Η νοσοκομειακή μεταρρύθμιση της Γερμανίας: Τι πρέπει να ξέρετε

Η νοσοκομειακή μεταρρύθμιση της Γερμανίας: Τι πρέπει να ξέρετε

Ο τρόπος οργάνωσης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων στη Γερμανία πρόκειται να αλλάξει ριζικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους- δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του Karl Lauterbach, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης στις τοπικές κλινικές.

Ο Lauterbach ανακοινώνει μεταρρυθμίσεις στα γερμανικά νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας του SPD Karl Lauterbach ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν πλέον συμφωνήσει σε ένα σχέδιο που θα αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης και οργάνωσης των νοσοκομείων στη Γερμανία.

Με τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ο Lauterbach πιέζει από το 2021, ο υπουργός ελπίζει να μειωθούν οι καθυστερήσεις των ασθενών και να διασφαλιστεί ότι συγκεκριμένοι τύποι περίθαλψης είναι σταθερά υψηλού επιπέδου.

Επί του παρόντος, το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε τα νοσοκομεία να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση με βάση τον αριθμό των περιστατικών που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον Lauterbach, το σύστημα αυτό οδηγεί πολλά νοσοκομεία, ιδίως εκείνα που βρίσκονται σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, να αναλαμβάνουν πάρα πολλούς ασθενείς ή ασθενείς με σοβαρές ασθένειες που δεν είναι εξοπλισμένα για να τις αντιμετωπίσουν στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση.

Οι μεταρρυθμίσεις του Lauterbach θέλουν να στρέψουν την προσοχή στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.

Μόλις ψηφιστούν, η κυβέρνηση θα κατανέμει τη χρηματοδότηση σε συγκεκριμένα νοσοκομεία με βάση την ποιότητα της θεραπείας που παρέχουν και όχι τον όγκο των ασθενών που περιθάλπουν.

Οι υπουργοί που εκπροσωπούν τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας ψήφισαν τώρα για τις μεταρρυθμίσεις, με όλους να ψηφίζουν υπέρ, εκτός από τη Βαυαρία που ψήφισε κατά και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν που απείχε.

Εάν η μεταρρύθμιση περάσει από την Μπούντεσταγκ και το Μπούντεσρατ αυτό το φθινόπωρο, είναι πιθανό να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πώς μπορεί να σας επηρεάσει η μεταρρύθμιση των νοσοκομείων της Γερμανίας;

Μετά την επανένωση, τα νοσοκομεία στη Γερμανία αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό έλλειμμα και γίνονται όλο και πιο ευάλωτα στο να κλείσουν.

Αν και ο Lauterbach τόνισε ότι είναι ήδη πολύ αργά για να σωθούν ορισμένες κλινικές, ο υπουργός ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις του μπορούν να λειτουργήσουν ως “εγγύηση επιβίωσης” για τα περιφερειακά νοσοκομεία ιδίως.

Οι αλλαγές σημαίνουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για τους ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να βελτιωθεί, ενώ ο αριθμός των υπηρεσιών που προσφέρει μια κλινική θα μειωθεί πιθανότατα.

Ενώ οι άνθρωποι με πιο σύνθετα προβλήματα υγείας μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψουν μακρύτερα για να δουν έναν ειδικό, οι γιατροί στα αγροτικά νοσοκομεία θα μπορούν να παρέχουν υψηλότερο επίπεδο βασικής περίθαλψης για όλους.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης επεξεργάζονται επίσης τον λεγόμενο νόμο περί διαφάνειας στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.

Στο μέλλον, η Πράξη Διαφάνειας θα επιτρέπει στους ασθενείς να βρίσκουν περισσότερες πληροφορίες για τα νοσοκομεία, όπως η ποιότητα και το είδος της περίθαλψης που προσφέρουν και ίσως ακόμη και οι χρόνοι αναμονής για συγκεκριμένες θεραπείες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης