Νέος κατώτατος μισθός για τους κρατουμένους στη Γερμανία

Πέταξε πέτρες από τούνελ: Σχεδόν δύο χρόνια φυλάκισης για έφηβο

Δύο Γερμανοί κρατούμενοι κέρδισαν την υπόθεσή τους στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, το οποίο έκρινε πλέον ότι η αμοιβή των κρατουμένων με λιγότερα από δύο ευρώ την ώρα είναι αντισυνταγματική.

Γερμανοί κρατούμενοι κέρδισαν δικαστική υπόθεση για τους μισθούς

Με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας αποφασίστηκε ότι η αμοιβή των κρατουμένων στην ομοσπονδιακή δημοκρατία με λιγότερα από δύο ευρώ την ώρα είναι αντισυνταγματική.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αγωγή που κατέθεσαν δύο κρατούμενοι από τη Βαυαρία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για να αμφισβητήσουν τους χαμηλούς μισθούς τους.

Σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, οι κρατούμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται όσο εκτίουν την ποινή τους, με την προοπτική ότι έτσι θα βοηθηθούν στην επιστροφή τους στην εργασία όταν αποφυλακιστούν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη Γερμανία, οι οποίοι όλοι δικαιούνται έναν κατώτατο μισθό 12 ευρώ την ώρα, δεν υπάρχει κατώτατος μισθός για τους κρατούμενους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Δεύτερης Γερουσίας, Doris König, οι δύο κρατούμενοι αμείβονταν με 1,37 έως 2,30 ευρώ την ώρα.

Τα ποσοστά αυτά βασίστηκαν στη μοναδική προηγούμενη απόφαση για το θέμα, μια απόφαση που είχε ληφθεί από το ίδιο δικαστήριο το 1998, η οποία καθόριζε ότι οι κρατούμενοι πρέπει να αμείβονται με το 9% του μέσου μισθού κάποιου με νόμιμη σύνταξη.

Συνεπώς, η νέα απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη αναθεώρηση του νόμου εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας έχουν πλέον περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο του 2025 να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές ώστε να διασφαλίσουν ότι οι κρατούμενοι αμείβονται με πάνω από δύο ευρώ την ώρα.

Η Ένωση Κρατουμένων λέει ότι οι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν οικονομική εκμετάλλευση

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, οι πενιχροί μισθοί των φυλακών σημαίνουν ότι οι κρατούμενοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ενώ εκτίουν την ποινή τους και δεν είναι επίσης σε θέση να παράσχουν στις οικογένειές τους οποιαδήποτε οικονομική στήριξη.

Σε πολλές περιπτώσεις, τους προσφέρονται ρεπό ή η δυνατότητα να συντομεύσουν την ποινή τους αντί για μισθό.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι δύο κρατούμενοι κατηγόρησαν το γερμανικό κράτος ότι επωφελείται από την εργασία τους, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από το βαυαρικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο επισήμανε το χαμηλό ποσοστό παραγωγικότητας της εργασίας στις φυλακές.

Στις ΗΠΑ, πρόσφατες εκθέσεις της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών ανέφεραν ότι οι φυλακισμένοι στη χώρα παράγουν αγαθά και υπηρεσίες αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναφερθεί ότι ιδιωτικές εταιρείες απασχολούν εκατοντάδες φυλακισμένους, οι οποίοι μπορεί να λαμβάνουν μόλις 50 βρετανικές πένες την ώρα για την εργασία τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του SPIEGEL, πολλοί κρατούμενοι στη Γερμανία εργάζονται επίσης για ιδιωτικές εταιρείες.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι στις φυλακές της Κάτω Σαξονίας, περίπου το 33% των πωλήσεων γίνεται σε επιχειρηματίες πελάτες, όπως εταιρείες αυτοκινήτων ή κατασκευαστές ανελκυστήρων.

Απαντώντας στην απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης, ο πρώην κρατούμενος και μέλος της Γερμανικής Ένωσης Κρατουμένων (GG/BO), Manuel Matzke, ζήτησε την κατάλληλη αποζημίωση για την εργασία των κρατουμένων και δήλωσε ότι οι εξωτερικές εταιρείες στη Γερμανία έχουν ανακαλύψει τις φυλακές ως “οικονομική ζώνη” για φθηνό εργατικό δυναμικό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης