Μόναχο: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεταξύ των παιδαγωγών;

Η διευθύνουσα σύμβουλος ενός ιδιωτικού παρόχου παιδικών σταθμών εξηγεί τι βλέπει κριτικά στα σχέδια της πόλης και γιατί ο παιδικός της σταθμός χρειάζεται κέρδη.

Έξω, τα παιδιά παίζουν με λασπωμένα παντελόνια. Μέσα, το τραπέζι είναι ήδη στρωμένο: σαλιάρες βρίσκονται πάνω σε μικρά κίτρινα πιάτα, δίπλα τους υπάρχουν μικρά κίτρινα ποτηράκια.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αίθουσες αυτού του παιδικού σταθμού απασχολημένες.

Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεταξύ των παιδαγωγών

Αυτή τη στιγμή, εδώ μπορούν να φροντιστούν 60 παιδιά. Θα υπήρχε χώρος για τα διπλάσια. Ωστόσο, εξηγεί η Nadine Loidl, υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον έξι παιδαγωγών.

Είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του Babilou. Η γαλλική εταιρεία διαχειρίζεται 123 παιδικούς σταθμούς σε όλη τη Γερμανία και 50 στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τη Loidl, η εταιρεία διαθέτει παιδικούς σταθμούς όπου οι γονείς πρέπει να πληρώσουν 600 ευρώ για μια θέση, αλλά και πολλούς που δεν χρειάζεται να πληρώσουν καθόλου τροφεία, επειδή επιδοτούνται από την πόλη.

Ένα από αυτά είναι το Kita am Kieferngarten στο Freimann, στο οποίο η Loidl κάλεσε τον κόσμο να εξηγήσει γιατί φοβάται ότι σύντομα θα υπάρξει έλλειψη θέσεων ημερήσιας φροντίδας στο Μόναχο.

Σημαντική μεταρρύθμιση του συστήματος: φόρμουλα χρηματοδότησης του Μονάχου

Από το 2019, οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς του Μονάχου είναι δωρεάν, ενώ μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό κοστίζει το πολύ 162 ευρώ.

Αλλά αυτή τη στιγμή η πόλη εργάζεται για τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

Είναι αναγκασμένη να το πράξει: Ένας ιδιωτικός πάροχος παιδικών σταθμών κατέθεσε αγωγή κατά του “τύπου χρηματοδότησης του Μονάχου”.

Προκειμένου να λαμβάνουν επιχορηγήσεις, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να θέτουν ανώτατο όριο στα τέλη τους και δεν επιτρέπεται να πληρώνουν τους παιδαγωγούς καλύτερα από την πόλη.

Ένας ιδιωτικός πάροχος είχε καταθέσει μήνυση εναντίον αυτού του γεγονότος. Αυτό παρενέβαινε υπερβολικά στην αυτονομία των παρόχων. Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της.

“Θέλουμε πάση θυσία να διατηρήσουμε ότι τα τέλη των παιδικών σταθμών στο Μόναχο είναι σχεδόν δωρεάν”, λέει η Julia Schönfeld-Knor, μέλος του SPD.

Σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο θα δώσει εντολή στο τμήμα εκπαίδευσης να επεξεργαστεί ένα νέο σύστημα. Προβλέπει ότι ο δήμος θα αναλαμβάνει τα ελλείμματα των ιδρυμάτων, αν περιορίσουν τα δίδακτρα. Η επίτευξη κέρδους δεν θα είναι πλέον δυνατή. Και αυτό ανησυχεί τον διευθυντή Babiblou Loidl.

Λιγότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο μέλλον;

“Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και θα εξαφανιστεί μεγάλος αριθμός θέσεων ημερήσιας φροντίδας στο Μόναχο”, λέει η ίδια. Η εταιρεία της επενδύει στο άνοιγμα νέων κέντρων ημερήσιας φροντίδας.

Κάθε χρόνο, η Babilou δημιουργεί έως και 1.000 θέσεις στο Μόναχο. Και το άνοιγμα ενός νέου παιδικού σταθμού κοστίζει εκατομμύρια.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λέει η πόλη του Μονάχου

Ακόμη και σήμερα, οι λίστες αναμονής για μια θέση ημερήσιας φροντίδας είναι μεγάλες.

Αν είχε αρκετό προσωπικό, θα μπορούσε να καλύψει αμέσως και τις 60 θέσεις του παιδικού σταθμού στο Freimann, τις οποίες δεν μπορεί να προσφέρει σήμερα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.