Μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πώς να πάρετε μπόνους;

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πώς να πάρετε μπόνους;

Οι επιδοτήσεις είναι διαθέσιμες όχι μόνο για τα ολοκαίνουργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και για τα μεταχειρισμένα στη Γερμανία. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Αυτό καθιστά δύσκολη την αναζήτηση ενός κατάλληλου μοντέλου.

  • Μέχρι το τέλος του 2024: κλιμακωτά ποσοστά επιδότησης
  • Οι απαιτήσεις επιλεξιμότητας περιορίζουν σημαντικά τις επιλογές
  • Ελάχιστη περίοδος κατοχής: ένα έτος στη Γερμανία

Το γερμανικό κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί την αγορά και τη χρηματοδοτική μίσθωση νέων μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών αυτοκινήτων το 2023 και το 2024.

Ωστόσο, τα ποσοστά επιδότησης θα μειωθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023. Από το 2025 και μετά, δεν θα υπάρχουν πλέον κρατικές επιδοτήσεις.

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλοι χρόνοι παράδοσης για τα περισσότερα νέα ηλεκτρικά οχήματα, η αγορά ή η χρηματοδοτική μίσθωση νέων μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών οχημάτων μπορεί να είναι ακόμα ενδιαφέρουσα.

Και τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτεί κανείς τα πλεονεκτήματα της τιμής ενός νεαρού μεταχειρισμένου αυτοκινήτου εξίσου με το περιβαλλοντικό μπόνους που προσφέρεται γι’ αυτό.

Απαιτήσεις επιλεξιμότητας

  • Κατά την πρώτη ταξινόμηση, το όχημα δεν πρέπει να έχει επιδοτηθεί ούτε από το περιβαλλοντικό επίδομα ούτε από ανάλογη κρατική επιδότηση σε κράτος μέλος της ΕΕ.
  • Το μοντέλο του οχήματος πρέπει να είναι καταχωρημένο στη Bafa ως επιλέξιμο όχημα.
  • Η πρώτη εγγραφή δεν πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί πριν από ένα έτος.
  • Κατά τη στιγμή της δεύτερης ταξινόμησης, το όχημα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη χιλιομετρική απόσταση που δεν υπερβαίνει τα 15.000 χιλιόμετρα.
  • Η σύμβαση αγοράς επαγγελματικού αυτοκινήτου δεν είναι επιλέξιμη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπορική πώληση αυτοκινήτου με ακαθάριστη τιμή και δηλωμένο ΦΠΑ.

Νέο περιβαλλοντικό επίδομα για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά οχήματα

Το περιβαλλοντικό επίδομα για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά οχήματα έχει μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς. Τα νέα ποσοστά επιδότησης ισχύουν μόνο για τα οχήματα με μπαταρία (BEV) και τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου (FCEV).

Ένα plug-in όχημα που αγοράστηκε μεταχειρισμένο και ταξινομήθηκε σε δεύτερο ιδιοκτήτη το 2023 ή το 2024 δεν θα είναι επιλέξιμο.

Το πρώτο στάδιο των μειωμένων ποσοστών επιδότησης θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, το δεύτερο από την 1η Ιανουαρίου 2024 και η επιδότηση θα λήξει πλήρως στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πώς να πάρετε μπόνους;
Περιβαλλοντικό επίδομα για μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά οχήματα στη Γερμανία

Πού και πώς πρέπει να υποβληθεί η αίτηση χρηματοδότησης;

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομίας και Ελέγχου Εξαγωγών (Bafa).

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγιο για το νέο όχημα ή απόδειξη της τιμής καταλόγου του νέου οχήματος και δήλωση για τα χιλιόμετρα του οχήματος που δεν υπερβαίνει τα 15.000 χιλιόμετρα (κατά τη στιγμή της ταξινόμησης στο όνομα του αιτούντος).

Υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για την επιλογή του μοντέλου;

Ναι, τα ιδιαίτερα ακριβοπληρωμένα μοντέλα εξαιρούνται από την επιδότηση.

Ο κατάλογος των επιλέξιμων οχημάτων στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων και Ελέγχου Εξαγωγών, ο οποίος ενημερώνεται τακτικά από την Υπηρεσία, είναι καθοριστικός για την επιδότηση.

Λόγω της τυπικής απώλειας της αξίας των μεταχειρισμένων οχημάτων, εφαρμόζεται το 80 % της τιμής καταλόγου του νέου οχήματος (μεικτή, συμπεριλαμβανομένων των προαιρετικών εξάρσεων και εξαιρουμένων των εκπτώσεων) και αφαιρείται από αυτό το μεικτό μερίδιο του κατασκευαστή.

Η τιμή αγοράς δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το όριο.

Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθεί η αίτηση;

Η αίτηση επιδότησης πρέπει να υποβληθεί το αργότερο ένα έτος μετά τη δεύτερη εγγραφή.

Δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης πριν από την ταξινόμηση του οχήματος στο όνομα του αιτούντος.

Υπάρχει ελάχιστη περίοδος διακράτησης;

Ναι, το αγοραζόμενο όχημα πρέπει να έχει ταξινομηθεί στο όνομα του αιτούντος για τουλάχιστον δώδεκα μήνες.

Σε περίπτωση μίσθωσης για ένα έως δύο έτη, η ελάχιστη περίοδος κατοχής είναι επίσης δώδεκα μήνες- σε περίπτωση μίσθωσης για περισσότερα από δύο έτη, η ελάχιστη περίοδος κατοχής είναι 24 μήνες.

Μια συντομότερη ελάχιστη περίοδος κατοχής, καθώς και η αντιστροφή της αγοράς ή της χρηματοδοτικής μίσθωσης, η ακύρωση των συμφωνιών αγοράς και παρόμοιες αλλαγές πρέπει να κοινοποιούνται στη Bafa χωρίς καθυστέρηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Bafa διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει πίσω το περιβαλλοντικό επίδομα που έχει ήδη καταβληθεί.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίεςΕιδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης