Ειδήσεις

Όλο και περισσότεροι μπαμπάδες λαμβάνουν Elterngeld στη Γερμανία

Photo of author

By Γεώργιος Σαμαρίδης

Όλο και περισσότεροι πατεράδες στη Γερμανία επιλέγουν να λαμβάνουν γονικό επίδομα, μια παροχή κοινωνικής ασφάλισης που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους νέους γονείς να παίρνουν άδεια από την εργασία τους μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Περισσότεροι νέοι μπαμπάδες λαμβάνουν γονικό επίδομα στη Γερμανία

Σύμφωνα με την Destatis, ο αριθμός των ανδρών που έλαβαν γονικό επίδομα (Elterngeld) το 2022 αυξήθηκε κατά 10.000, δηλαδή κατά 2,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το 2022 1,4 εκατομμύρια γυναίκες και 482.000 άνδρες στη Γερμανία έλαβαν γονικό επίδομα.

Όμως, σε σύγκριση με τις αυξήσεις στους άνδρες, ο αριθμός των γυναικών που έλαβαν Elterngeld μειώθηκε κατά 32.800 (-2,3%).

Αυτή η διαφορά μεταξύ μαμάδων και μπαμπάδων σημαίνει ότι συνεχίζεται η τάση αύξησης του αριθμού των πατεράδων που λαμβάνουν Elterngeld.

Αν και περισσότεροι άνδρες λαμβάνουν Elterngeld, κατά μέσο όρο οι γυναίκες στη Γερμανία εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους άνδρες: 14,6 μήνες σε σύγκριση με μόλις 3,6 μήνες.

Οι άνδρες στη Σαξονία είναι πιο πιθανό να λάβουν Elterngeld

Ανάμεσα σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια, οι μπαμπάδες στη Σαξονία είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να λάβουν γονικό επίδομα, με το 30,2% των πατέρων να λαμβάνουν τα κονδύλια σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο του 26,1%.

Ακολουθούν η Θουριγγία και η Βαυαρία, όπου αντίστοιχα το 28,4 και το 38,3 τοις εκατό των μπαμπάδων έκαναν χρήση του επιδόματος.

Το Σάαρλαντ είναι το κρατίδιο όπου το χαμηλότερο ποσοστό πατέρων έκανε αίτηση για τα χρήματα, μόλις 20,8 τοις εκατό.

Περισσότεροι νέοι μπαμπάδες επωφελούνται επίσης από το Elterngeld Plus.

Το Elterngeld Plus επιτρέπει σε κάθε γονέα που δικαιούται γονικό επίδομα να κατανέμει τις πληρωμές του επιδόματος σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας το ήμισυ του κανονικού γονικού επιδόματος για μέγιστη περίοδο 24 μηνών.

Όταν το σύστημα εισήχθη το 2016, μόλις το 8,2 % των νέων μπαμπάδων το έλαβαν.

Μέχρι το 2022, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 16,1 τοις εκατό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Θα μπλοκάρει και η Γερμανία το ChatGPT;

Ταξίδι στη Γερμανία το Πάσχα 2023 – Όσα πρέπει να γνωρίζετε