Το Μόναχο αποκτά το πιο σύγχρονο S-Bahn στη Γερμανία

Το Μόναχο αποκτά το πιο σύγχρονο S-Bahn στη Γερμανία

Περισσότερος χώρος για τα πόδια, φαρδιές πόρτες και μήκος άνω των 200 μέτρων: το 2028, τα πρώτα τρένα XXL της Siemens θα κυκλοφορήσουν στο Μόναχο. Ωστόσο, σχεδόν 30 πλατφόρμες εξακολουθούν να είναι πολύ στενές….

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Siemens Mobility GmbH

Πολύς συνωστισμός, πολύ αργά, πολλές ακυρώσεις – οι κάτοικοι του Μονάχου και οι εργαζόμενοι που ταξιδεύουν καθημερινά με το S-Bahn έχουν συνηθίσει στη θλίψη. Αλλά τώρα υπάρχουν καλά νέα: Το Μόναχο αποκτά τα πιο σύγχρονα τρένα S-Bahn στη Γερμανία.

Από το 2028, το πρώτο από τα συνολικά 90 τρένα υψηλής τεχνολογίας XXL θα κυκλοφορεί στο Μόναχο και τα περίχωρα. Η επικεφαλής της DB-Regio, Evelyn Palla, βλέπει τα νέα τρένα S-Bahn ως “ενισχυτή για την αλλαγή της κινητικότητας”. Το βαυαρικό κρατίδιο δαπανά δύο δισεκατομμύρια ευρώ για αυτά. Ο υπουργός Μεταφορών της Βαυαρίας Christian Bernreiter (CSU) λέει: “Αυτή η επένδυση αξίζει το τίμημά της. Τα δύο τρίτα του συνόλου των επιβατών των τοπικών μεταφορών στη Βαυαρία θα επωφεληθούν από αυτήν”.

Foto: Siemens Mobility GmbH

Την Τετάρτη, τα νέα τρένα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό. Εξωτερικά -εκτός από το μήκος τους- δεν φαίνονται και τόσο εντυπωσιακά: γκρι ποντίκι εξωτερικά, μπλε καθίσματα εσωτερικά. Αλλά ο χρωματικός συνδυασμός είναι μόνο μια πρόταση του κατασκευαστή Siemens.

Πολύ πιο καθοριστικές είναι οι διαστάσεις και ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος θα περιέχει πολλή τεχνητή νοημοσύνη (AI) – τόση, ώστε οι μηχανοδηγοί των τρένων να μην είναι στην πραγματικότητα πλέον απαραίτητοι – θεωρητικά. Αλλά η υποδομή για κάτι τέτοιο θα εξακολουθεί να λείπει σε όλες σχεδόν τις διαδρομές.

Τα νέα S-Bahns στο Μόναχο έχουν μήκος πάνω από 200 μέτρα

Το αφεντικό της DB-Regio Palla μιλάει για πολλά “wow effects”: Στο μέλλον, ένας μόνο συρμός S-Bahn θα μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα έως και 1.841 επιβάτες. Κάθε συρμός θα έχει μήκος 202 μέτρα και πλάτος τρία μέτρα. Μέχρι σήμερα, μόνο τα τρένα ICE είχαν αυτό το μήκος στη Γερμανία.

Οι πόρτες θα είναι κατά 20 εκατοστά φαρδύτερες από ό,τι πριν, δηλαδή 1,40 μέτρα, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να επιβιβάζονται ταχύτερα στο τρένο και το S-Bahn να αναχωρεί νωρίτερα. Οι διαφημίσεις οθόνης – επίσης στο εξωτερικό – θα υποδεικνύουν πού υπάρχει χώρος.

Foto: Siemens Mobility GmbH

Για κάθε αμαξοστοιχία με συνολικά 13 βαγόνια, τα πέντε θα διαθέτουν τους λεγόμενους χώρους πολλαπλών χρήσεων. Θα υπάρχει περισσότερος χώρος για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, παιδικά καροτσάκια και ποδήλατα. Σε κάθε έναν από αυτούς τους χώρους, προβλέπονται τρεις πόρτες για την επιβίβαση και την αποβίβαση.

Για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, προβλέπονται “συρόμενα σκαλοπάτια” που επεκτείνονται αυτόματα κατά παραγγελία για να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ της πλατφόρμας και του τρένου.

Στο μέλλον, οι χρήστες του S-Bahn με ακουστικά βαρηκοΐας θα μπορούν να λαμβάνουν τις ανακοινώσεις απευθείας στις συσκευές τους μέσω Bluetooth.

Τα τρένα του S-Bahn θα είναι εξοπλισμένα με πρίζες, θύρες USB και WLAN

Παρόμοια με το ICE, θα υπάρχουν πρίζες και θύρες USB σε όλο το τρένο. Τα τρένα XXL θα είναι επίσης εξοπλισμένα με WLAN. Και ο κλιματισμός – έτσι υπόσχονται – θα λειτουργεί από τους μείον 25 βαθμούς έως τους συν 45 βαθμούς εξωτερικής θερμοκρασίας.

Το Μόναχο αποκτά το πιο σύγχρονο S-Bahn στη Γερμανία
Foto: Siemens Mobility GmbH

“200 μέτρα μήκος S-Bahn σημαίνει μεταφρασμένο: Περισσότερη χωρητικότητα, μεγαλύτερη ακρίβεια και μεγαλύτερη άνεση για τους επιβάτες μας”, λέει ενθουσιασμένη η κα. Palla. Και: κάθε ένας νέος συρμός θα μπορούσε να αντικαταστήσει έως και 1.500 βαγόνια κατά τις ώρες αιχμής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συρμοί καταναλώνουν ιδιαίτερα λίγη ενέργεια, είναι χαμηλής συντήρησης και λαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού online μέσω του cloud.

Σε ορισμένα τμήματα, τα νέα S-Bahns δεν μπορούν να τρέξουν

Υπάρχει μια σταγόνα πικρίας για τους χρήστες του S-Bahn στο S7 και στο δυτικό τμήμα του S2: εδώ, οι συρμοί δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν  σύντομα μετά την εισαγωγή τους. Θα πρέπει πρώτα να μετασκευαστούν εκ των υστέρων. Συνολικά 28 πλατφόρμες στο δίκτυο MVV είναι προς το παρόν πολύ κοντές για τα υπερ-μακρά τρένα. Ορισμένες από αυτές μπορούν να επεκταθούν, αλλά στην κοιλάδα του Isar, για παράδειγμα, αυτό δεν είναι δυνατό, λέει ο επικεφαλής του σιδηροδρόμου Heiko Büttner.

Foto: Siemens Mobility GmbH
Foto: Siemens Mobility GmbH
Foto: Siemens Mobility GmbH

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης