Μεγάλη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία

Οι υψηλές θερμοκρασίες στα τέλη του καλοκαιριού και καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου έχουν σαν αποτέλεσμα τα νοικοκυριά στη Γερμανία να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γερμανία συρρικνώνεται δραστικά

Το Hertie School, ένα πανεπιστήμιο στο Βερολίνο, διαπίστωσε ότι τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις στη Γερμανία μείωσαν την κατανάλωσή τους σε φυσικό αέριο κατά 36% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η τάση αυτή λέγεται ότι ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας δεν έπληξαν αυτές τις κατηγορίες καταναλωτών μέχρι τότε.

Επιπλέον, οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν τα εύσημα στην “αυξημένη προσοχή του κοινού στο θέμα της εξοικονόμησης φυσικού αερίου” για την παρακίνηση των ανθρώπων στη Γερμανία να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Η χρήση φυσικού αερίου σε βιομηχανική κλίμακα στη Γερμανία μειώθηκε επίσης κατά 19 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Σχολής Hertie, πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι εταιρείες είχαν αρχίσει να μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου λόγω της αύξησης των τιμών.

Οι συντάκτες της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι πιθανή.

Η μελέτη διεξήχθη με τη χρήση του λεγόμενου μοντέλου παλινδρόμησης, μιας μεθόδου που ποσοτικοποιεί τη σχέση μεταξύ πολλαπλών μεταβλητών, στην προκειμένη περίπτωση της θερμοκρασίας και της κατανάλωσης αερίου.

Το μοντέλο παλινδρόμησης μπορεί επίσης να καθορίσει πόσο στενή είναι η σχέση μεταξύ των μεταβλητών.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές ανέφεραν λεπτομερώς “πόσο η τρέχουσα κατανάλωση αερίου αποκλίνει από την αναμενόμενη τυπική κατανάλωση για τον αντίστοιχο μήνα”.

Η Γερμανία προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ του φθινοπώρου που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ολόκληρη τη Γερμανία, η χώρα προετοιμάζεται για έναν αβέβαιο χειμώνα με ελλείψεις φυσικού αερίου και πιθανές διακοπές ρεύματος.

Ωστόσο, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να είναι πλέον κατά 95% συμπληρωμένα και την κατανάλωση να μειώνεται, οι επόμενοι μήνες φαίνονται πιο αισιόδοξοι.

Μόλις τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας φτάσουν στο 100% της χωρητικότητας, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης περιέχουν αρκετό για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση για δύο μήνες.

Η Γερμανία έχει κάνει μεγάλες αλλαγές στη σχέση της με το φυσικό αέριο, την πυρηνική και την πράσινη ενέργεια.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησής του να συνεχίσει την παραγωγή στους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της Γερμανίας μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023.

Και σε μια προσπάθεια να βρει όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο, η χώρα χρησιμοποιεί τώρα επίσης ποσότητες πράσινης ενέργειας που έχουν σημειώσει ρεκόρ, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παρέχουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.