Μπλόκο στα αυτοκίνητα diesel στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε διακοπή της κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε ορισμένες πόλεις και επεκτείνει το μέτρο.

Προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, ορισμένες πόλεις της Γερμανίας προχώρησαν στη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, με την τελευταία προσθήκη σε αυτές να είναι το Μόναχο που θα ακολουθήσει την ίδια τακτική από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Το όριο της Ευρώπης για το διοξείδιο του αζώτου είναι αυτή την στιγμή τα 40 μgr./m3 και σύμφωνα με πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), το όριο πρέπει να μειωθεί κατά 10 μgr./m3.

Εάν ξεπεραστεί αυτό το όριο, οι πόλεις δικαιούνται νομικά και υποχρεούνται να επιβάλλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ρύπων.

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων ισχύουν ήδη σε πολλές γερμανικές πόλεις με την μορφή ελεγχόμενων ζωνών κυκλοφορίας, στις οποίες επιτρέπεται η είσοδος στα οχήματα που φέρουν ένα ειδικό πράσινο περιβαλλοντικό αυτοκόλλητο.

Ζώνες απαγόρευσης οδήγησης στα παλαιότερα πετρελαιοκίνητα έχουν δημιουργηθεί ήδη σε μεγάλες πόλεις όπως το Αμβούργο, η Στουτγκάρδη, το Ντάρμστατ και από την 1η Φεβρουαρίου θα δημιουργηθούν και στο Μόναχο.

Από την άλλη όμως, αυτές που υπήρχαν στο Βερολίνο καταργήθηκαν.

Ωστόσο, σε αρκετές πόλεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περαιτέρω απαγορεύσεις κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων, καθώς οι διαπραγματεύσεις των τοπικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη ή εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις.

Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που επηρεάζονται από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας ανήκουν στις κατηγορίες προδιαγραφών ρύπων Euro 4 και μερικές φορές και Euro 5.

Οι πετρελαιοκινητήρες προδιαγραφών ρύπων Euro 6d ή Euro 6d TEMP, θεωρούνται γενικά προηγμένοι και καθαροί, και δεν απειλούνται επί του παρόντος.

Την πλήρη ευθύνη για τον χειρισμό των συγκεκριμένων απαγορεύσεων την έχουν οι Δήμοι, οι οποίοι όμως μπορούν να προχωρήσουν σε εξαιρέσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Για παράδειγμα, μπορούν να υπάρξουν ελευθερίες σε μόνιμους κατοίκους, άτομα με αναπηρία και εμπόρους. Επιπλέον, ο τρόπος που θα γίνονται οι έλεγχοι και το ύψος των πιθανών προστίμων θα αφορά τους Δήμους.

Υπάρχει όμως και λύση για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα επερχόμενα μέτρα.

Στα πιο σύγχρονα οχήματα, μια απλή ενημέρωση του λογισμικού της ECU θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελαφριά μείωση των εκπομπών ρύπων, ενώ στα παλαιότερα πετρελαιοκίνητα μπορεί να απαιτηθεί αντικατάσταση του καταλύτη και του φίλτρου μικροσωματιδίων DPF.

Σε σχέση με τη νομική βάση των συγκεκριμένων απαγορεύσεων, οι Δήμοι «πατούν» πάνω στην απόφαση που πάρθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 2018 από το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας, με στόχο να επιβάλουν ανεξάρτητα απαγορεύσεις στα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν, σε ορισμένα σημεία της πόλης και σε συγκεκριμένες ώρες, να επιβάλουν απαγορεύσεις στα παλιάς τεχνολογίας πετρελαιοκίνητα.

Πηγή: CAR&MOTOR

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης