Έρευνα: Λίγοι εργαζόμενοι στη Γερμανία καταγράφουν υπερωρίες

Γερμανία: Υποχρεωτική η καταγραφή των ωρών εργασίας του προσωπικού

Λιγότεροι άνθρωποι στη Γερμανία εργάζονται “υπερβολικές ώρες”, δηλαδή πάνω από 48 την εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Από τα περίπου 30 εκατομμύρια άτομα με πλήρη απασχόληση στη Γερμανία, το 8,3% έκαναν τακτικά 48 ώρες την εβδομάδα πέρυσι – σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1991.

Αυτό είναι μειωμένο από το 2021, όταν το 8,9% του πληθυσμού της Γερμανίας που εργαζόταν με πλήρη απασχόληση κατέγραφε περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα.

Ιδιαίτερα πολλές ώρες εργασίας είναι συνηθισμένες μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία: εάν οι ελεύθεροι επαγγελματίες απασχολούν οι ίδιοι ανθρώπους, το 48,2 τοις εκατό εργάζονται περισσότερες από 48 ώρες.

Αλλά μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών που εργάζονται μόνο για τον εαυτό τους, το ποσοστό κυμαίνεται στο 26 τοις εκατό.

Όμως, η πλειονότητα των εργαζομένων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία φέρει ελαφρύτερο φόρτο εργασίας: μόνο ένας στους 20 πρέπει να εργαστεί πάνω από 48 ώρες.

Πέρυσι, η μέση διάρκεια εργασίας για πλήρεις θέσεις εργασίας ήταν 40,4 ώρες την εβδομάδα.

Πώς η Γερμανία ρυθμίζει τις ώρες εργασίας;

Οι εργαζόμενοι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες, καθώς το ωράριό τους ρυθμίζεται αυστηρά από τη γερμανική εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον νόμο περί ωρών εργασίας, ο ημερήσιος χρόνος εργασίας των εργαζομένων πρέπει να περιορίζεται σε οκτώ ώρες, ενώ σε μεμονωμένες ημέρες επιτρέπονται επίσης έως και δέκα ώρες.

Οι περίοδοι ανάπαυσης μεταξύ δύο περιόδων εργασίας ρυθμίζονται επίσης

Οι ακριβείς ώρες εργασίας καθορίζονται από τις αντίστοιχες εργασιακές ή συλλογικές συμβάσεις

. Στη δυτικογερμανική βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρολογικού υλικού, για παράδειγμα, η εβδομάδα των 35 ωρών ισχύει για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Οι υπερωρίες που υπερβαίνουν αυτό το όριο πρέπει να περιλαμβάνονται σε γραπτή συμφωνία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καλύπτονται από τον νόμο περί ωρών εργασίας, με εξαιρέσεις για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες διευθυντικών στελεχών.

Οι Γερμανοί εκτιμούν γενικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ πολλοί υιοθετούν την έννοια του Feierabend, όταν οι εργαζόμενοι αφιερώνουν μετά τη δουλειά για να επικεντρωθούν στην οικογένεια, τους φίλους και τη γενική χαλάρωση.

Εδώ και πολύ καιρό η Γερμανία συζητά επίσης την εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να υποστηρίζουν ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται στην πραγματικότητα όταν οι εργαζόμενοι εργάζονται πιο συμπυκνωμένες και εστιασμένες ώρες.

Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης