Ειδήσεις

Μόναχο: Ιδιοκτήτης ζητά για κοινόχρηστο δωμάτιο 13τ.μ 950 ευρώ!

Photo of author

By Νικόλαος Σκριτλής

Δίκαιη τιμή; Ένα κοινόχρηστο δωμάτιο ενοικιάζεται ακριβώς δίπλα στο Olympiapark. Είναι αρκετά μικρό, αλλά η οργή για το ενοίκιο είναι μεγάλη. Η κρίση των ενοικίων εντείνεται στην πόλη του Μονάχου…

Στην “καυτή” αγορά κατοικίας του Μονάχου ανακαλύπτονται σπάνια προσιτές τιμές. Το τελευταίο παράδειγμα: μια αγγελία στην πύλη “wg-gesucht.de”.

Εκεί, ένας ιδιοκτήτης του Schwabing αναζητά ένα νέο μέλος για συγκατοίκηση – το οποίο, ωστόσο, δεν πρέπει να φέρει πολλά μαζί του. Το δωμάτιο, το οποίο θα αδειάσει τον Ιούνιο, είναι μόλις 13 τετραγωνικά μέτρα, αλλά κοστίζει 950 ευρώ το μήνα. Συν μια προκαταβολή ύψους 2.700 ευρώ.

Ο υπεύθυνος της αγγελίας δικαιολογεί την ασυνήθιστα υψηλή τιμή, ακόμη και για το Μόναχο, ως εξής: άλλωστε, ολόκληρο το σπίτι είναι αρκετά ευρύχωρο με 95 τετραγωνικά μέτρα ακριβώς στο Olympiapark του Schwabing, και η τοποθεσία είναι όμορφη. Επιπλέον, στο διαμέρισμα υπάρχει ένας σκύλος.

Στο Facebook, οι “κυνηγοί” διαμερισμάτων ενοχλούνται από την προσφορά

Στα σχόλια στη σελίδα του Facebook της εφημερίδας “Tz” του Μονάχου, η οποία αναφέρθηκε πρώτη στην προσφορά, ένας χρήστης αναφέρει: “Τέτοια πράγματα θα έπρεπε να απαγορευτούν από τον νομοθέτη”. Και ένας άλλος ελπίζει: “Εσείς οι ίδιοι φταίτε που πληρώνετε γι’ αυτό”. Για έναν τρίτο, η ζωή στη μητρόπολη του ποταμού Ίζαρ είναι μόνο μια “ονειρική ιδέα”.

Τα ενοίκια του Μονάχου είναι απλησίαστα για την μεσαία τάξη

Το μηνιαίο ενοίκιο αποτελεί οικονομικό βάρος για εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία. Πέρυσι, 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά στη Γερμανία δαπάνησαν το 50% ή περισσότερο του καθαρού εισοδήματός τους για το ενοίκιο.

Στο Μόναχο, η κατάσταση στην αγορά ενοικίων είναι ιδιαίτερα τεταμένη: Το μέσο τοπικό καθαρό ενοίκιο εδώ είναι σήμερα 14,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο – μια αύξηση ρεκόρ 21% σε σύγκριση με τον δείκτη ενοικίου του 2021.

Ο δήμαρχος Dieter Reiter (SPD) χαρακτήρισε αυτά τα αποτελέσματα του τελευταίου δείκτη ενοικίων του Μονάχου τον Μάρτιο “σε κάποιο βαθμό καταστροφικά, αλλά αναμενόμενα”.

Όλο και περισσότεροι Γερμανοί ενοικιαστές μπορούν να αντέξουν οικονομικά μόνο μικρά διαμερίσματα: Μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) κατέληξε τον Σεπτέμβριο στο συμπέρασμα ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν πρόσφατα περισσότερο από τους μισθούς στα τρία τέταρτα.

Το Μόναχο είναι η πιο ακριβή περιοχή της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό με μεσαίο εισόδημα θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα διαμέρισμα 36 τετραγωνικών μέτρων μόνο εκεί – εφόσον ήθελε να δαπανήσει το πολύ το ένα τέταρτο του καθαρού μισθού του. Στο Φράιμπουργκ και στη Φρανκφούρτη, οι ενοικιαστές έπρεπε επίσης να βάλουν ιδιαίτερα βαθιά το χέρι στην τσέπη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Από Γερμανία στη Λάρισα για να ψηφίσει το «ΠΑΣΟΚ της καρδιάς του»

Ντόρτμουντ: Πληροφορίες για την απονομή του πρωταθλήματος