Ο οδηγός φορτηγού χτύπησε τον ακτιβιστή επίτηδες ή κατά λάθος;

Newsroom

Updated on:

Γερμανία: Ο οδηγός φορτηγού χτύπησε τον ακτιβιστή επίτηδες ή κατά λάθος;

Τώρα η αστυνομία ερευνά το περιστατικό. “Συγκεκριμένα, διεξάγουμε έρευνα για επικίνδυνη παρέμβαση στην οδική κυκλοφορία”, λέει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Marcel Opitz (40) στη BILD. “Διερευνάται αν ο οδηγός έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα ενός άλλου ατόμου με τις ενέργειές του”.

Ο ακτιβιστής παρέμεινε σώος και αβλαβές. Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 315b του Ποινικού Κώδικα, ο οδηγός του φορτηγού αντιμετωπίζει πρόστιμο ή έως και πέντε χρόνια φυλάκιση!

Ο καθηγητής Dr. Marcel Schütz (38), κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld (NRW), ανέλυσε το βίντεο του περιστατικού και υποστήριξε στο Twitter ότι ο οδηγός του φορτηγού μπορεί να μην είδε καν την κλιματική κόλλα που χτυπήθηκε από την καμπίνα του οδηγού.

Διότι: “Πρέπει πραγματικά να δώσετε προσοχή σε μια σημαντική λεπτομέρεια: Ο οδηγός δεν βλέπει/γνωρίζει ότι το άτομο που μόλις “μετακινήθηκε” κινείται ξανά μπροστά από το φορτηγό όταν αυτό πλησιάζει. Το φορτηγό κατευθύνεται γύρω από το άλλο. Κατά την ανάλυση τέτοιων εξαιρετικά δυναμικών καταστάσεων απαιτείται ακρίβεια”, προειδοποιεί ο Schütz στην αξιολόγησή του. Και συνεχίζει: “Είναι πολύ τραβηγμένο να υποθέσουμε ότι ο οδηγός ήθελε να πατήσει ανθρώπους. Κάτι που, τελικά, δεν έκανε”.

Ο εμπειρογνώμονας ατυχημάτων Siegfried Brockmann (64, Γερμανική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών) αμφιβάλλει για αυτό στη BILD: “Τα ηχητικά σήματα στάθμευσης, όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει στα αυτοκίνητα, δεν τοποθετούνται συνήθως στα φορτηγά, οπότε δεν θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το περιστατικό. Ούτε τα βοηθητικά φρένα έκτακτης ανάγκης που προβλέπονται από το νόμο στα νεότερα φορτηγά βοηθούν: αντιδρούν μόνο πάνω από μια ορισμένη ελάχιστη ταχύτητα και δεν είναι σχεδιασμένα για τέτοιες καταστάσεις σε κοντινή απόσταση”.

ΑΛΛΑ: “Στα φορτηγά απαιτούνται από το νόμο οι λεγόμενοι καθρέφτες εμπρός”, συνεχίζει ο Brockmann. “Ο μπροστινός καθρέφτης δίνει στον οδηγό εικόνα της περιοχής ακριβώς μπροστά από την καμπίνα, ο καθρέφτης ράμπας καλύπτει την πλαϊνή περιοχή δίπλα στην πόρτα. Εάν ο οδηγός χρησιμοποιεί αυτούς τους καθρέφτες, θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχει δει τον διαδηλωτή”.

Μια εκπρόσωπος της Daimler Trucks δήλωσε επίσης στη BILD ότι ο οδηγός του φορτηγού Atego θα έπρεπε να έχει καλή θέα. “Ο οδηγός θα μπορούσε σίγουρα να δει τον διαδηλωτή”.

Ο ίδιος ο οδηγός δεν έχει ακόμη σχολιάσει. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία ανακάλεσε την άδεια οδήγησης του οδηγού. Και ο εργοδότης του τον απέλυσε.

Το χρονικό

Στο Stralsund (Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία) μια δράση διαμαρτυρίας της “Τελευταίας Γενιάς” ξέφυγε εντελώς από τον έλεγχο την Τετάρτη. Ένας οδηγός φορτηγού (41 ετών) επιτέθηκε βάναυσα σε ακτιβιστές, τους έσυρε εκτός δρόμου και μάλιστα χτύπησε έναν από αυτούς και τον έσπρωξε για λίγο με το φορτηγό του μπροστά του.

Οι τρομακτικές σκηνές διαδραματίστηκαν το απόγευμα στο Heinrich-Heine-Ring στο Stralsund. Υποστηρικτές της “Τελευταίας Γενιάς” είχαν αποκλείσει εκεί μια λωρίδα κυκλοφορίας – προκαλώντας την έξαλλη συμπεριφορά των χρηστών του δρόμου.

 

Πλάνα που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο από τη σκηνή δείχνουν αρκετούς οδηγούς να χάνουν τα νεύρα τους, να σπρώχνουν ακτιβιστές και να βρίζουν άγρια. “Δεν χρειάζεται να πάνε στη δουλειά τους!” ήταν ένα από τα σχόλια.

Όταν σταμάτησαν έναν οδηγό φορτηγού, η κατάσταση κλιμακώθηκε εντελώς: γεμάτος οργή, ο άνδρας πετάχτηκε έξω από την καμπίνα, τους τράβηξε από το δρόμο και απείλησε να τα χτυπήσει με τη σφιγμένη γροθιά του.

Στη συνέχεια, ξαναμπαίνει στο τιμόνι – και οδηγεί κατευθείαν πάνω σε έναν νεαρό άνδρα. Το φορτηγό, που ζυγίζει τόνους, σπρώχνει τον ακτιβιστή. Ο κόσμος ουρλιάζει, ο 41χρονος συνέρχεται και πατάει φρένο. Η αστυνομία δέχεται αρκετές κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο οδηγός του φορτηγού παραδίδεται και χάνει την άδεια οδήγησης

“Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, ο οδηγός του φορτηγού είχε ήδη φύγει”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στη BILD. Μετά από περίπου 30 λεπτά οδήγησης, πρέπει να το συνειδητοποίησε. “Ήρθε στο αστυνομικό τμήμα του Grimmen και παραδόθηκε εκεί. Μετά από συνεννόηση με την εισαγγελία, του αφαιρέθηκε αμέσως η άδεια οδήγησης”.

Τώρα διεξάγεται έρευνα για επίθεση και για επικίνδυνη παρεμπόδιση της κυκλοφορίας. Ο ακτιβιστής, ο οποίος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε από την επίθεση, θα πρέπει να απαντήσει σε κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί συνάθροισης και εξαναγκασμού στην οδική κυκλοφορία, όπως και οι άλλοι ακτιβιστές.

Για τον φορτηγατζή, ωστόσο, έρχεται ακόμη πιο δύσκολα: είναι πλέον εκτός εργασίας για την εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών αερίων “Air Liquide”. “Είμαστε σοκαρισμένοι και ανησυχούμε για τη συμπεριφορά που επέδειξε. Μάθαμε για το περιστατικό στις 5 το απόγευμα και ενημερώσαμε αμέσως τη μεταφορική εταιρεία ότι ο εν λόγω οδηγός δεν πρέπει πλέον να οδηγεί για εμάς”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Andreas Voß.

Η “Τελευταία Γενιά” σχολίασε το κλιπ λέγοντας: “Τι θα κάνουν οι άνθρωποι όταν οι σοδειές αποτύχουν και δεν υπάρχει αρκετό φαγητό και πόσιμο νερό για όλους;”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης