Τι κοστίζουν τα ταξίδια στελεχών υπουργείων στο γερμανικό Δημόσιο

Newsroom

Γερμανία Βερολίνο γερμανική ομοσπονδιακή βουλή

Εξακολουθούν να επιλέγουν το αεροπλάνο για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις τους, ακόμη και για κοντινούς προορισμούς – Αυξημένα και τα έξοδα παραστάσεως των υπουργών 

Ενώ οι Γερμανοί χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους στη Γερμανία, τα στελέχη των ομοσπονδιακών υπουργείων επιμένουν να το επιλέγουν, ακόμη και για προορισμούς στους οποίους θα μπορούσαν να φτάσουν εύκολα σιδηροδρομικώς ή οδικώς.

Την ίδια ώρα, ακριβή αποδεικνύεται και η περιποίηση της εμφάνισης των υπουργών.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία κοινοβουλευτικής ερώτησης που υπέβαλε η Αριστερά, για το 2022 πραγματοποιήθηκαν 5.350 κρατήσεις εσωτερικών πτήσεων, ενώ το 2021 είχαν κρατηθεί 4.009 πτήσεις.

Το επιπλέον κόστος ανέρχεται σε 300.000 ευρώ και φτάνει συνολικά στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου του τρέχοντος έτους, είχαν πραγματοποιηθεί 3.114 κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, έναντι 820.000 ευρώ.

Οι περισσότερες μετακινήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ Βερολίνου και Βόννης, καθώς τα ομοσπονδιακά υπουργεία διατηρούν παραρτήματα στην πρώην πρωτεύουσα την Δυτικής Γερμανίας.

«Μετά την κρίση του κορωνοϊού, περίμενα ότι η κυβέρνηση θα προωθούσε την ψηφιοποίηση. Άλλωστε οι τηλεδιασκέψεις μέσω zoom είναι πολύ καλύτερες για το κλίμα από τις πτήσεις εσωτερικού», δήλωσε η επικεφαλής της Αριστεράς για δημοσιονομικά θέματα, Γκεζίνε Λετς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πολίτες στη Γερμανία περιορίζουν σημαντικά τις μετακινήσεις τους με το αεροπλάνο και ο αριθμός των εσωτερικών πτήσεων μειώνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Eurocontrol, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 38% λιγότερες πτήσεις εσωτερικού σε σχέση με το 2019.

Στα ύψη τα έξοδα παραστάσεως των υπουργών στη Γερμανία

Δαπανηρά, όμως, αποδεικνύονται τα ομοσπονδιακά υπουργεία και σε ό,τι αφορά τα έξοδα παραστάσεως των υπουργών τους.

Σε απάντηση της Καγκελαρίας προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αναφέρεται ότι για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταβλήθηκαν από τα ομοσπονδιακά υπουργεία 452.354,30 ευρώ (μικτά) σε παρόχους υπηρεσιών που αφορούν έξοδα παραστάσεως.

Όπως είχε γίνει γνωστό πριν από λίγους μήνες, το 2022 η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου της κατά 136.552,50 ευρώ για την εμφάνισή της.

Ενδεικτικά, μόνο η μακιγιέζ της πληρωνόταν με μηνιαία αμοιβή ύψους 8.925 ευρώ (μικτά).

Η εφημερίδα Tagesspiegel αποκάλυψε επίσης πρόσφατα ότι η πρώην Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συνοδεύεται στα ταξίδια της στο εξωτερικό από «βοηθό», η οποία φροντίζει τα μαλλιά και το μακιγιάζ της με έξοδα του γερμανικού Δημοσίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φορολογουμένων Ράινερ Χολτσνάγκελ, μιλώντας στην Bild, τόνισε ότι είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους φορολογούμενους ότι πρέπει να πληρώνουν για τους κομμωτές και τους μακιγιέρ των υπουργών.

«Για αυτό ακριβώς και αυτά τα έξοδα θα πρέπει ή να περιοριστούν στο ελάχιστο ή να καλύπτονται από τους ίδιους τους πολιτικούς», πρόσθεσε.

Πηγή: newmoney

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης