Όλα όσα αλλάζουν τον Νοέμβριο του 2022 στη Γερμανία

Όλα όσα αλλάζουν τον Νοέμβριο του 2022 στη Γερμανία: Από ακριβότερες επισκέψεις σε κτηνίατρο μέχρι φθηνότερες συνδρομές Netflix, δείτε τι αλλάζει στη Γερμανία από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022.

Το επίδομα ασθενείας στη Γερμανία δεν ισχύει μόνο για όσους είναι άρρωστοι

Από την 1η Νοεμβρίου, οποιοσδήποτε συνοδεύει ένα άτομο με αναπηρία στο νοσοκομείο – είτε πρόκειται για φίλο είτε για συγγενή του – μπορεί να διεκδικήσει την απώλεια εισοδήματος με τη μορφή Krankengeld, δηλαδή επιδόματος ασθενείας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση πιστοποιητικού που να δηλώνει ότι η παραμονή στο πλευρό του ασθενούς ήταν ιατρικά αναγκαία. Αυτό το Bescheinigung εκδίδεται από τον θεράποντα ιατρό μαζί με την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Δικαιώματα για συναντήσεις εργασίας στη Γερμανία – ακόμη και διαδικτυακές

Από την 1η Νοεμβρίου, οι γενικές συνελεύσεις ή οι συνεδριάσεις των ενδιαφερομένων μερών (Hauptversammlungen) μπορούν να πραγματοποιούνται εικονικά – και έχουν επισήμως την ίδια βαρύτητα με τις δια ζώσης συγκεντρώσεις.

Αυτό που ξεκίνησε ως προσωρινό μέτρο εν μέσω της πανδημίας έχει πλέον ενσωματωθεί στη γερμανική νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, η νέα νομοθεσία ορίζει πώς οι μέτοχοι μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους – όπως το δικαίωμα λόγου και το δικαίωμα ενημέρωσης – σε διαδικτυακές γενικές συνελεύσεις. “Δημιουργούμε μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τις εταιρείες όσον αφορά τη διεξαγωγή των συνελεύσεων”, έγραψε ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν.

Η επίσκεψη κτηνιάτρων στη Γερμανία αυξάνεται

Από τις 22 Νοεμβρίου, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο θα αυξηθούν μεταξύ 20 και 100 τοις εκατό, ανάλογα με την υπηρεσία. Κάθε γενική επίσκεψη για σκύλους θα αυξηθεί κατά 10 ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να ανέλθει στα 23 ευρώ.

Το κόστος των εμβολιασμών τόσο για σκύλους όσο και για γάτες θα αυξηθεί κατά 5,77 ευρώ σε 11,50 ευρώ. Τα νέα τιμολόγια αποτελούν μέρος του “κανονισμού αμοιβών για τους κτηνιάτρους” της Γερμανίας, ο οποίος επικαιροποιήθηκε για πρώτη φορά από το 1999.

Πιο δίκαιο ενεργειακό κόστος στη Γερμανία

Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους, πολλοί Γερμανοί προμηθευτές ενέργειας εισήγαγαν νέα -και σημαντικά υψηλότερα- τιμολόγια για νέους πελάτες, προκειμένου να καλύψουν το υψηλό κόστος προμήθειας.

Αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων (Bundesnetzagentur). Τα παλαιότερα συμβόλαια που περιλάμβαναν τέτοιες αυξήσεις τιμών θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν από την 1η Νοεμβρίου.

Πάρτε μια παρατεταμένη φορολογική προθεσμία – και μια αργία επίσης

Εάν δεν έχετε ακόμη υποβάλει τους φόρους σας για το 2021 και δεν έχετε φορολογικό σύμβουλο (Steuerberater), σας απομένει ακόμη ένα μικρό χρονικό περιθώριο.

Ενώ η προθεσμία παρατάθηκε σε όλη τη Γερμανία στις 31 Οκτωβρίου, μετατέθηκε για την 1η Νοεμβρίου για τα κρατίδια που αναγνωρίζουν την ημέρα της Μεταρρύθμισης Feiertag.

Υψηλότερες τιμές στις δημόσιες τουαλέτες στη Γερμανία

Από τις 18 Νοεμβρίου, οι οδηγοί της Autobahn ίσως χρειαστεί να πληρώσουν λίγο παραπάνω για να ανακουφιστούν. οι τιμές για τις περίπου 400 δημόσιες τουαλέτες που διαχειρίζεται η Sanifair θα αυξηθούν από 70 λεπτά σε ένα ευρώ.

Το Netflix μειώνει το κόστος του, με μια παγίδα

Ψάχνετε να μειώσετε τα οικονομικά σας, αλλά δεν θέλετε να εγκαταλείψετε τη συνδρομή σας στο Netflix; Μπορείτε ακόμα να εξοικονομήσετε μερικά ευρώ, καθώς η δημοφιλής υπηρεσία online streaming προσφέρει πλέον την υπηρεσία της στη Γερμανία με 4,99 ευρώ το μήνα από τις 3 Νοεμβρίου – τουλάχιστον για τους θεατές που μπορούν να ανεχθούν τέσσερα ή πέντε λεπτά διαφημίσεων ανά ώρα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τα παιδικά προγράμματα.

Η Google καθαρίζει τα App

Η Google κάνει ήδη την εκκαθάρισή της τον Νοέμβριο: από τις αρχές του μήνα 900 εφαρμογές από το Play Store της δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες.

Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές που πρόκειται σύντομα να διαγραφούν δεν πληρούν τις νέες οδηγίες της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι προγραμματιστές εφαρμογών έχουν προθεσμία μέχρι τον Νοέμβριο για να κάνουν προσαρμογές ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα πρότυπα.

Όσοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο γι’ αυτό μπορούν να ζητήσουν παράταση της προθεσμίας κατά έξι μήνες από τη Google. Ωστόσο, οι εφαρμογές που έχουν ήδη εγκατασταθεί μπορούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Σφραγίζοντας τη συμφωνία για την ασφάλιση αυτοκινήτου στη Γερμανία

Όποιος θέλει να αλλάξει την ασφάλειά του για το αυτοκίνητό του σε φθηνότερο πάροχο θα πρέπει να το κάνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Θα πρέπει επίσης να έχουν κλείσει την προηγούμενη ασφάλειά τους μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Χρεώσεις για την ανταλλαγή ουκρανικών τραπεζογραμματίων

Προηγουμένως οι Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία μπορούσαν να ανταλλάσσουν δωρεάν χαρτονομίσματα γρίβνας/χρίβνια με ευρώ. Όμως η προσφορά αυτή, που συμφωνήθηκε από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, την Deutsche Bundesbank και την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, θα λήξει στις 18 Νοεμβρίου.

Σε όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορούν να ανταλλάξουν μέχρι 10.000 γρίβνα (275,95 ευρώ). Γίνονται δεκτά χαρτονομίσματα των 100, 200, 500 και 1.000 γρίβνων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης