Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο λαμβάνει σκληρή απόφαση για την πίτσα

Ο Cem Özdemir, Ομοσπονδιακός Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, ήθελε να θεσπίσει νέους κανόνες για τη συσκευασία τροφίμων στη Γερμανία για την προστασία των καταναλωτών. Αλλά το Bundesrat (άνω βουλή του κοινοβουλίου) αρνείται να συμμορφωθεί.

Υπάρχουν τακτικές ανακλήσεις τροφίμων λόγω επιβλαβών ουσιών στα προϊόντα. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν: Οι τοξικές ουσίες δεν εισέρχονται στα τρόφιμα μόνο κατά την παραγωγή, αλλά και μέσω της συσκευασίας.

Συχνά τα απορρίμματα χαρτιού στα οποία συσκευάζονται πίτσα, γλυκά, βούτυρο κτλ περιέχουν ίχνη ορυκτελαίων.

Αυτό παράγεται από το μελάνι εκτύπωσης των εφημερίδων και των περιοδικών και παραμένει ακόμη και κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης.

Η ουσία θεωρείται καρκινογόνος και μπορεί να περάσει στο τρόφιμο μέσω της χάρτινης συσκευασίας.

Για να αποτραπεί αυτή η διαδικασία, ο Cem Özdemir (Πράσινοι) ήθελε να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τη συσκευασία τροφίμων.

Ο υπουργός εισήγαγε έναν νόμο που θα απαιτούσε ένα στρώμα για τις συσκευασίες από ανακυκλώσιμο χαρτί.

Ωστόσο, το Bundesrat (άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου) αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο. Ο κανονισμός δεν βρήκε πλειοψηφία στο Bundesrat την Παρασκευή, οπότε ο νόμος δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Το επιμελητήριο θέλει να παραμείνει στους υφιστάμενους κανονισμούς.

Το Υπουργείο Τροφίμων κάνει πλέον λόγο για “μαύρη μέρα για τους καταναλωτές”, καθώς οι καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα.

Ορυκτέλαιο στα τρόφιμα: Πώς οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν το περιεχόμενο

Είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να εντοπίσουν πιθανή μόλυνση από ορυκτέλαια στα τρόφιμα. Μια γενική επισκόπηση της περιεκτικότητας των προϊόντων σε ορυκτέλαια παρέχεται από τις βαθμολογίες της Öko-Test.

Πρόσφατα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι 19 από τα 20 είδη βουτύρου ήταν μολυσμένα με ορυκτέλαιο, συμπεριλαμβανομένων πέντε προϊόντων με βιολογικές ετικέτες από γνωστούς κατασκευαστές.

Μεταξύ άλλων, στο εργαστήριο βρέθηκαν κορεσμένοι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH), η περιεκτικότητα των οποίων χαρακτηρίζεται από την Öko-Test ως “έντονα αυξημένη”.

Η τοξική ουσία μπορεί να εισέλθει στα τρόφιμα όχι μόνο από τη συσκευασία αλλά και από τα λιπαντικά έλαια των μηχανημάτων.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης μόλυνση από ορυκτέλαιο σε έξι από τις 20 κατεψυγμένες πίτσες με σαλάμι που εξετάστηκαν.

Αυτά περιείχαν επίσης αυξημένες συγκεντρώσεις κορεσμένων πετρελαϊκών υδρογονανθράκων. Το MOSH μπορεί να συσσωρευτεί στα όργανα και να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, αυτές δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί πλήρως επιστημονικά.

Το Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας δεν μπορεί πλέον παρά να περιμένει την αντίδραση της ΕΕ σχετικά με μια νέα οδηγία για τις συσκευασίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη προγραμματίσει κάτι σχετικό.

“Ωστόσο, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί σε επίπεδο ΕΕ στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε έναν παγγερμανικό κανονισμό”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.