Μελέτη lfo: Συρρικνώνεται η μεσαία τάξη της Γερμανίας;

Eδώ και 30 χρόνια ποτέ η Γερμανία δεν είχε τόσους φτωχούς

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, η μεσαία τάξη στη Γερμανία έχει συρρικνωθεί, με τα άτομα που κερδίζουν μεσαία εισοδήματα “στα όρια της ικανότητάς τους να αντέξουν το βάρος”…

Ενώ το 65% του πληθυσμού ανήκε ακόμη στη μεσαία τάξη το 2007, το ποσοστό αυτό ανήλθε μόλις στο 63% το 2019, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Ifo.

Η μείωση μπορεί να φαίνεται μέτρια, αλλά στην πραγματικότητα είναι σημαντική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο ερευνητής του Ifo Florian Dorn.

Ενώ η μεσαία τάξη της Γερμανίας βρισκόταν ακόμη στην ένατη θέση και επομένως στο πρώτο τρίτο το 2007, μέχρι το 2019 είχε υποχωρήσει στη 14η θέση και επομένως είχε πέσει στη μέση, δήλωσε ο Dorn.

“Έτσι, στα χρόνια που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, η Γερμανία δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με την ανάπτυξη μιας αυξανόμενης μεσαίας τάξης σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ξεπεράστηκε από το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ελλάδα, για παράδειγμα”.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Ifo δεν έδωσε αρχικά μια εκτίμηση για το πώς είναι πιθανό να έχει αλλάξει η κατάσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 ή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκαν.

Η γερμανική κυβέρνηση βοήθησε τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να ξεπεράσουν την οικονομική ύφεση με διάφορα πακέτα βοήθειας.

Αλλά λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε σε πάνω από 10% το 2022, πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να περιορίσουν την κατανάλωσή τους και είχαν ελάχιστα ή καθόλου αποθέματα αποταμίευσης.

Γιατί μειώνεται η μεσαία τάξη στη Γερμανία;

Τόσο “η κοινωνική παρακμή όσο και η κοινωνική ανέλιξη έχουν συρρικνώσει τα περιθώρια του κέντρου”, σύμφωνα με τη μελέτη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν τόσο περισσότεροι υψηλότερα και χαμηλότερα αμειβόμενοι όσο και λιγότεροι άνθρωποι που ανήκουν στη μεσαία τάξη.

Σε ευρωπαϊκή σύγκριση, η μεσαία τάξη στη Γερμανία φέρει “ένα από τα υψηλότερα φορολογικά και εισφοροδοτικά βάρη”, αναφέρεται.

“Με οριακή επιβάρυνση περίπου 50% του ακαθάριστου εισοδήματος στο γερμανικό φορολογικό και μεταβιβαστικό σύστημα, οι άνθρωποι με μεσαία εισοδήματα έχουν ουσιαστικά μόνο το μισό από το επόμενο πρόσθετο ευρώ που κερδίζουν”.

“Η περισσότερη εργασία και οι περισσότερες επιδόσεις αποδίδουν επομένως μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε καθαρούς όρους για τη μεσαία τάξη”, δήλωσε ο Andreas Peichl, επικεφαλής του Κέντρου Μακροοικονομίας και Ερευνών Ifo.

Το Ινστιτούτο Ifo βλέπει επομένως τους ανθρώπους με μεσαία εισοδήματα στη Γερμανία “στα όρια της ικανότητάς τους να αντέξουν το βάρος”.

Το μέλλον της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς στη Γερμανία θα μπορούσε έτσι να τεθεί σε κίνδυνο, πρόσθεσε η μελέτη.

Πώς αντιλαμβάνονται οι Γερμανοί τον εαυτό τους

Περισσότερο από το 80% των Γερμανών κατατάσσουν τον εαυτό τους στη μεσαία τάξη: αυτό σημαίνει ότι περίπου 26,1 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία ανήκαν στατιστικά στη μεσαία τάξη το 2019, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου των νοικοκυριών.

Οι συγγραφείς βασίστηκαν στους υπολογισμούς τους στον ορισμό του ΟΟΣΑ, ο οποίος ορίζει ότι ένα άτομο ανήκει στη μεσαία τάξη εάν έχει στη διάθεσή του μεταξύ του 75 και του 200 τοις εκατό του μέσου εισοδήματος.

Για τους άγαμους, αυτό αντιστοιχούσε σε καθαρό διαθέσιμο εισόδημα μεταξύ 17.475 και 46.600 ευρώ ετησίως το 2019.

Για τα άτεκνα ζευγάρια, το εύρος κυμαινόταν μεταξύ 26.212 και 69.900 ευρώ.

Τα ζευγάρια με δύο παιδιά ανήκαν στατιστικά στη μεσαία τάξη εάν είχαν εισόδημα μεταξύ 36.698 και 97.860 ευρώ ετησίως.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης