Ο Γερμανός που ζει σε καλύβα από λάσπη για 32 χρόνια

Ο Friedmunt Sonnemann γεννήθηκε στη Βόννη και μεγάλωσε στην Κολωνία. Τώρα όμως ζει σε μια καλύβα από πηλό και λάσπη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό – από επιλογή

Ο Friedmunt Sonnemann είναι ένας από τους ελάχιστους Γερμανούς που δεν επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

“Τίποτα από όλα αυτά δεν με επηρεάζει”, λέει σε μια αυτοσχέδια καλύβα από πηλό και λάσπη σε ένα απομακρυσμένο δάσος στο Hunsrück κοντά στο Longkamp.

Ζει στη μέση της φύσης εδώ και 32 χρόνια – χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό. “Δεν μου λείπει τίποτα”, λέει ο 56χρονος, ο οποίος έχει μακριά μαλλιά και μακριά γενειάδα, στο μικρό αγρόκτημά του, το “Königsfarm”.

“Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θέλω να ζήσω”.

Ο ίδιος και οι “συμπολεμιστές” του, όπως αποκαλεί τους προσωρινούς συγκατοίκους του, παίρνουν το νερό που πίνουν από μια κοντινή πηγή, ενώ το νερό της βροχής χρησιμοποιείται συνήθως για το μαγείρεμα και το πλύσιμο.

Η θέρμανση γίνεται με ξύλα. “Αν στο δωμάτιο υπάρχει αναμμένη σόμπα και το θερμόμετρο στη γωνία δείχνει 14 βαθμούς, το βρίσκουμε ευχάριστο”, λέει ο γεννημένος στη Βόννη, ο οποίος μεγάλωσε στην Κολωνία.

“Σε καμία περίπτωση” το σαλόνι δεν θερμαίνεται στους 20 ή 21 βαθμούς κατά την ψυχρή περίοδο. “Αυτό θα ήταν πραγματικά σπατάλη”, λέει ο άντρας.

“Ντυνόμαστε επίσης ζεστά το χειμώνα”.

Sonnemann: Οι άνθρωποι τα βγάζουν πέρα με λιγότερα απ’ όσα νομίζουν

Συνολικά, λέει ο Sonnemann, οι άνθρωποι μπορούν να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα απ’ ό,τι νομίζουν. Λέει ότι συνειδητοποιεί ότι δεν μπορούν όλοι να ζήσουν στο δάσος όπως αυτός.

“Δεν υπάρχουν τόσα πολλά μέρη στη Γερμανία“. Αλλά ο τρόπος ζωής στις βιομηχανικές χώρες που απολαμβάνει η πλειονότητα του πληθυσμού δεν θα είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, λέει.

“Σίγουρα θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης”.

Η ζωή του Sonnemann είναι τα σπάνια φυτά που καλλιεργεί στην έκταση των τεσσάρων εκταρίων – και οι σπόροι που συλλέγει και πουλάει.

Μέχρι τώρα έχει περισσότερα από 100 είδη, λέει, σκορπίζοντας σπόρους από αποξηραμένα νυχτολούλουδα σε ένα μπολ.

“Υπάρχουν επίσης φυτά από την εποχή της προγιαγιάς μου που διαφορετικά θα είχαν εξαφανιστεί”. Όπως Hunsrücker Schnitt ή τα Hunsrücker Weiße και Blauhülsige.

Ιδιαίτερα σε περιόδους κλιματικής αλλαγής, λέει, η διατήρηση των παλαιών καλλιεργούμενων φυτών είναι σημαντική, επειδή τα καταφέρνουν καλά σε φτωχά εδάφη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Καλλιεργεί όμως και πιο εξωτικά φυτά, όπως κολοκυθάκια από την Κροατία και huacatay από τις Άνδεις της Νότιας Αμερικής.

“Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυτά. Χρησιμοποιείται τακτικά για σούπες και σάλτσες, ενώ φτιάχνουμε και τσάι από αυτό.

Εθελοντές για βοήθεια

Τον βοηθούν στη δουλειά του άνθρωποι που έρχονται να ζήσουν μαζί του στο αγρόκτημα για κάποιο χρονικό διάστημα.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε οκτώ.” Έρχονται επίσης για να πάρουν “κάποια απόσταση” από “τον έξω κόσμο”, λέει.

“Δεν ζούμε σε έναν ξεχωριστό κόσμο εδώ. Αλλά ο αντίκτυπος όσων συμβαίνουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι συγκριτικά μικρός”.

Μερικές φορές έρχονται στο αγρόκτημα ακόμη και άνθρωποι από το Μεξικό ή την Ταϊβάν.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης