρώ.

Σλοβενία

Στη Σλοβενία απαγορεύεται το κάπνισμα σε αυτοκίνητα παρουσία ατόμων κάτω των 18 ετών. Μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 250 ευρώ.

Σκωτία

Στη Σκωτία, το κάπνισμα δεν επιτρέπεται πλέον στα αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν άτομα κάτω των 18 ετών. Η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει τόσο για τον οδηγό όσο και για όλους τους επιβάτες, ανεξάρτητα από το αν τα παράθυρα ή η ηλιοροφή είναι ανοιχτά. Σε όσους το παραβιάζουν θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 λιρών (περίπου 120 ευρώ). Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν απαγορεύονται.

Τσεχική Δημοκρατία

Δεν υπάρχει γενική απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα στην Τσεχική Δημοκρατία. Ωστόσο, το κάπνισμα απαγορεύεται σε αναβάτες μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων δεν επιτρέπεται να καπνίζουν κατά την οδήγηση.

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο δεν απαγορεύεται στη Γερμανία, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα τσιγάρο μπορεί να είναι αρκετά ακριβό. Ο κίνδυνος απόσπασης της προσοχής που προκαλείται από τα τσιγάρα δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται.

  • Το κάπνισμα στα αυτοκίνητα δεν έχει ακόμη απαγορευτεί στη Γερμανία
  • Τα ομοσπονδιακά κρατίδια θέλουν να απαγορεύσουν το κάπνισμα στα αυτοκίνητα
  • Προβλεπόμενο πρόστιμο έως 3000 ευρώ

Ωστόσο, όποιος πετάει ένα τσιγάρο έξω από το αυτοκίνητο μολύνει το περιβάλλον και πρέπει να περιμένει προειδοποιητικό πρόστιμο 20 έως 50 ευρώ.

Αλλά αυτή η απρόσεκτη πράξη μπορεί να έχει και χειρότερες συνέπειες: Όταν οδηγείτε γρήγορα, το τσιγάρο μπορεί να πεταχτεί από τον άνεμο ακριβώς μπροστά από έναν μοτοσικλετιστή. Εάν ο αναβάτης τρομάξει, πέσει και τραυματιστεί, ο απρόσεκτος καπνιστής είναι ένοχος σωματικής βλάβης εξ αμελείας.

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο στην Γερμανία

Στην Ελλάδα, το κάπνισμα στα αυτοκίνητα απαγορεύεται όταν επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Ο κανονισμός ισχύει για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα ταξί και τα δημόσια λεωφορεία.

Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο έως και 1500 ευρώ. Εάν το κάπνισμα γίνεται σε όχημα δημόσιων μεταφορών (οδηγός ή επιβάτης), ο οδηγός αντιμετωπίζει πρόστιμο έως 3000 ευρώ και απαγόρευση οδήγησης ενός μήνα, εάν στο όχημα υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο στην Κύπρο

Στην Κύπρο, το κάπνισμα απαγορεύεται εάν στο όχημα επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 16 ετών. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 85 ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση Νοέμβριος 2022 (όλα τα στοιχεία χωρίς εγγύηση)

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.