Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται: Τι μπορώ να κάνω;

Εκτός από το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια γίνεται επίσης ακριβότερη στη Γερμανία. Όλο και περισσότεροι προμηθευτές ενέργειας αυξάνουν τις τιμές τους.

Οι διαφορές είναι μερικές φορές μεγάλες. Ορισμένοι πελάτες δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου, ενώ για άλλους η τιμή διπλασιάζεται. Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές τώρα.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η τιμή του φυσικού αερίου έχει μόνο μία κατεύθυνση, και αυτή είναι η άνοδος.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο αυξάνεται επίσης, επειδή μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.

Στα τέλη Αυγούστου, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η ακριβότερη με 706 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επί του παρόντος (από τις 15.11.2022), η τιμή έχει πέσει στα 120 ευρώ.

Ωστόσο, πολλοί προμηθευτές ενέργειας στη Βαυαρία ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της πύλης σύγκρισης Check24, οι υφιστάμενοι πελάτες με ορισμένα συμβόλαια από τους ακόλουθους προμηθευτές, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο για το ηλεκτρικό τους ρεύμα:

Energieversorgung Lohr-Karlstadt und Umgebung GmbH & Co. KG, Licht-, Kraft- und Wasserwerke Kitzingen GmbH και Gemeindliche Werke Hengersberg.

Ο προμηθευτής ενέργειας της Νυρεμβέργης N-Ergie θα αυξήσει επίσης τις τιμές του.

Αύξηση τον Ιανουάριο: 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά επηρεάζονται

Η πύλη σύγκρισης Check24 υπολογίζει ότι 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την επικράτεια θα επηρεαστούν από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος μόνο τον Ιανουάριο – όπου οι αυξήσεις των τιμών ορισμένων προμηθευτών θα είναι μόνο μικρές, ενώ άλλων θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Σύμφωνα με τον καταναλωτικό άτλαντα της πύλης σύγκρισης Verivox, η ηλεκτρική ενέργεια είναι σήμερα η ακριβότερη στη Θουριγγία σε παγγερμανική σύγκριση.

Εάν ένα νοικοκυριό καταναλώνει 4.000 κιλοβατώρες, πρέπει να πληρώσει περίπου 2.060 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια ετησίως. Στη Βαυαρία, η ηλεκτρική ενέργεια είναι ελαφρώς φθηνότερη, 1.864 ευρώ για 4.000 κιλοβατώρες ετησίως.

Η SWM του Μονάχου αυξάνει τα τιμολόγια κατά 123%

Οι πελάτες της Stadtwerke München (SWM) γνωρίζουν ήδη ότι θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν 123% περισσότερο για την ηλεκτρική τους ενέργεια από τον Ιανουάριο του 2023.

Για ένα μέσο νοικοκυριό του Μονάχου με δύο άτομα και κατανάλωση 2.500 κιλοβατώρες ετησίως στη βασική παροχή, αυτό σημαίνει 139,64 ευρώ το μήνα από το επόμενο έτος, υπολογίζει η SWM. Μέχρι τώρα, η μηνιαία τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 62,71 ευρώ.

Η αύξηση της τιμής έρχεται παρά το γεγονός ότι η ίδια η SWM παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Το 2022, οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναμένουν ότι οι δικοί τους γεωθερμικοί, αιολικοί και ηλιακοί σταθμοί θα παράγουν περίπου 6,3 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο εργοστάσιο θα πωλείται στη χονδρική αγορά και δεν θα πηγαίνει απευθείας στους πελάτες της SWM.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει να αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται οι πελάτες τους στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλότερη τιμή και μπορούν “να μετριάσουν μόνο ελαφρώς τις αυξήσεις των τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας παρά τις μακροπρόθεσμες προμήθειές τους”, αναφέρει η εταιρεία με έδρα το Μόναχο.

Στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας δεν γίνεται διάκριση μεταξύ της συμβατικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως από φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια, και της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε η SWM απαντώντας σε ερώτηση του BR24.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται: Τι μπορώ να κάνω;
Ακριβότερη η ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία – Αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος

Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών: Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι νόμιμη υπό ορισμένες προϋποθέσεις

Είναι νόμιμο για τους προμηθευτές να μετακυλύουν τις αυξήσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αναφέρει το Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών.

Στις ειδικές συμβάσεις, πρέπει να συμφωνηθεί συμβατικά ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών και η αύξηση των τιμών πρέπει να εκδοθεί αποτελεσματικά.

Σε περίπτωση που η αύξηση των τιμών ανακοινωθεί εγκαίρως και συνεπώς είναι νόμιμη, οι καταναλωτές έχουν συνήθως ειδικό δικαίωμα καταγγελίας.

Η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση των τιμών, εξηγεί ο Norbert Endres.

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να ελέγξουν εάν, για παράδειγμα, το βασικό τιμολόγιο παροχής είναι φθηνότερο από αυτό που έχουν σήμερα. Η αλλαγή παρόχου μπορεί επίσης να εξοικονομήσει χρήματα. Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν σχετικά στις διαδικτυακές πύλες σύγκρισης.

Τι πρέπει να κάνω αν δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος;

Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον προμηθευτή τους το συντομότερο δυνατό και να συμφωνήσουν για μια δόση ή άλλη επιλογή, συμβουλεύει ο Norbert Endres από το Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το τμήμα κοινωνικής πρόνοιας του Μονάχου θέλουν να δημιουργήσουν ένα ταμείο θέρμανσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αποσκοπεί στη στήριξη των πολιτών με χαμηλό εισόδημα.

Κέντρο συμβουλών καταναλωτών: Μην αυξάνετε τις προκαταβολές με δική σας πρωτοβουλία

Όταν ανακοινώνουν αύξηση των τιμών, οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι προμηθευτές συνήθως ανακοινώνουν ότι θα αυξηθούν και οι δόσεις.

Ωστόσο, ο Endres συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην αυξάνουν τις δόσεις τους από μόνοι τους. Λόγω του αυξημένου κόστους προμηθειών, ο κίνδυνος αφερεγγυότητας έχει αυξηθεί για ορισμένους προμηθευτές.

Κατά κανόνα, αυτό ισχύει περισσότερο για τους μεσαίους και μικρότερους προμηθευτές. Παρόλα αυτά, καλό είναι να βάζετε χρήματα στην άκρη ιδιωτικά και όχι να τα μεταβιβάζετε οικειοθελώς στον προμηθευτή μέσω προκαταβολής.

Ηλεκτρισμός: Οι τιμές στο χρηματιστήριο πέφτουν, αλλά γίνεται ακριβότερος για τους καταναλωτές

Ο λόγος για τον οποίο οι τιμές αυξάνονται σήμερα είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγοράζουν και πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα στις λεγόμενες αγορές spot.

Βραχυπρόθεσμα σημαίνει, για παράδειγμα, από σήμερα για αύριο ή ακόμη και την ίδια ημέρα. Μακροπρόθεσμα, αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια στις λεγόμενες προθεσμιακές αγορές. Οι συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας συνάπτονται εκεί, μερικές φορές αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύπλοκη για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Για την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, πρέπει να εκτιμήσουν τη ζήτηση και την εξέλιξη των τιμών τους σε ένα ή περισσότερα έτη.

Ο προγραμματισμός περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν γνωρίζουν κατά τη στιγμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην προθεσμιακή αγορά πόσους πελάτες θα έχουν σε ένα ή περισσότερα χρόνια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί προμηθευτές εργάζονται με μικτό υπολογισμό κατά την αγορά. Αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια τόσο μακροπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άνοδος ή η πτώση της χρηματιστηριακής τιμής φτάνει στους πελάτες μόνο με καθυστέρηση.

Με πληροφορίες από το BR.de

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.