Μεγάλο πρόστιμο για το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης

Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης απασχολεί πολύ λίγα άτομα με βαριά αναπηρία και πληρώνει μεγάλο οικονομικό πρόστιμο…

Οι επιχειρήσεις που υπερβαίνουν ένα ορισμένο μέγεθος πρέπει να διαθέτουν το πέντε τοις εκατό των θέσεων εργασίας τους σε άτομα με σοβαρές αναπηρίες.

Αυτό ισχύει και για τα υπουργεία της κυβέρνησης του κρατιδίου. Όμως η τάση των αριθμών δείχνει προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Επειδή το κρατίδιο δεν πληροί την ελάχιστη ποσόστωση του πέντε τοις εκατό για την απασχόληση ατόμων με βαριά αναπηρία, ακόμη και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αναγκάστηκε και πάλι να πληρώσει ένα ποσό εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο του κρατιδίου, η ποσόστωση στη διοίκηση του κρατιδίου μειώθηκε κατά μέσο όρο στο 4,12% το 2021 – μετά το 4,24% το προηγούμενο έτος και το 4,46% το 2019.

Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ως εργοδότης, δεν είχε εκπληρώσει την υποχρεωτική ποσόστωση απασχόλησης από το 2015, αναφέρεται στην έκθεση.

Το 2021, επομένως, θα έπρεπε να καταβληθεί η λεγόμενη εισφορά εξισορρόπησης ύψους σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Γραφείο Ένταξης της Δημοτικής Ένωσης για τη Νεολαία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το προηγούμενο έτος, όπως γράφει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων στην απάντησή του σε ερώτηση της βουλευτού του SPD Dorothea Kliche-Behnke, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του dpa.

“Άλλα ομόσπονδα κρατίδια έχουν πολύ υψηλότερη ποσόστωση και εκπληρώνουν την υποδειγματική τους λειτουργία”, επέκρινε η Kliche-Behnke.

“Η Βάδη-Βυρτεμβέργη, από την άλλη πλευρά, κατατάσσεται πολύ πίσω σε μια σύγκριση μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων”. Κατηγόρησε τα επιμέρους υπουργεία ότι προβάλλουν δικαιολογίες.

Το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων με σοβαρή αναπηρία ήταν στο Υπουργείο Πολιτισμού με 3,40%.

Το εν λόγω υπουργείο υποστήριξε ότι διαθέτει μακράν το μεγαλύτερο σώμα προσωπικού στην κρατική διοίκηση, ιδίως λόγω των περίπου 120.000 εκπαιδευτικών μόνο.

“Αυτή η ιδιαιτερότητα καθιστά δύσκολη την τήρηση της ποσόστωσης του 5%”.

Η υστέρηση της ποσόστωσης, είπε, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων με βαριά αναπηρία προέρχεται από τους baby boomers που τώρα όλο και περισσότερο συνταξιοδοτούνται.

Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με βαριά αναπηρία μεταξύ όλων των υπαλλήλων ήταν 7,72 στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Στέγασης.

Αυτό το υπουργείο είχε συσταθεί πρόσφατα μετά τις κρατικές εκλογές και αντλούσε το προσωπικό του κυρίως από άλλα υπουργεία.

Μέχρι τότε, το τμήμα στέγασης ανήκε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Κοινωνικό Κώδικα, οι ιδιωτικοί και δημόσιοι εργοδότες με τουλάχιστον 20 εργαζόμενους πρέπει να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 5% των εργαζομένων τους είναι άτομα με σοβαρές αναπηρίες.

Εάν δεν συμμορφώνονται με αυτή την απαίτηση, οι εργοδότες πρέπει να καταβάλλουν αντισταθμιστικές εισφορές στα αρμόδια γραφεία ένταξης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης