Μεγάλη μείωση στις πτήσεις εσωτερικού στη Γερμανία – Τι συμβαίνει;

Πέρυσι, στη Γερμανία πήραν λιγότεροι άνθρωποι πτήσεις εσωτερικού από ό,τι σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Ποιος είναι ο λόγος της μείωσης – και θα παραμείνει ο αριθμός αυτός τόσο χαμηλός;

Το 2022 καταγράφηκαν στη Γερμανία 38% λιγότερες πτήσεις εσωτερικού από ό,τι το 2019, το έτος πριν από την πανδημία του κοροναϊού, όπως ανέφερε ο οργανισμός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol στις Βρυξέλλες.

Παρόμοιες μειώσεις καταγράφηκαν μόνο στη Λιθουανία (38% λιγότερες) και τη Φινλανδία (35% λιγότερες).

Η μόνη χώρα εντός της Ευρώπης που σημείωσε μεγαλύτερη μείωση ήταν η Ουκρανία, όπου ο αριθμός των εσωτερικών πτήσεων μειώθηκε κατά 87%.

Η εμπορική αεροπορική κυκλοφορία σταμάτησε ως επί το πλείστον μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Η πτώση των εσωτερικών πτήσεων εντός της ΕΕ προκλήθηκε εν μέρει από τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πελατών, δήλωσε ο Eurocontrol.

Εντός της Γερμανίας, η μείωση οφείλεται επίσης στις φθηνότερες και συχνότερες προσφορές υπεραστικών τρένων, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Η χώρα όχι μόνο προσέφερε το δημοφιλές εθνικό μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ εν μέσω των πολυσύχναστων καλοκαιρινών ταξιδιωτικών μηνών, αλλά πρόσθεσε και νέα υπεραστικά τρένα στο πρόγραμμά της.

Με τη σειρά της αυξήθηκε η κίνηση μεταξύ δρομολογίων όπως η Κολωνία προς το Βερολίνο, το Αμβούργο ή το Μόναχο, καθώς και η σύνδεση μεταξύ Φρανκφούρτης και Βερολίνου – διαδρομές που καλύπτονταν επίσης από εσωτερικές πτήσεις μικρών αποστάσεων.

Λόγω των περιορισμών στη χωρητικότητα των αεροδρομίων της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, των δύο μεγάλων κόμβων της Γερμανίας, οι αεροπορικές εταιρείες έπρεπε επίσης να απελευθερώσουν χώρο – και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωσαν δρομολόγια εσωτερικού της Γερμανίας από τα προγράμματά τους.

Αντιμετώπισαν επίσης προκλήσεις όσον αφορά το προσωπικό, καθώς πολλοί υπάλληλοι αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους εν μέσω της πανδημίας.

Επιστροφή στην κανονικότητα;

Σε γενικές γραμμές, η Eurocontrol δήλωσε ότι αναμένει ότι οι εσωτερικές πτήσεις στη Γερμανία θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα το 2025, ιδίως εν μέσω της ήδη “ισχυρής τουριστικής κίνησης”.

Από το 2025 και μετά, οι ελεγκτές εκτιμούν ότι η εναέρια κυκλοφορία εντός της Ευρώπης θα μπορούσε να σημειώσει ετήσια αύξηση έως και τέσσερα τοις εκατό.

Το 2029 είναι πιθανό να σημειωθεί το 96 έως 116 τοις εκατό των κινήσεων αεροσκαφών από το 2019, δήλωσαν.

Ωστόσο, αν πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κάνουν αυτό που επιθυμούν, οι εσωτερικές πτήσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα – ή ακόμη και θα συνεχίσουν να μειώνονται περαιτέρω.

Ειδικά το Κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας πιέζει εδώ και καιρό για “τρένα αντί για αεροπλάνα” όσον αφορά τις εγχώριες μετακινήσεις.

Μια πρόταση του κόμματος στόχευε στη μείωση του χρόνου ταξιδιού μεταξύ όσο το δυνατόν περισσότερων σημείων στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες σε “το πολύ τέσσερις ώρες” και στην εισαγωγή περισσότερων προαστιακών τρένων κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες αιχμής.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας ψήφισε να διαθέσει 45 δισεκατομμύρια ευρώ στην Deutsche Bahn έως το 2027, ώστε τα επιβατικά τρένα -που είναι γνωστό ότι ταλαιπωρούνται από καθυστερήσεις- να λειτουργούν ομαλότερα στις σημαντικότερες διαδρομές της χώρας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης